Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BlueScreen - Problem z stabilnością komputera

PCG_PL 22 Paź 2016 14:03 1389 40
  • #1 22 Paź 2016 14:03
    PCG_PL
    Poziom 13  

    Witam, mam problem z komputerem. Wczoraj tak bez powodu wyłączył się już 2 razy podczas korzystania z youtube, około 15min temu wyskoczył mi bluescreen także podczas korzystania z youtube, podczas grania czy ,,stres-testów" wszystko chodzi jak powinno. Podejrzewam zasilacz (akyga lpg 12-35 550w), ponieważ bez trudu można go znaleźć na czarnych listach. Dołączyłem screen z programu HWMonitor odnośnie tego zasilacza, jeżeli te pomiary są prawidłowe to raczej nie wygląda to za dobrze. Mam wątpliwości co do wiarygodności tego programu ponieważ razem z płytą główną otrzymałem program EasyTune6 który wskazuje mi napięcia w normie. Z tym zasilaczem jest problem ponieważ najszybciej dostanę nowy na święta :cry:
    Podejrzewam także procesor, podkręcony do troszku ponad 4ghz (widać na screenie) bez podnoszenia napięć, w biosie ustawione jes napięcie 1.260v. Komputer mam już od ponad roku, nie występowały żadne problemy. Podkręciłem procesor też jakieś 2 tygodnie temu, i także żadnych problemów nie było. 2 dni temu zmieniałem pastę termoprzewodzącą ponieważ miałem wrażenie że przy zmianie chłodzenia nałożyłem jej za dużo, przy okazji zrobiłem porządek z kablami od zasilacza ponieważ wszystkie były nieestetycznie pozawijane wokół siebie, jednak nie wydaje mi się żebym coś uszkodził.
    Z góry dzięki wielkie za pomoc.
    BlueScreen - Problem z stabilnością komputera BlueScreen - Problem z stabilnością komputera

    0 29
  • TermoPasty.pl
  • Pomocny post
    #2 22 Paź 2016 14:07
    kokapetyl
    Poziom 43  

    PCG_PL napisał:
    Podejrzewam także procesor, podkręcony do troszku ponad 4ghz

    To ustaw domyślne ustawienia.
    Na temat zasilacza to się już sam wypowiedziałeś. Napięcia zasilacza mierzymy tylko miernikiem, żadne programy nie podają prawdziwych wyników.

    0
  • Pomocny post
    #3 22 Paź 2016 15:26
    cyberdelia
    Poziom 22  

    Nie osądzaj od razu zasilacz tylko dlatego że jest na czarnych listach, po pierwsze zajmij się kartą graficzną, wyjmij z gniazda i włóż z powrotem, odinstaluj sterownik do karty i zainstaluj przy okazji najnowszy wykonując czystą instalację, podaj konfigurację komputera i sprawdź uruchomione procesy pod katem syfów, zobacz też czy na innej przeglądarce też bsody będą się pojawiać.

    0
  • #4 22 Paź 2016 19:40
    PCG_PL
    Poziom 13  

    Dzięki wam za odpowiedź, specyfikacja komputera:
    System: Win7 Home Premium
    Procesor: AMD Athlon X4 750k oc 4063MHz
    Chłodzenie cpu: Xilence M403
    Ram: 8GB DDR3 goodram
    Płyta główna: GIGABYTE F2A55M-DS2
    Dysk twardy: TOSHIBA DT01ACA100
    Karta Graficzna: Gainward GTX650
    Zasilacz: Akyga LPG 12-35 550w

    Zasilacz i tak będę wymieniał, po co mi 550w skoro na lini 12v jest tylko 15/17a a cała reszta na liniach 3,3v i 5v /:
    Sterowniki do karty graficznej niedawno aktualizowałem, ale zrobię tak jak mówisz, tylko co masz na myśli mówiąc czystą instalację? W procesach śmieci nie ma, w sumie z wszystkiego z tej listy korzystam. Korzystam z przeglądarki opera, tak więc jak mi powiedziałeś włączyłem youtube na Google Chrome i po ok. 30 minutach nic się nie stało. Przeskanowałem komputer za pomocą AVG i trochę róźnych rzeczy znalazł, pousuwane. Teraz znowu jestem na operze, muzyka leci z youtube więc poczekam trochę czy problem się powtórzy. Mam zamiar także wykonać test za pomocą OCCT, wcześniej wykonywałem 3DMarkiem, komputer nie wyłączył się.

