Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RICOH Aficio MP171SPF - Skanowanie do folderu przez SMB w Win10

hubertm35 21 Oct 2016 20:12 2337 5
    hubertm35
    Level 2  
    Witam Serdecznie,
    Po zmianie XP na Windows 10, nie mam możliwości skanowania po SMB.

W zasadzie problem powstaje na ostatnim etapie, podczas komunikatu WYSYŁANIE... po 2-3 sekundach wyskakuje komunikat:
    "Wysyłanie nie udało się. Sprawdź ustawienia i status zeskanowan pliku."

Wszystko ustawione tak jak na XP, sieć dobrze skonfigurowana mogę z panelu kopiarki odszukać sieć, wybrać konkretny katalog, Test połączenia przechodzi bez żadnego błędu.

Myślę, że może to być problem z firmware.
    Obecnie jest wgrany: 9.05.2

Czy może ktoś pomóc w tej sprawie?
  • Helpful post
    tomekm33
    Level 22  
    Po pierwsze możesz spróbować zaktualizować firmware. Jeśli to nie pomoże to diabeł tkwi w szczegółach, a właściwie w Windows 10. Prawdopodobnie wersja SMB w kserokopiarce nie jest kompatybilna z tą w "dziesiątce" - tak to można najprościej ująć.

W jaki sposób udostępniasz folder? Autoryzacja przez konto "Gość" bez hasła czy konkretny użytkownik? Trzeba mieć na uwadze, że domyślnie konto "Gość" jest wyłączone w Windows 10.

Kolejna sprawa - czy masz włączone udostępnianie chronione hasłem? Jeśli tak i autoryzacja to coś na zasadzie "Gość" bez hasła to musisz tę opcję wyłączyć.

Generalnie na Windows 10 są problemy i często jedynym sensownym sposobem jest konfiguracja skanowania przez FTP.

W razie problemów - pisz tutaj.
    hubertm35
    Level 2  
    Wielkie dzięki za pomoc, przy współpracy z użytkownikiem Ricoh_220 problem rozwiązany, aktualizacja oprogramowania załatwiła problem.

Temat do zamknięcia
    hubertm35
    Level 2  
    Dzięki za pomoc !