Jest optymalny.
Pytanie jest tylko takie czy właścicielowi bardziej zależy na cieple czy na prądzie.
Pytanie jest tylko takie czy właścicielowi bardziej zależy na cieple czy na prądzie.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thererespol wrote:Chciałbym zainstalować sobie instalację PV na chwilę obecną myślę o mocy 2kW bo na tyle mam kasy.
I tu pytanie czy w moim przypadku lepiej iść w on czy off grid? W off grid zużywałbym raczej wszystko na własne potrzeby, ale w okresie letnim być może bufor nagrzałby się na tyle, że występowałby pewnie nie duże nadmiary energii. W off grid musiałbym zainstalować dodatkowe grzałki i pewnie jakieś urządzenia sterujące.
Instalacja w domu jest 3-fazowa, czy instalację PV też muszę mieć 3 fazową?
zbig10101 wrote:Moje watpliwosci budzi kierunek zasilania wody.
respol wrote:Podpinając np grzałkę 1x1000W a z paneli będzie szło np 600W to czy nie efektywniej grzałaby np grzałka 3x300W załączana wraz ze wzrostem mocy z pv?
respol wrote:W on grid jakbym miał nadprodukcje to bym nie płakał bo zimą lub w okresach przejściowych zamiast palić w kominku skorzystałbym właśnie z tego co zmagazynowałem w sieci.
anaba255 wrote:
Przy małej instalacji off-grid, dużym buforze i stałym użyciu wody niewiele będzie się marnować. PV ma ta przewagę nad solarami, że zimą też daje sporo energii.
respol wrote:anaba255 wszystko fajnie tylko czytając to forum widzę, że fotowoltaika wciąga. Wszystko fajnie opisujesz i nawet mi to pasuje tylko co dalej jakbym chciał rozbudować system z tego np 1,5kW do 4kW? Nie lepiej kupić teraz jakiś większy inwerter- czy są takie z mppt i ewentualnością podłączenia on grid w przyszłości?
Czy jeżeli teraz zainstaluje np on grid 1,5kW i za rok chciałbym dołożyć 1kW to jak to wygląda z operatorem-robią jakieś problemy? coś trzeba płacić?
Czy wpinając się on grid jest możliwość w pierwszej kolejności wykorzystania prądu z PV na własne potrzeby i dopiero po np zagrzaniu bufora oddawanie do sieci?
Nie chciałbym kupić czegoś mało praktycznego bez możliwości rozbudowy-jak to mówią polacy są zbyt biedni żeby oszczędzać Wolę wyłożyć raz na jedno urządzenie niż dokupować później drugi inwerter.
respol wrote:to jestem za inwerterem hybrydowym
respol wrote:Czy ty pod ten regulator ładowania możesz wpiąć inne urządzenia prócz grzałki?-np pralkę, lodówkę? Te regulatory MPPT to jakieś konkretne marki oglądać czy chinol też da radę?
Piszesz o regulacjach-są informacje że trwają prace nad takimi żeby odpiąć od ZE mikroinstalacjie powyżej 3kW?-jest gdzieś o tym jakiś wątek?
A tak na marginesie nie myślałeś że tańszym sposobem grzania wody i który szybciej by się zwrócił byłby solar wodny?
anaba255 wrote:.
zbig10101 wrote:Co do schematu to wydaje sie zbędne stosowanie wymiennika, bardziej celowe jest zastosowanie wężownicy z obiegiem z solara. Takie rozwiazanie podyktowane jest temperatura czynnika grzewczego i strata ciepła na wymienniku. Kierunek obiegu solara w powyższych schematach różni się.
Dlatego poleca strone o instalacji podgrzewacza wody https://www.hewalex.pl/oferta/podgrzewacze-he...spomaganie-co/podgrzewacz-integra-400100.html
anaba255 wrote:zbig10101 wrote:Co do schematu to wydaje sie zbędne stosowanie wymiennika..
Dlatego poleca strone o instalacji podgrzewacza wody https://www.hewalex.pl/oferta/podgrzewacze-he...spomaganie-co/podgrzewacz-integra-400100.html
Mam bojler dwupłaszczowy, gdybym chciał solary, to musiałbym albo zamontować wymiennik, albo nowy bojler z dwoma wężownicami. Najtańszą opcją było dla mnie zakup grzałki 3x1500W za 80zł do starego bojlera i mam możliwość dogrzewania z sieci na dodatkowym termostacie za 25zł i analogowym sterowniku dobowym z marketu za 10zł. Ten wymiennik pewnie jest fajny, ale wydawać 5000zł, za coś, do czego musze wydać przynajmniej drugie tyle na solary, żeby tego używać. Nie widzę sensu ekonomicznego. Tyle dałem z swoją instalacje.