    0
  • TermoPasty.pl
  • #6 22 Paź 2016 21:42
    PCG_PL
    Poziom 13  

    Dzięki. Tak więc wrócę do domu i tak zrobię.

    Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:

    Tak więc już wszystko zrobione, jak wyjąłem kartę graficzną to przy okazji wyczyściłem ją z kurzu, chociaż ledwo co go tam było, bo czystość PC to trochę moja obsesja :P Sterowniki nowe, jak na razie brak problemów, dzięki wam wszystkim za pomoc :D

    0
  • Pomocny post
    #7 26 Paź 2016 20:58
    kokapetyl
    Poziom 43  

    kokapetyl napisał:
    PCG_PL napisał:
    Podejrzewam także procesor, podkręcony do troszku ponad 4ghz

    To ustaw domyślne ustawienia.
    Na temat zasilacza to się już sam wypowiedziałeś. Napięcia zasilacza mierzymy tylko miernikiem, żadne programy nie podają prawdziwych wyników.

    W tej sprawie coś zrobiłeś ?

    0
  • #8 26 Paź 2016 21:20
    PCG_PL
    Poziom 13  

    Tak, ,,odkręciłem" procesor do 3.8GHz, odrzuca mnie cofnięcie do fabrycznych ustawień ponieważ komputer mi na nich strasznie zmula. Na 3.8ghz korzystałem już dawniej, jeszcze na boxowym chłodzeniu i nie było problemów.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Problem znowu wystąpił, bluescreen /: z jedną małą różnicą, wcześniej bluescreen wyświetlał mi sie do póki nie wyłączyłem komputera przytrzymując przycisk zasilania. Tym razem dosyć szybko zniknął a komputer zaczął się uruchamiać ponownie. Może to dysk twardy? Właśnie robię error scan w HD Tune, zaraz podam wyniki.
    Aaa, no i zapomniał bym dodać, oczywiście bluescreen wyskoczył mi przy korzystaniu z YouTube, na przeglądarce Opera. Teraz siedzę na Chrome.

    0
  • #10 26 Paź 2016 22:02
    PCG_PL
    Poziom 13  

    SMART? Nie mam tej zakładki chyba.
    Pobrałem ten program, wybacz mi mój brak wiedzy ale to co się tam wyświetla to dla mnie czarna magia i nie wiem co muszę ci z tamtąd pokazać.

    EDIT
    Teraz już mam domyślne, przy ostatnim BSoD'dzie wszedłem do biosu i dałem na ustawienia optymalne.

    Edytowałem i scaliłem. Nie cytuj w całości postu poprzedzającego. Nie ma takiej potrzeby.
    RADU23

    0
  • Pomocny post
    #11 26 Paź 2016 23:33
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    310artur napisał:
    Z HDTune wstaw zakładkę SMART

    PCG_PL napisał:
    SMART? Nie mam tej zakładki chyba.

    Masz. Nazywa się "Health" w tym programie.

    0
  • #12 26 Paź 2016 23:45
    PCG_PL
    Poziom 13  

    RADU23 napisał:
    310artur napisał:
    Z HDTune wstaw zakładkę SMART

    PCG_PL napisał:
    SMART? Nie mam tej zakładki chyba.

    Masz. Nazywa się "Health" w tym programie.


    Dzięki za pomoc :D

    Dodano po 3 [minuty]:

    310artur napisał:
    Pokaż jaki masz zestaw tych BS.
    http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html

    Z HDTune wstaw zakładkę SMART ten skan o kant stołu można rozbić. Jak on coś wykryje to dysk jest już martwy.


    Już ogarniam.

    EDIT
    No i tak, jest jeszcze jeden problem. Gdy komputer się włącza lub jest w biosie cały ekran jest tak jakby przeniesiony w lewy górny róg i ucina jego dużą część, można też zauważyć fioletowe paski także po lewej stronie ale ledwo zauważalne. Gdy już wejdę do windowsa znikają paski a ekran jest tak jak trzeba. Chciałbym też zaznaczyć że mam monitor o nietypowych wymiarach, bo 16:10 i 74Hz, mam taki jeden starszy komputer z Geforce2 MX400 i on na przykład ma taki sam problem tyle że nawet po wejściu do systemu, tyle że w moim obecnym PC ten problem wcześniej nie występował. Jest bardzo źle ?

