Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie agregatu prądotwórczego do instancji fotowoltaicznej on-grid

rufus111 18 Oct 2016 13:08 5571 7
    rufus111
    Level 14  
    Witam wszystkich, podczas przerw w dostawie prądu jako awaryjne zasilanie w domu wykorzystywałem agregat prądotwórczy Pramac, 3 fazowy ze stabilizacją napięcia. W rozdzielni mam założony przełącznik sieć-agregat. Jestem w trakcie montażu instalacji fotowoltaicznej on-grid (falownik SolarEdge) i nie wiem czy będzie współpracował z agregatem. Monter twierdzi że tak, ale na piśmie nie chce tego dać. A boję się żeby nie doszło do uszkodzenia agregatu lub samego falownika. Wolałbym falownik podłączyć od strony sieci przed wyłącznikiem "sieć-agregat", tylko nie mam pojęcia jak pod aparat typu S podłączyć przewód 16 mm2 i 4 mm2 pod jeden zacisk.
    synology1
    Level 16  
    Posiadam dwa falowniki jeden 3 fazowy drugi ,jednofazowy ,obok wpięty agregat 6kW Kipor 6500 ta na Diesel.Wszystko chodzi ok kiedy braknie napięcia,agregat nie jest w stanie załączyć falowników,
    wnoto
    Level 34  
    A czy taki agregat można podłączyć zamiast paneli PV (nie wiem czy zepnie się wartość napięcia z generatora z nap wejściowym falownika) ?
    Tak aby produkował prąd do sieci ? (pomińmy ekonomikę rozwiązania). Odpadłyby wtedy problemy z jego synchronizacją z siecią ?
    prose
    Level 35  
    Jak podłączysz przez mostek prostowniczy i utrzymasz napięcie w zakresie falownika to pójdzie tak sprawdzali my falowniki czy są sprawne.
    hostii
    Level 25  
    wnoto wrote:
    A czy taki agregat można podłączyć zamiast paneli PV (nie wiem czy zepnie się wartość napięcia z generatora z nap wejściowym falownika) ?
    Tak aby produkował prąd do sieci ? (pomińmy ekonomikę rozwiązania). Odpadłyby wtedy problemy z jego synchronizacją z siecią ?

ja słyszałem że w Czechach jak płacili za 1kwh powiedzmy 2zł to jak by nam tyle płacili to w nocy bym agregat ustawił i pompował ile się da
    wnoto
    Level 34  
    Czy tak wpięty generator pracuje poprawnie tzn. nie jest przeciążany ?
    prose
    Level 35  
    wnoto wrote:
    Czy tak wpięty generator pracuje poprawnie tzn. nie jest przeciążany ?

Musisz to sprawdzić ,wszystko zależy od sprzętu.