Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterowanie dużą ilością diod przez uC.

Marcin1828 26 Paź 2016 23:40 1161 30
  • #1 26 Paź 2016 23:40
    Marcin1828
    Poziom 11  

    Witam
    Czy za pośrednictwem tranzystora BC547 będę w stanie sterować diodami pobierającymi ok. 500mA prądu z poziomu mikrokontrolera? Z tego co wyczytałem w nocie katalogowej to max. prąd dla tego tranzystora to 100mA(nie wiem czy poprawnie odczytałem). Trzeba zastosować przekaźnik?

    0 29
  • #2 26 Paź 2016 23:49
    zpx
    Poziom 15  

    Lepiej zastosuj tranzystor BC337 (800mA) lub BC639 (1A). BC547 nie da rady (100mA). Ceny tranzystorów podobne - liczone w dziesiątkach groszy. Stosując w tym przypadku przekaźnik to jakbyś strzelał z armaty w muchę :).

    0
  • #3 27 Paź 2016 00:04
    Marcin1828
    Poziom 11  

    I tak konkretnej odpowiedzi oczekiwałem! :)


    Sterowanie dużą ilością diod przez uC.
    taki układ jest ok?

    0
  • #4 27 Paź 2016 00:44
    2675900
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 27 Paź 2016 13:14
    Marcin1828
    Poziom 11  

    Jakiego? Jest jakieś ryzyko użycia BC337 albo BC639?

    0
  • #6 27 Paź 2016 13:35
    2675900
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 27 Paź 2016 18:08
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Marcin1828 napisał:
    taki układ jest ok?

    Diody w kolektorze a nie w emiterze. Opornik w bazie trzeba policzyć, aby tranzystor był w nasyceniu.
    BC337 jest tu też za "słaby".
    Stosując zwykły BJT potrzebny będzie duży prąd sterujący z uC - rzędu 25mA co niepotrzebnie obciążałoby uC. Można zastosować darlington - np. http://www.tme.eu/pl/details/ksd1692ys/tranzy...y-darlington-npn-tht/fairchild-semiconductor/
    Najlepiej MOSFET - np. IRLU2905 - o ile uC jest zasilany 5V - ?

    0
  • #8 27 Paź 2016 18:22
    2675900
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 27 Paź 2016 18:31
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Piotrus_999 napisał:
    Na "wybieraczce" no farnela może sobie dobrac napięcie otwracia mosfeta praktycznie dla kazdego napięcia zasilania procesora. A ponieważ to tylko diody to czasy pzełaczania też nie beda krytyczne - nawet jak będzie chciał sterować nimi PWM.

    Taak, ale niech kolega popatrzy na schemat - czy autor tematu skorzysta z takiej rady
    Piotrus_999 napisał:
    Na "wybieraczce" no farnela może sobie dobrac napięcie otwracia mosfeta praktycznie dla kazdego napięcia zasilania procesora

    ??
    Poza tym wybierając u Farnella (ja też tak robię - ale ta "szukajka" nie jest precyzyjna i robi błędy) musi umieć czytać datasheet (?) i znaleźć ten typ w kraju.....
    Trzeba czytać między wierszami, rozpoznawać poziom pytającego.

    0
  • #10 27 Paź 2016 19:38
    2675900
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 27 Paź 2016 19:58
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Piotrus_999 napisał:
    Ale akurat na mosfetach to jak wpisze w google : mosfet led i od razu schematy widać

    Tyle, że google wyrzucają całą masę śmieci i bzdur. I skąd początkujący ma wiedzieć który schemat jest OK, i jaki tranzystor dobrać - w zależności od poziomu sygnału z uC, prądu itp ?
    Piotrus_999 napisał:
    Sądzę że użycie mosfet-a jest o wiele prostsze dla poczatkujacego niż "normalnego" tranzystora.

    Owszem, i lepsze w skutkach (dla takiego układu).
    Ale też tak się porobiło że o takie MOSFET-y (z niskim Rdson i niskim Vgsth dających się sterować z 3V) jest trudno. Z TME zniknęły takowe - np. AP2306 brak, w innych sklepach też posucha.

    0
  • #12 27 Paź 2016 20:49
    Marcin1828
    Poziom 11  

    Używam atmega8, który zasilam napięciem 5V. trymer01 - masz rację, szukałem różnych schematów ale nie wiem które pasują dla mnie. Skoro uważacie, że mosfet będzie najlepszy to go użyję. IRLU2905 będzie dobry jak rozumiem?

    0
  • #13 27 Paź 2016 21:24
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Marcin1828 napisał:
    IRLU2905 będzie dobry jak rozumiem?