    Posty scaliłem.
    RADU23

    0
  • Pomocny post
    #13 26 Paź 2016 23:52
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    SMART nie komunikuje niczego niepokojącego.
    Dysk jest ok.

    0
  • #14 26 Paź 2016 23:59
    PCG_PL
    Poziom 13  

    W takim razie może to być karta graficzna? Już sam nie wiem co robić.

    0
  • #16 27 Paź 2016 00:25
    PCG_PL
    Poziom 13  

    310artur napisał:
    No i co z tymi BS?
    http://www.nirsoft.net/utils/blue screen view.html
    Daj po prostu screen listy BS i po jednym z rodzaju rozwinięte.
    No nie musisz wiedzieć co tam jest pokaż po prostu jak najwięcej informacji na forum ;)


    Dodam tylko że nie przypominam sobie więcej niż 2 BSoD'y, natomiast kilka razy miałem tak że komputer po prostu się zresetował, bez tego niebieskiego komunikatu, więc podejrzewam że większość z tej listy to właśnie te nagłe resety.

    0
  • #17 27 Paź 2016 00:35
    310artur
    Poziom 43  

    BlueScreeny wszystkie jak jeden mają wymieniony sterownik grafiki. Tylko to dziwne jest, jakoś nie widzę tego jako uszkodzenia karty.
    Nadal masz w tym Akyge? Ufasz temu pudełku na tyle żeby robić testy obciążeniowe?

    Tak czy inaczej zainstaluj HWiNFO, uruchom w trybie "sensor only". I miej zminimalizowane. Podziałaj na PC normalnie tak jak zwykle to robisz może unikając jedynie namiaru YT skoro on szkodzi twojej maszynie. Ten program monitoruje temp, ale też zegary i napięcia (napięcia to tylko tak orientacyjnie bo bez miernika prawdy nie poznasz). Może jak jutro tak zrobisz i z godzinę dwie popracujesz na PC to później wróć do HWiNFO i zrób screen wszystkiego. Czasem widać w ty programie coś. Skaczący zegar albo odnotuje wahania napięcia.

    0
  • #18 27 Paź 2016 00:48
    PCG_PL
    Poziom 13  

    Z przykrością muszę dorzucić kolejnego BSoDa, także podczas oglądania youtube. Chyba jest coś ze mną nie tak, bo mnie zaskakująco mocno ciągnie do oglądania kolejnych materiałów na tym serwisie.
    Co do HWiNFO, mam zainstalowane jednak korzystam i praktycznie cały czas monitoruję PC za pomocą HWMonitor, ten program się nada? Napięcia skaczą cały czas, taktowanie skacze jeżeli mam włączoną opcję Cool&Quiet w biosie, ale to chyba normalne. Niestety akyga dalej siedzi, jeszcze troszkę musi posiedzieć a nie ufam jej totalnie, dmucha ciepłym powietrzem cały czas, a czasami nie dmucha. Mam wykonać kolejną reinstalację sterowników karty graficznej? Może nie używać tym razem tych najnowszych? Dorzucam kilka screenów z właśnie HWMonitora, tyle że są one po jakiś 10 minutach od tego 7 resetu komputera.
    Aa no i te wartości aktualne w HWMonitorze skaczą cały czas dlatego np. tam podane napięcie VCore na screenie o ile się nie myle wynosi 1v ale to skacze cały czas.
    Jeżeli bardzo potrzebne jest sprawdzenie napięcia zasilacza mam multimetr, i mógłbym posprawdzać jednak musiał bym wiedzieć gdzie co wtyknąć.

    0
  • #19 27 Paź 2016 01:01
    310artur
    Poziom 43  

    HWmonitor to przeżytek. Z płytami pod AMD żaden program poza dedykowanym do płyty nie radzi sobie na 100% ale już HWmonitor to porażka. On nic nie pokazuje. Pomijam już jak biedne jest zestawienie tego co w ogóle próbuje pokazać.

