Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault clio 2 II automatyczna skrzynia biegów

Daniel1903 18 Oct 2016 08:24 4689 4
    Daniel1903
    Level 9  
    Witam mam problem ze skrzynia biegow renault clio 2, mianowicie na bodajze 4 biegu wlacza sie tryb awaryjny, ale tylko wtedy gdy jest nie zagrzany. Jak jest temperatura normalna dziala bdb.
    Dodam ze olej byl wymieniany ale nic nie dalo. Pojecgalem na komputer pokazalo (cisnienie oleju).
    Pytanie czy nie prawidlowo zmienili mi olej poniewaz z tego co sie dowiedziałem oleju bylo bardzo malo poniewaz olej wyciekal przez uszczelniacz. To go wymienili i nadali olej. Weszlo 3.5 litra czy to moze byc przyczyna ? Czy gdzie szukac ? Jest jakas pompa ? Czy cos ?
    Daniel1903
    Level 9  
    Skoro bym skrzynie uszkodzil to by wogle nie dzialala. A nie tylko na zimnym oleju. A dodam ze nie zawsze sie tak dziele lecz czesto. Ale gdy sie bardzo delikatnie jezdzi (dodaje gazu) kontrolka od automatu sie nie zalaczy lecz mrygnie na ulamek sekundy.
    złowrogi_boncur
    Level 27  
    A odpowiedni olej jest zalany? Pozostaje jeszcze obejrzeć wszystkie wtyczki czy nic nie zgniło na skrzyni jak i przy sterowniku skrzyni.
    Daniel1903
    Level 9  
    Na chlopski rozum to albo za malo oleju wlali albo pompa poszła. Na komputerze podawalo ze ciscienie jest 2bary a roznica miedzy czyms (nie pamietam) jest 0.5bara za malo. Juz tak mysle o tej wymianie. Czy olej oni nie powinni wymienic jak auto jest rozgrzane lub w rozpedzone. Bo jest mozliwe ze moze brakowac oleju na kolejna sekcje ? W tym przypadku (prawdopodobnie) 4 biegu?
    Czytalem o tym duzo i takze pisza o szybko podlegajacym uszkodzeniom elektrozaworow. Ale to by wykazalo na komputerze?

Dodano po 11 [minuty]:

Gdyby zgnilo objaw by sie pojawial bez wzgledu na temperature. Olej wlany jak w ksiazce pisze