Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chłodziarko-Zamrażarka Electrolux ENN31650 - lód pod dolnymi szufladami

Boger 27 Oct 2016 00:52 4182 18
    Boger
    Level 12  
    Witam,

mam duży problem z tym Electroluxem.

Objawy:
    1. komora chłodziarki:
    - szron na tylnej ścianie
    - lód/woda pod dolną szufladą
    2. komora zamrażarki:
    - lód pod dolną szufladą
    - lód na całym ożebrowaniu wymiennika

Co kilka tygodni muszę wykuwać ten lód i wybierać go z obu komór. W przeciwnym przypadku zbiera się go tak dużo, że zaczyna wypychać dolną szufladę w zamrażalniku, a w chłodziarce zbiera się jezioro wody. Wyciągnąłem ją jakiś czas temu, rozmroziłem, odszroniłem, sprawdziłem odpływy i niestety nadal jest to samo.

Macie jakiś pomysł co może być powodem? Będę wdzięczny za pomoc.
    wiertacz
    Level 34  
    Na początek proponowałbym dokładnie sprawdzić drożność odpływu wody.
    Najlepiej przetykając cały wężyk jakimś długim drutem aż jego koniec wyjdzie nad agregatem. I dodatkowo przepłukać wodą pod ciśnieniem z jakiejś dużej strzykawki.
    Miałem podobny problem z moją lodówką tylko innym modelem.
    Okazało się że rurka z odpływu była zatkana głęboko i woda nie spływała.
    Boger
    Level 12  
    Ok, w takim bądź razie wyciągnę ją z szafy i sprawdzę jeszcze raz. Dam znać jaki efekt. Póki co dzięki.
    jacekalf72
    Level 2  
    Witam.
    Jeśli można dołączę się do tematu. Czy ktoś mógłby wrzucić fotkę gdzie w tych Elektroluksach znajduje się ten odpływ bo przeszukałem całą część chłodziarki i nie mogę go znaleźć.
    jacekalf72
    Level 2  
    Tackę nad agregatem i wylot rurki widzę tylko nie wiem gdzie szukać wlotu bo od agregetu nie dam rady przepchać.
    jacekalf72
    Level 2  
    Tylna ścianka chłodziarki jest głatka i nie ma żadnego otworu, w zamrażarce jest plastikowa osłona i nic nie widać.
    wiertacz
    Level 34  
    Może piszący poda dokładnie jaki ma model lodówki to wtedy komuś będzie łatwiej coś doradzić.
    Jeśli lodówka ma samoczynne odszranianie komory do odpływ musi być w tej komorze.
    Woda nie może spływać do zamrażalnika bo zamarznie.
    niewolno2
    Level 40  
    Wiadomą rzeczą jest że nadmiar skroplin nie może spływać bezpośrednio do zamrażalnika ale są rozwiązania że takowy otwór jest w zamrażalniku i służy do odwodnienia komory zamrażarki. Osobiście spotkałem takie rozwiązanie w sprzęcie Panasonica.
    jacekalf72
    Level 2  
    Chłodziarko-zamrażarka Electrolux ENF244OAOX
    Boger
    Level 12  
    Nie miałem jeszcze czasu zająć się chłodziarką więc nic nie pisałem.

@jacekalf72 - w mojej chłodziarce są dwa odpływy:
    1. w komorze chłodziarki - tak jak pisali koledzy wcześniej - w dolnej części tylnej ściany jest wyprofilowane mini korytko, które zbiera wodę. Na jego środku (w najniższym punkcie) jest dziurka, którą woda odpływa na zewnątrz i karbowaną rurką do plastikowego pojemniczka przymocowanego na agregacie. Pod wpływem ciepła odparowuje.
    2. w komorze zamrażalnika - odpływ jest schowany za tylną pokrywą - trzeba ją odkręcić i za nią jest jakaś aluminiowa chłodnica, której integralną częścią jest wyprofilowane z aluminium "korytko" zbierające wodę. W nim jest dziurka, którą woda powinna wypływać na zewnątrz. Wydaje mi się, że zamiast wypływać na zewnątrz, woda zamarza pod tą tacką i zamraża odpływ. W tym momencie jest już pozamiatane - problem zaczyna narastać bo woda nie jest odprowadzana na zewnątrz i po jakimś czasie zaczyna wyciekać do komory zamrażalnika, zamarza na jego dnie pod dolną szufladą, efektem czego jest jej wypychanie.

