Mam problem z ogrzewaniem tylnej szyby. Usunąłem usterkę znajdującą się pomiędzy klapa a karoseria czyli urwane przewody ogrzewania tylnej szyby. Wyłącznika nie sprawdzałem gdyż znajduje się on na panelu klimatronica a skoro załącza on grzanie bocznych lusterek to powinien działać. Podejrzewam wiec że może wypaliły się styki w przekaźniku. Ale to sprawdzę jak się do niego dostane( lokalizacja nie znana). Sprawdziłem też czy dochodzi napięcie do kostki do której podłącza się okablowanie klapy i po załączeniu ogrzewania szyby tylnej grzeją się lusterka a na kostce jest napięcie 0,27V (przy nastawie miernika na dokładność pomiaru 20V) najciekawsze jest to że po wyłączeniu ogrzewania wskazanie jest cały czas takie samo (prawdopodobnie tolerancyjny błąd miernika). Pomiar wykonałem na dwóch przewodach najgrubszych czarnym i brązowym biegnących do ogrzewania tylnej szyby. Próbowałem zlokalizować przekaźnik po schemacie z książki Sam Naprawiam Opel Corsa i Meriva, przekaźnik powinien być oznaczony K49 lecz go nie znalazłem ani pod szyba w skrzynce ani pod fotelem kierowcy. Wiec musi być inaczej oznaczony w meriva-ch ale nie wiem jak i gdzie go szukać. Więc proszę o pomoc.