Fabia 1.2 2003r bardzo źle działają nadmuchy wewnętrzne (auto nie posiada klimy), mam wrażenie, że dmucha wszystkimi szparami konsoli, zamiast otworami wylotowymi, jak gdyby rozłączyły się jakieś rury nawiewowe, jestem niemal tego pewien. Silniczek działa na wszystkich prędkościach, daje gdzieś wewnątrz jak odkurzacz, regulator "ciepłoty" zmienia temperaturę, ale długo muszę czekać, aż odparuje przednia szyba i ciepło wypełni auto, bo podmuch nie jest kierowany bezpośrednio na okno. Przełącznik kierunku nawiewu zdaje się nie reagować, może coś tam zmienia, ale nie czuć zmian w wylotach powietrza. Jak dostać się do systemu połączeń rur nawiewowych, co mogło przypuszczalnie i gdzie rozłączyć się. Nie chciałbym rozkręcić całego pulpitu, by stwierdzić, że wystarczyło "tutaj".
Filtr kabinowy czysty (nowy).
Termostat działa prawidłowo, silnik szybko nabiera i utrzymuje stałą temperaturę około 80-90'C
Dziękuję za porady
Dodano po 4 [godziny] 10 [minuty]:
Jestem po wstępnych oględzinach. Rozkręciłem, zdjąłem całą komorę pulpitu z prawej strony, czyli schowek nad kolanami przedniego pasażera wraz ze spodnią atrapą i jest tam silnik nawiewu, obok niego filtr kabinowy, jako takiego dojścia nie ma, aby zobaczyć co jest nie tak. Zauważyłem jednak, że winny może być źle działający przełącznik kierunków nadmuchu, niby coś tam wykonuje, ale reakcja na zmianę jest znikomo, jak gdyby poszła jakaś link zamykająca klapy w rurach nawiewowych. Od czego zacząć sprawdzenie tego, jak i którędy dostać się do miejsca w którym może być uszkodzenie przypuszczalnej linki, czy może coś się tam rozłączyło, złamało itp?
Filtr kabinowy czysty (nowy).
Termostat działa prawidłowo, silnik szybko nabiera i utrzymuje stałą temperaturę około 80-90'C
Dziękuję za porady
Dodano po 4 [godziny] 10 [minuty]:
Jestem po wstępnych oględzinach. Rozkręciłem, zdjąłem całą komorę pulpitu z prawej strony, czyli schowek nad kolanami przedniego pasażera wraz ze spodnią atrapą i jest tam silnik nawiewu, obok niego filtr kabinowy, jako takiego dojścia nie ma, aby zobaczyć co jest nie tak. Zauważyłem jednak, że winny może być źle działający przełącznik kierunków nadmuchu, niby coś tam wykonuje, ale reakcja na zmianę jest znikomo, jak gdyby poszła jakaś link zamykająca klapy w rurach nawiewowych. Od czego zacząć sprawdzenie tego, jak i którędy dostać się do miejsca w którym może być uszkodzenie przypuszczalnej linki, czy może coś się tam rozłączyło, złamało itp?