Może uda mi się w sobotę dobrać do niej - zrobię wtedy zdjęcia i pokażę jak wygląda to u mnie.
    wiertacz
    Level 34  
    Nawet jeśli w komorze zamrażarki jest odpływ to na logikę może on służyć tylko do odprowadzania wody w czasie całkowitego rozmrażania zamrażarki.
    W czasie normalnej pracy temperatura w tej komorze jest zawsze ujemna więc każda wilgoć będzie zamarzała i lód będzie narastał.
    Sprawdź czy dobrze zamykają się drzwi zamrażalnika, bo może przez nieszczelności dostaje się wilgoć i powoduje narastanie lodu.

I mam jeszcze takie pytanie bo nie posiadam lodówki z wentylatorem w środku.
    Czy w takiej lodówce jest jakiś kanał łączący obie komory ?
    Znalazłem w sieci zdjęcia wnętrza takiej lodówki które by to sugerowały.

Jeśli taki kanał istnieje to według mnie wyjaśniałoby całą sprawę.
    Jeśli będzie zatkany odpływ wody z komory chłodziarki to parująca wilgoć z górnej komory będzie przenikać do dolnej komory i tam będzie zamarzała powodując narastanie lodu.
    Boger
    Level 12  
    Tacka odprowadzająca wodę z zamrażalnika znajduje się za panelem odizolowanym od głównej komory styropianem. Tak jak napisałem - jest ona integralną częścią jakiejś aluminiowej chłodnicy/parownika, na którym (wg mnie) powinna skraplać się wilgoć i dalej skapywać do tacki i otworem na zewnątrz. Byłoby miło, gdyby wypowiedział się w tej kwestii jakiś fachowiec.

U mnie występuje dokładnie taki sam problem jak w innym starym wątku, który znalazłem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2377213.html
    Zdjęcie praktycznie takie jak u mnie.

Ja żadnego kanału łączącego komory chłodziarki i zamrażalnika nie widzę.
    rafak
    Level 10  
    Czy problem został rozwiązany ?
    Ja od pięciu lat z tym walczę i bez efektu.
    Boger
    Level 12  
    Odkopię - niestety nie. Cały czas borykam się z tym problemem.

Generalnie najgorszy zakup z całego AGD w kuchni.

Notoryczny problem, który opisywałem wcześniej, tzn.:
    1. przede wszystkim nie odpływająca woda, a co za tym idzie jej zbieranie się i zamarzanie w komorach chłodziarki/zamrażarki;
    2. nędznej jakości szuflady - wszystkie popękały, a wymiana to krocie - górna szuflada do zamrażarki = 120 zł, dolna szuflada = 150 zł, szuflada do chłodziarki = 350! zł

Jak na chłodziarko/zamrażarkę za prawie 3k zł to naprawdę słabo.
    misiek1111
    Level 32  
    Boger wrote:
    1. w komorze chłodziarki

Ja wykonałbym realny test. Np. strzykawką polewałbym tylną ściankę chłodziarki i sprawdziłbym, czy cała woda uchodzi odpływem (około 1litra, tyle powinna mieć kuweta na kompresorze).
    Boger wrote:
    2. w komorze zamrażalnika

Tak jak już ktoś napisał, to może być problem ze szczelnością zamrażalnika. Lód nie powstaje z niczego, a głównie bierze się z wilgoci w powietrzu.
    Wyciągnij uszczelkę i ją dokładnie umyj (zaznacz sobie jej oryginalne położenie). Sprawdź, czy nie jest uszkodzona.
    Możesz sprawdzić czy uszczelka drzwiowa prawidłowo przylega. Można zrobić test z wąskim papierkiem. Po przytrzaśnięciu drzwiami, papierek nie może się ruszać, w szczególności na narożach.
    ---

A przy okazji. Kiedy sprawdzaliście, czy wasza lodówka żyje?
    Chłodziarko-Zamrażarka Electrolux ENN31650 - lód pod dolnymi szufladami
    ta_tar
    Level 39  
    misiek1111 wrote:
    Możesz sprawdzić czy uszczelka drzwiowa prawidłowo przylega. Można zrobić test z wąskim papierkiem. Po przytrzaśnięciu drzwiami, papierek nie może się ruszać, w szczególności na narożach.

Najlepszym wg mnie test na szczelność uszczelki to wieczorem wkładam zapaloną latarkę do środka i sprawdzam po całym obwodzie czy nie widać gdzieś światełka z latarki.