    Co do pomiarów to najlepiej by było w tym przypadku mierzyć linie 12V. To żółte kable. Mierzysz zawsze w kostkach 12V z racji że może i ta akyga ma więcej linii warto mierzyć w kilku miejscach. U ciebie mierzył bym na jednym MOLEX i na 24pin atx i jak się dostaniesz to na 4pin koło procesora. GTX650 nie ma dodatkowego zasilania prawda? Typowo nie ma jeśli jednak ma to jeszcze na jego zasilaniu warto mierzyć.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    Generalnie idea pomiaru jest taka żeby mierzyć w spoczynku i pod obciążeniem. Wtedy porównać wyniki. Tu może nic w pomiarach nie wyjść bo jeśli to zasilacz to prędzej pulsacje.
    Możesz zawsze zajrzeć do środka tej akygi i zobaczyć czy tam nie ma spuchniętych kondensatorów.

    0
  • #20 27 Paź 2016 01:11
    PCG_PL
    Poziom 13  

    Kurczę, a ja cały czas myślałem że HWMonitor najlepszy, tymabrdziej że inne programy pokazują mi strasznie niskie wartości, dołączony do płyty głównej mam EasyTune6 i aktualnie mi pokazuje w okolicach 28 stopni, naprawdę może być aż tak zimny, a w stresie nie przekraczać 50 stopni? GTX650 korzysta z 1 wtyczki 6pinowej. Takie mierzenie napięć przy włączonym komputerze jest bezpieczne dla PC?
    Troszeczkę powalczyłem z moim idiotyzmem i ten pomiar wydaje mi się najbardziej prawdopodobny, tego szukamy?

    0
  • #21 27 Paź 2016 02:30
    310artur
    Poziom 43  

    Tak ta wartość wydaje się być tą realną. Choć ciut wysoka ale zdecydowanie najbardziej prawdopodobna - pozostałe to ogólnie jakieś abstrakcyjne. Ta z EasyTune6 też może być prawdziwa. U mnie procesor też oscyluje wokół 30 stopni w idle. Generalnie odczyty dla chłodzenia powietrzem jako temp. otoczenia plus 5 są osiągalne. Plus 10 to norma w idle. A chłodzenie masz przecież solidne.

    Widać też to czego się bałem - zobacz co się dzieje z linią 12V. Każdy tu zaraz napisze że programem się nie mierzy. Jednak z tego co ja widziałem u siebie i u ludzi którzy tu na forum potwierdzali miernikiem odczyty z HWiNFO wahanie napięcia prawie zawsze się potwierdza. Czasem program podaje inną wartość napięcia, czasem nieco zawyża lub zaniża wahania ale jeśli są w programie to na mierniku też są. I o ile tu nie są duże bo 0,15V jeszcze w akydze to iście sukces no ale jakie my tu mamy obciążenie? Procesor doszedł ledwo do 35W a w stresie pewnie minie 100W.

    Skoro karta ma 6pin to bardzo dobrze. Uwierz że lepiej jak ma - bo jak nie ma ssie prąd ze slotu a wtedy pomiar jest prawie niemożliwy. Można wziąć płytę na stół i szukać jakiś punktów (np. na kondensatorze filtrującym) ale to troszkę hardkorowe w domowych warunkach.

    Pomiar na włączonym i nawet obciążonym PC jest całkowicie bezpieczny. Ważne jest tylko żeby myśleć co się robi. Mierzymy napięcie (niby oczywiste ale był tu już gość który pomierzył prąd... tego nie robimy chyba jasne). Sondy można w zasadzie przykładać wszędzie byle pojedynczą sondą nie dotykać 2 elementów. Tylko jedną sondą można zrobić zwarcie. W każdym innym wypadku dokonasz tylko pomiaru napięcia. Miernik pobiera jakieś śladowe ilości prądu na pomiar - bez znaczenia w tym układzie. Pomiar robiłbym więc w kostce zasilania karty i np. 4pin CPU lub 24pinATX. Jedna sonda miernika do czarnego kabla (ja zawsze wciskam jedną w MOLEX tak żeby się trzymała masy) a drugą robisz pomiar. Nie trzeba masy szukać obok mierzonego napięcia tu masa to zero i nieważne która.

    Mierząc w kostce na karcie graficznej uruchom coś na YT. Sam jestem ciekawy czy coś się pokaże na mierniku ciekawego.

    A co do samego YT - spróbuj przeglądarki waterfox. To jest w zasadzie firefox tylko ktoś tam go przepisuje na bieżąco na wersje 64bitową. Ja z tego korzystam. Z tym YT to o tyle dziwne że to jest HTML5 - nawet flasha nie ma. Dość proste i klarowne. Akceleracja ze strony karty idzie z rdzeni, nawet video engine nie jest wykorzystane (u mnie przynajmniej na gt630)

    0
  • #22 27 Paź 2016 08:25
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    PCG_PL napisał:
    praktycznie cały czas monitoruję PC za pomocą HWMonitor, ten program się nada?

