Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termet 0089 - Nie włącza się główny palnik. Membrana w stanie idealnym.

pooco 24 Oct 2016 19:42 2463 8
    pooco
    Level 7  
    Mam problem ze starawą termą. Pierwsza myśl to była nieszczelna membrana jednak po odkręceniu i rozkręceniu zespołu wodnego stwierdziłem, że wygląda jak nówka ze sklepu i nie ma mowy o nieszczelności. Piec puszcza gaz dopiero jak się odkręci do oporu wodę w umywalce i wannie jednocześnie. Chwilowo nie mam pomysłów.
    charlee
    Level 20  
    Membrana popycha iglicę, wyjąć iglicę, wyczyścić i przesmarować - powinna chodzić lekko bez oporu. Membrana może być cała ale rozciągnięta i też będzie źle odpalał -nie kosztuje zbyt wiele więc można wymienić profilaktycznie.
    Jak z przepływem wody? Może jest zbyt mały żeby terma prawidłowo odpalała?
    pooco
    Level 7  
    Iglica w zespole wodnym chodzi dobrze, membrana nie przejawia symptomów zuzycia. Przepływ raczej nie zmienił sie diametralnie w jednym momencie po latach uzytkowania. Dosyć cieżko chodzi element (igła, która ma być popchnięta przez iglice zespółu wodnego) jednak ruch wydaję się naturalny. Mówiąc ciężko mam namyśli, że nieuzbrojonym palcem jej nie wcisnę. Jedynie przy użyciu jakiegoś twardego przedmiotu i większej ilości siły. Załączam zdjęcie.
    charlee
    Level 20  
    Właśnie ten element miałem na myśli pisząc iglica. Sprawdź czy płynnie pracuje, czy można ją wyjąć bez jakichś zacięć lub dużych oporów. Powinna być przesmarowna i poruszać się płynnie. Sprawdź też perlatory w bateriach, zanieczyszczony perlator też ogranicza przepływ wody i utrudnia załączenie podgrzewacza.
    pooco
    Level 7  
    Można go wyjąć bez problemu. Chodzi bez zacięć. Jednak trzeba duzo siły, żeby go wcisnąć. Nie wsadzić na miejsce i poruszać w górę i w dół tylko wcisnąć do miejsca z którego odbija. Perlatorów brak.
    charlee
    Level 20  
    Nie pamiętam dokładnie, ale czy ten zespół wodny nie ma wbudowanego filtra wody? Może tam jest zabrudzenie. W G17 był filtr a zespół jest chyba ten sam.
    pooco
    Level 7  
    Przepływu nic nie blokuje. Czy "dół" zespołu wodnego jest kompletny? Czy coś tu może być nie tak? Brak jakiejś uszczeleczki czy czegoś? Ten wałeczek powinien być wsadzany "mimośrodem" do zestawu? Raczej tak bo inaczej by nie wypadł po odkreceniu nakrętki z dołu. Wymienie membrane chociaz nie wiem czy w sklepie dostanę taką dobrą.
  • Helpful post
    charlee
    Level 20  
    Rysunek:
    Termet 0089 - Nie włącza się główny palnik. Membrana w stanie idealnym.
    pooco
    Level 7  
    Wymieniłem dodatkowo w piecyku świeczkę, czujnik spalin i tę nieszczęsną membranę. Wstyd się przyznać ale to ona była przyczyną. Jednak na swoją obronę muszę wam powiedzieć, że w ogóle nie widziałem różnicy między moją a nową membraną. Dziękuje za podpowiedzi.