    Tak.

    0
  • #14 27 Paź 2016 23:16
    Marcin1828
    Poziom 11  

    W układzie używam także mniejszych modułów z diodami led. To rozwiązanie działa, ale wolę Was spytać czy takie rozwiązanie jest poprawne?

    Oto schemat:
    Sterowanie dużą ilością diod przez uC.

    EDIT: Źle, bo diody powinny być po stronie kolektora. Poprawię swój błąd. Zmylił mnie fakt, że tamto działa a takie rozwiazanie znalazłem w internecie.

    .

    0
  • #16 28 Paź 2016 09:24
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Pewnie ze wystarczy, ale pewnie kolega nie zauważył, że to ma być THT.

    0
  • #17 04 Lis 2016 11:06
    Marcin1828
    Poziom 11  

    Mam na starych płytkach kilka IRF630. Nadadzą się?

    0
  • #19 04 Lis 2016 11:43
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    korrus666 napisał:
    Zadziała

    Albo i nie - to zależy od egzemplarza, prawdopodobnie nie otworzy się całkowicie i będzie się grzał. To nie jest "Logic Level" - potrzebuje Vgs=10V do pewnego otwarcia, a tu jest tylko 5V.
    Koledzy - proszę czytać uważnie temat i posty, nie pisać głupstw.

    0
  • #20 29 Lis 2016 18:07
    Marcin1828
    Poziom 11  

    Panowie, nabyłem 2 sztuki IRLU2905 i chciałbym zbudować ten układ. W googlach schematy z mosfetami wyglądają podobnie, oto przykładowy:
    Sterowanie dużą ilością diod przez uC.

    U mnie zamiast diody D1 będą połączone równolegle:
    -53 LED pobierające prąd rzędu 106mA - sterowane pierwszym tranzystorem
    -106 LED pobierających prąd rzędu 168mA - sterowane drugim tranzystorem
    Każda dioda wyposażona jest w opornik 1KΩ - dostosowałem jasność świecenia do 5V.

    Nie wiem kompletnie jak dobrać wartości oporników... Niekiedy na schematach nie ma wcale opornika R1. Proszę o wskazówki.

    0
  • #21 29 Lis 2016 18:35
    2675900
    Użytkownik usunął konto  
  • #22 29 Lis 2016 19:25
    Marcin1828
    Poziom 11  

    Niebieskie LED5D-BL-600 - świecą na minimalnej jasności, bo nie chcę żeby raziły, dlatego tak mało pobierają.

    0
  • #23 29 Lis 2016 19:29
    2675900
    Użytkownik usunął konto  
  • #24 01 Gru 2016 13:39
    Marcin1828
    Poziom 11  

    Piotrus_999 napisał:
    Do tego się pwm używa.

    Nie przyszło mi to na myśl. Nigdy nie używałem PWM. Rozumiem, że źle zrobiłem, ale powinno działać(nie jest to ścisła granica świecenia). Na przyszłość będę wiedział co robić. Nie mogę tego poprawić bo wszystko zlutowane. :-?

    Piotrus_999 napisał:
    i to połączone równolegle

    Mogę prosić o uzasadnienie dlaczego to błąd? Nie chciałem żeby po przepaleniu jednej diody nie działało kilka innych.

    Sterowanie dużą ilością diod przez uC.

    Czy teraz jest poprawnie?

    0
  • #25 01 Gru 2016 13:49
    2675900
    Użytkownik usunął konto  
  • #26 01 Gru 2016 14:28
    Marcin1828
    Poziom 11  

    Mam zlutowane ponad 150 diod z opornikami i wszystko zabezpieczone klejem na gorąco żeby trzymało się obudowy. Nie będę tego odlutowywał. 8-O Może podam większe napięcie(12V ) i zrobię PWM? :)

    0
  • #27 01 Gru 2016 14:49
    2675900
    Użytkownik usunął konto  
  • #28 06 Gru 2016 13:50
    Marcin1828
    Poziom 11  

    IRLU2905 jeżeli jest aktywowany to daje masę. Da się zrobić tak, żebym otrzymywał +5V na wyjściu?

    0
  • #29 06 Gru 2016 14:14
    2675900
    Użytkownik usunął konto  
  • #30 06 Gru 2016 14:16
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Marcin1828 napisał:
    Da się zrobić tak, żebym otrzymywał +5V na wyjściu?

    W jakim celu? Podłącz diody odpowiednio, czyli rezystory do Vcc, diody anodą do rezystorów, katodą do drenu tranzystora, a jego źródło do masy.

    0