    Jest gorszy od HWiNFO, jego odczyty często bywają niewiarygodne (rozbieżne np. z odczytami z czujników BIOS'a).
    Monitoruj temperatury za pomocą HWiNFO.
    Nie dość że bardziej wiarygodny, to pokazuje więcej odczytów.

    0
  • #23 27 Paź 2016 16:31
    PCG_PL
    Poziom 13  

    Tak więc pomiary porobione, wtyczka 6-pin na GTX'ie: 12,03v
    Molex 12v: 12V
    Molex 5V: 5.11V
    Wtyczka obok procesora 4pin: 12V
    ATX 24pin 12V: 12V
    ATX 24pin 5V: 5,10V
    ATX 24pin 3,3V: 3,384V
    Te wyniki mnie zaskoczyły, jednak tutaj zero obciążenia włączony facebook no i elektroda, a teraz testy przy obciążeniu za pomocą OCCT:
    Obciążenie GPU:
    6pin GTX 12V: 11.52/57, i taki sam odczyt wszędzie przy 12V
    Obciążenie CPU także na każdej 12V był ten sam wynik, około 11,67V
    przy obciążeniu GPU zapomniałem zmierzyć 5V i 3,3V, przy cpu zmierzyłem jeszcze 5V i wyszło 5,14V
    Wyniki mnie dosyć nieźle zaskakują.
    Zaraz podeśle wyniki przy oglądaniu filmów na Youtube, wole najpierw to wysłać żeby tak na wszelki nie tracić pomiarów ;)
    PS. Skoro BSoDy są wywołane sterownikiem grafiki, mam go poraz kolejny przeinstalować czy coś?
    EDIT muzyka leci, napięcia trochę się wachają, głównie trzyma okolice 12V skacze do 12,03V spada rzadziej niż wzrasta, do 11,98 raczej nie niżej. W spoczynku wyniki wynosiły praktycznie bez wachań 12,04V.

    0
  • #24 27 Paź 2016 20:01
    310artur
    Poziom 43  

    Spadek masz duży mimo że zasilacz teoretycznie mocny. Zajrzyj do niego może to tylko kondensatory w zasilaczu.
    Jeszcze raz - jeśli zasilacz podaje pulsacje to najwyżej z czasem sprzętowi się pogorszy. Nic nie da zmiana sterowników.
    Wyłącz akceleracje sprzętową w przeglądarce.
    http://www.download.net.pl/jak-wylaczyc-akceleracje-sprzetowa-w-przegladarce/n/6260/
    To powinno pozwolić ci YT oglądać.
    Ja powiem tak - jak coś mamy osiągnąć konstruktywnego to albo pożycz dla testu zasilacz inny albo zabierz swoją kartę do kogoś i przetestuj. Możesz też spróbować np. jakiego innego systemu operacyjnego. Linuks mint w trybie live - możesz mu nawet sterowniki nvidii załadować dla pewności. To taki przykład.
    Ładowanie w kółko sterowników nic nie da. Już prędzej ma szanse pomóc wymontowanie karty i solidne wyczyszczenie slotu - może tam jest jakiś mały niekontakt.
    Opcje są 3 zasilacz, karta, system. Musisz je wykluczyć (kolejność dowolna). System według mnie wyklucza czysta instalacja sterownika którą robiłeś no ale jak tam lubisz to i czystą instalacje możesz zrobić (na innym dysku np.), kartę i zasilacz tylko przez podstawienie (kartę w innym PC inny zasilacz u ciebie)

