Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

FujitsuSiemens LifeBook E problem z podświetleniem?

speedy9 11 Lip 2005 16:11 1062 6
  • #1 11 Lip 2005 16:11
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników

    Mam następujący problem:
    Po włączeniu laptopa ekran wygląda jakby miał za dużo czerwonego. Po chwili (1-2 minuty) wszystko wraca do normy i obraz jest wyświetlany w prawidłowych kolorach. Wygląda to jakby podświetlenie matrycy po rozgrzaniu dawało prawidłową barwę. Ale... No właśnie. Podłaczyłem drugą matrycę (i inny inwerter) i ku mojemu zdziwieniu efekt jest dokładnie ten sam! Zbadałem też różne kombinacje inwerter-matryca i za każdym razem jest to samo, więc nie wygląda to ani na defekt katod ani inwertera.
    Gdzie szukać usterki?

    0 6
  • #2 11 Lip 2005 16:30
    magnum_pl
    Poziom 12  

    Witam. Próbowałeś podpiąć zewnetrzny monitor?

    0
  • #4 11 Lip 2005 17:29
    magnum_pl
    Poziom 12  

    to grafika raczej ok.

    0
  • #5 11 Lip 2005 17:45
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników

    Wygląda jakby zasilanie inwertera nawalało. Ale laptop pracuje stabilnie i nie ma z nim żadnych problemów.
    Problem musi leżeć w którymś z elementów przetwornicy. Jak się nagrzeje jest OK. Jak jest zimny - podświetlenie czerwonawe.
    W tej chwili działam na "wybebeszonym" laptopie i wyraźnie widać, że podświetlenie jest czerwone zaraz po włączeniu.

    0
  • #6 11 Lip 2005 18:20
    Jaro
    Poziom 26  

    Czy ta matryca która podstawiłes jest tak samo "stara"? Czerwonawe świecenie to efekt zużytych swietlówek, raczej niczego innego. Po pewnym czasie po prostu przestaną już świecić na biało nawet po odczekaniu kilku minut.

    0