Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Re: HD 5000 - Dekoder Cyfrowego Polsatu nie odbiera TVP1 i TVP2

25 Paź 2016 21:56 3243 24
  • Użytkownik usunął konto  
  • flexghzflexghz
  • Poziom 2  
    witam
    nie wiem dlaczego tak jest ale te dekodery są bardzo wrażliwe na jakość sygnału i pierwsze co ginie to jedynka i dwójka, są dwie opcje:
    1.kupić miernik sygnału i ustawić idealnie antene
    2.wymienić dekoder na nowszy model
    w obu przypadkach będzie działać
    pozdrawiam
  • flexghzflexghz
  • Poziom 27  
    Ustawić dokładnie konwerter.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 2  
    Tak sprawdzi się, jeśli nie będzie miał krótkiego zarobionego kabla to dokup ok 50 cm i dwie końcówki (musisz go mieć bo w innym przypadku będziesz przykręcał miernik do konwertera i będzie bardzo utrudniony odczyt:) oraz na pewno przy odkręcaniu przestawisz go)
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    danielb406 napisał:
    Internet ODU-IDU. Użyłem określenia "miernik" ze względu na powtarzalność tego słowa w 90% aukcji na portalu A...zresztą dział dla początkujących, zwykłe czepialstwo.

    Ano to ODU-IDU osłabia niektóre częstotliwości. Zobacz na szukaniu ręcznym jak wyglądają poziomy sygnału i jakości . Poczytaj to:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15411566#15411566
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 35  
    Pomiń do testu połączenie modemu i rutera - konwerter bezpośrednio do dekodera. Porównaj parametry w obydwu konfiguracjach.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    danielb406 napisał:
    Witam. Cyfrowy Polsat mam od 5 lat, 2 lata temu doszedł do tego internet. Internet śmiga znakomicie. Co do TV to nie odbiera [b]TVP1 i TVP2[/b]. Raz na miesiąc pojawi się na chwilę obraz, ale znika szybko. Wymieniłem już konwerter i nic to nie zmieniło. Pozostałe kanały działają bdb, mają dobrą moc sygnału, oraz jakość. Gdzie może być problem?

    W zasadzie to powinieneś doprecyzować. Chodzi ci o te programy w HD?
  • Poziom 32  
    W dekoderach Polsatu kanały w wersji SD są powyżej nr. 500 i są nadawane z jednego transpondera (10892), a wersje HD jedynki i dwójki są nadawane z dwóch różnych transponderów (1-11449; 2-12264).
    Dopóki zakładający nie napisze, o które mu chodzi - to tylko dobra wróżka może na to odpowiedzieć.

    Można snuć domysły; jeśli obydwa kanały nie działają - to może są to kanały z tr. 10892 MHz,
    więc może to są zakłócenia (GSM), może zły skręt konwertera, może odkształcenia czaszy od wiatru, może uszkodzenie w elektronice konwertera a może "sparciały" przewód antenowy?
    Najtrudniej jest z GSM, ale na początek należałoby wyeliminować wszystkie inne możliwości.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    danielb406 napisał:
    Napisałem odpowiedź, jednak zostało to usunięte i oznaczone jako zbędne. Kanały 502 i 503. Przewód antenowy jest w bdb stanie, podczas instalacji internetu ODU-IDU 3 letni przewód został zastąpiony nowym (związane z dosyć radykalnym przemeblowaniem w dosyć dużym domu), 1 metr przewodu od tego momentu w tym momencie znajduje się poza domem, reszta w środku za listwami. Konwerter kupiony nowy tydzień temu i wymieniony na nowy i bez zmian.

    Bo to nie jego wina. Miałeś porobić testy bez ODU i co?
    Cytat:
    Tak zrobię, dziękuję.
    To zrób.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto