Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] opel meriva A 2004 - Przekaźnik ogrzewania tylniej szyby

20 Paź 2016 12:40 3141 6
  • Poziom 9  
    Mam problem z ogrzewaniem tylnej szyby. Usunąłem usterkę znajdującą się pomiędzy klapa a karoseria czyli urwane przewody ogrzewania tylnej szyby. Wyłącznika nie sprawdzałem gdyż znajduje się on na panelu klimatronica a skoro załącza on grzanie bocznych lusterek to powinien działać. Podejrzewam wiec że może wypaliły się styki w przekaźniku. Ale to sprawdzę jak się do niego dostane( lokalizacja nie znana). Sprawdziłem też czy dochodzi napięcie do kostki do której podłącza się okablowanie klapy i po załączeniu ogrzewania szyby tylnej grzeją się lusterka a na kostce jest napięcie 0,27V (przy nastawie miernika na dokładność pomiaru 20V) najciekawsze jest to że po wyłączeniu ogrzewania wskazanie jest cały czas takie samo (prawdopodobnie tolerancyjny błąd miernika). Pomiar wykonałem na dwóch przewodach najgrubszych czarnym i brązowym biegnących do ogrzewania tylnej szyby. Próbowałem zlokalizować przekaźnik po schemacie z książki Sam Naprawiam Opel Corsa i Meriva, przekaźnik powinien być oznaczony K49 lecz go nie znalazłem ani pod szyba w skrzynce ani pod fotelem kierowcy. Wiec musi być inaczej oznaczony w meriva-ch ale nie wiem jak i gdzie go szukać. Więc proszę o pomoc.
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • Poziom 9  
    Cześć, przepraszam ze się nie odzywałem tak długo ale chwilowo nie miałem czasu. Przekaźnik ogrzewania tylnej szyby znajduje się pod siedzeniem kierowcy opisane gniazdo jest numerem 39. Przekaźnik sprawdziłem i jest sprawny zdziwił mnie fakt że nie dochodzi do niego napięcie z bezpiecznika, chociaż od tego zacząłem wszelakie poszukiwania związane z tym dlaczego szyba nie grzeje i jak pierwszy raz go sprawdzałem był sprawny. Tym razem był spalony. sprawdziłem też czy nie ma przebicia pomiędzy kablami do masy i na razie nic nie znalazłem. Musze jeszcze sprawdzić czy przypadkiem nie mam jakiego problemu z szyba albo jej podłączeniem.
    Powiedzmy że sprawę z lokalizacja przekaźnika rozwiązana.
  • Poziom 8  
    witam i przepraszam za podpięcie ale bardzo potrzebuje linka do książki
    "sam naprawiam" do astry g 2.0 dti morze coś wiecie z góry dzięki
  • Poziom 18  
    jędrek 78 napisał:
    witam i przepraszam za podpięcie ale bardzo potrzebuje linka do książki
    "sam naprawiam" do astry g 2.0 dti morze coś wiecie z góry dzięki


    Zobacz na swoją pocztę.
  • Poziom 8  
    witam , bardzo mi pomogłeś długo tego szukałem Dzięki.
  • Poziom 9  
    Problem rozwiązano przyczyna pomyłka przewodów na mase szło napięcie odrazu. Błąd powstał sugestia ze brązowy przewód to zasilanie wyszło jednak ze nie i to było przyczyną wybijania bezpiecznika a nie był to problem z przekaznikiem. Wykryłem też ze trzy paski na szybie nie grzeja ale narazie nie ma na to czasu, zajrzę do tego jak sie ociepli.