Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stacja lutownicza - kit czy gotowa stacja (mały budżet)?

fotzsyzrk 19 Oct 2016 20:23 2448 5
Renex
    fotzsyzrk
    Level 12  
    Witam!

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem nabycia jakiejś leciwej stacji, obecnie posiadam transormatorowke zssr, i Kolbe od jakiejś ruskiej konstrukcji, która zasilam przez stabilizator regulowany. Brakuje mi trochę "stałej" temp pracy i nie przegrzewania się grotu ☺, i teraz jestem w dylemacie czy kupić jakiś chiński cud techniki, a mianowicie gotową cała stacja, czy szukać kit-ow, a moze spróbować zbudować coś od początku ?

Budżet jak najmniejszy, przy zachowaniu pewniej jakości i kosztów eksploatacji 😁

https://www.aliexpress.com/store/product/DIY-Soldering-Kit-Digital-Soldering-Iron-Station-Temperature-Controller-Kits-for-HAKKO-T12-Handle-DIY-kits/918038_32458431439.html
    Proszę o okazjonalne dopuszczenie linku.
    Co myślicie o tym wynalazku? ☺
  • Renex
  • Helpful post
    wtełek1
    Level 14  
    Cześć.
    Postaw wymagania większe albo bardziej sprecyzuj.
    Mianowicie ja mam ZD99 i mi to w zupełności wystarcza (niestety regulacja taka a nie inna) nastawiasz, włączasz i lutujesz.

Jeśli chodzi o zwykłe stacje z jednym pokrętłem od temperatury to proponuje dwa wzmacniacze operacyjne np. LM358 i będzie to dobrze kukać, do tego kolba z termoparą i masz bardzo fajny zestaw.

Możesz tez zaopatrzyć się w to z linku powyżej - wyświetlacze itd. Co ma sporo bajerów. Aktualną temperaturę grota i inne takie gadżety.

Podpatrz coś z tych konstrukcji z forum, może Coś przypadnie Ci do gustu lub chociaż rozjaśni sprawę :)

Analog - prosty

Cyfra - wypasiona
  • Renex
  • Helpful post
    Robert5
    Level 19  
    Witam, według mnie lepiej samemu zrobić stację lutowniczą, tak wychodzi najtaniej. Ja posiłkuje się kilkoma lutownicami, zrobiłem sobie regulację na triaku do lutownicy 60W na potencjometrze, opisałem temperatury, tak też można, a w stacjach drażni mnie to, że mają krótkie kable i nie zawsze mi to pasuje. Ja mam stację robioną i starcza mi. Schematów stacji lutowniczych nie brakuje, sporo fajnych przykładów jest na naszej Elektrodzie, pozdrawiam, Robert.
    fotzsyzrk
    Level 12  
    Dzięki za szybko odpowiedź ☺

Ogólnie elementy przewlekany, od czasu do czasu jakiś smd, głównie zabawa, ale bez takiej zabawki trochę trudniej.
    Ogólnie noszę się z zamiarem zbudowania zasilacza warsztatowego opartego o toroidalne trafo 220v/12v 200vA (duże okno mogę dozwoic i będzie 2x12v/24v )
    I może zrobić hybryde? Do tego dozucic hot air? Obecnie moje hot air to opalarka.
    Zamknąć to w jednej obudowie, obecnie mieszkam w akademiku, bardzo mało miejsca mam 😐

Ogólnie mam też dostęp do elementów z demontażu, głównie zasilacze atx i monitory
  • Helpful post
    wtełek1
    Level 14  
    Transformator to taki zasilaczyk 30V w zupełnosci wystarczy do większości układów :) i tak nie użyjesz wszystkich zakresów. O wydajności prądowej max2A według mnie.

Hot air niby są DIY, ale chyba lepiej kupić chińczyka i go przerobić (ulepszyć) jak budować HA od zera :)
    fotzsyzrk
    Level 12  
    Hmm , trochę on duży ten trafo mógłbym z niego zrobić prostownik 😆, może znajdę jakas przetwornice 30v z 2-3a
    Ten hot air to taki wymysł trochę opalarka daje radę 😉 tylko trzeba mocno mocno uważać i nie wszystko można tym robić.

Teraz nie wiem czy kupić ten kit, z Ali
    Czy samemu coś próbować uklecic
    Ogólnie ta kolba z Ali ciekawe jakiej jakości, ew. Widzę że kolby 936 są w bardzo dobrej cenie 😊

Przekonuje mnie ta stacja na lm358, wszystko oprócz kolby powinnem znaleźć, no może i lm358 akurat mogę nie mieć 😀