    0
  • #25 27 Paź 2016 22:47
    PCG_PL
    Poziom 13  

    Zasilacz mam jeden ze starego peceta znalezionego w piwnicy, ale nie ma 6pin do grafiki i jemu także niezbyt ufam. System jest dosyć nieźle zaśmiecony, zrobił bym reinstalke ale jest pewien problem - nieoryginalny windows /: Grafikę mogę zanieść do kuzyna, jak już podepnę pod jego bestie moją grafikę to zgaduje że mam uruchomić Youtube i sprawdzić czy wszystko działa? Sterownik do grafiki wgrałem od nowa, bo raczej to mu nie zaszkodzi. Właśnie dlatego zasilacz lipny, bo tylko 17A na linii 12V i podejrzewam że dlatego takie spadki. Co do linkusa, miałem plany zainstalować go obok Windowsa, więc chyba tak zrobię. Osobiście liczę że to zasilacz, bo ten po świętach raczej już mi nie będzie służył a przynajmniej nie w tym komputerze. W każdym razie dzięki wielkie za pomoc, na pewno wyniosłem z tego dużo wiedzy a na tym także mi zależy.
    Jeszcze jedno pytanie mam, jak komputer się włącza to do póki windows się nie odpali obraz nie jest na miejscu, wcześniej był mocno w lewo i trochę do góry, do tego ten fioletowy pasek był, teraz jest już na prawo znacznie słabiej odstaje i leciutko do góry, da się jakoś na to zaradzić i co w ogóle się stało że tak jest?

    0
  • #26 28 Paź 2016 00:44
    310artur
    Poziom 43  

    To znów może świadczyć o problemie z kartą graficzną. U kolegi owszem sprawdź właśnie na YT skoro to jest problemem ;) Sprawdzisz też czy przy starcie obraz jest taki dziwny. To mi bardziej pasuje do problemu z monitorem - jeśli sygnał masz analogowy to w czasie post wciśnij "auto" na monitorze żeby się dostroił. U siebie spróbuj wyłączyć te akceleracje w przeglądarce jak Ci pisałem - pośrednio też sprawdzisz coś. Brak akceleracji czyli tylko CPU męczysz. Twój procesor da sobie radę spokojnie z tym. Jeśli wtedy będzie OK to upewnisz się co do kierunku działania.

    0
  • #27 28 Paź 2016 17:14
    PCG_PL
    Poziom 13  

    Akceleracje właśnie wyłączyłem, więc zaraz się przekonam czy to pomoże. Jak już się przejdę do kuzyna to będę pisał co dalej.
    Dodaje jeszcze screeny kolejnych dwóch BSoDów, a właściwie jednego resetu i jednego BSoDa.
    BlueScreen - Problem z stabilnością komputera BlueScreen - Problem z stabilnością komputera

    EDIT
    Akceleracja wyłączona, grafikę i styki na PCI-E przeczyszczona, u kuzyna jeszcze nie byłem ale muszę dorzucić kolejnego, już 10 BSoDa, podczas oglądania filmu na youtube oczywiście. A akcelerację wyłączyłem. BlueScreen - Problem z stabilnością komputera

    Scaliłem. RADU23

    0
  • #28 01 Lis 2016 00:05
    310artur
    Poziom 43  

    Czy to się będzie działo jak obniżysz zegar CPU? Skoro to nie jest karta (a chyba jednak nie skoro bez akceleracji też jest problem) to musi być coś innego. Ten error 101 to często objaw niestabilnego lub uszkodzonego CPU. Spróbuj mu obniżyć taktowanie albo może podbić nieco napięcia. I napięcia zasilacza znów wracają jak bumerang bo one też to mogą powodować.

    0
  • #29 04 Lis 2016 18:36
    PCG_PL
    Poziom 13  

    Przepraszam że tak późno odpisuje, ale miałem jeden wyjazd. Teraz jestem, napięcie vcore podbiłem i wyłączyłem C&Q, muzyka z youtube leci i czekam czy będzie reset czy niekoniecznie. Znasz może jakieś sposoby zbicia temperatur chociaż na idle? bo 60 stopni przy youtube i elektrodzie to trochę lipa. Nawet C&Q nie daje w sumie nic.

    0
  • #30 04 Lis 2016 21:40
    310artur
    Poziom 43  

    Obniżyć Vcore albo lepsze chłodzenie. Głową muru nie przebijesz a AMD lubią się grzać.
    Jakie obroty ma ten wentylator na xailens? W HWinfo widać że minimalne. BIOS coś pewnie też źle temp. czyta. Sprawdź czy możesz inny profil chłodzenia CPU ustawić. Jak nie możesz to wyłącz sterowanie. Wentylator pewnie standardowe 2200RPM trochę będzie szumiał ale da się wytrzymać. W razie potrzeby możesz wentylator zmienić bo widzę fajnie jest mocowany - bez problemu każdy standardowy zamontujesz.

    0