Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] LCD Thomson 39FU6663 - brak treści obrazu

janomo 27 Oct 2016 15:39 2238 4
  • #1
    janomo
    Level 24  
    Witam.
    matryca: V390HK1-LS5
    logika: V236H3-CS3-C
    main: 40-MT25EU-MAD2XG

    Po włączeniu brak treści obrazu. Pojawia się szare tło ( podświetlenie działa ) i po kilku sekundach biel "rozlewa się" po ekranie.
    Matryca na pewno nie została zalana ani uszkodzona mechaniczne - obejrzałem dokładnie. Klient twierdzi że TV do końca działał - usterka wystąpiła w czasie grania.
    Napięcia na logice są prawidłowe, VGH, VGL, 12V, 1,8V, i kilka innych nie budzi żadnych zastrzeżeń. Nic się nie przegrzewa na logice, procesor po dłuższej chwili lekko nagrzewa się.
    Wyłączenie jednej z dwóch taśm łączących logikę z matrycą nie powoduje większej zmiany wyświetlanego obrazu, nie ważne którą z taśm odłączam.
    Po odłączeniu taśmy z main na logikę obraz pozostaje szary.
    Tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15458843#15458843 ktoś ma bardzo zbliżone objawy, jest odpowiedź że 100% Tcon ale brak potwierdzenia.
    Mi zdaje się że przyczyną jest jednak uszkodzona matryca, skoro na module logiki napięcia są wytwarzane prawidłowo.
    Może ktoś ma doświadczenie z takimi TV?
  • #2
    grubas
    Level 40  
    To, że napięcia na logice są OK nie oznacza jej sprawności.
    Będziesz musiał podstawić logikę aby się przekonać. Raz w Thomsonie także na podobny objaw wymieniałem logikę.
  • #3
    lisek
    Service technician RTV
    Ten T-con V236H3-CS3-C
    - kontroler СМ2970А,
    - flash U3 25X20, H5PS5162GFA, CM602, CM501, RT8255 + polowyAO4435
    - stabilizator na 1,8V

    zachowaj swój wsad z U3 25x20 (na wszelki wypadek) i zobacz ten z zał.
    *wstaw nową kość ze sklepu

    ___________________
    org. wsad flash na Link
  • #4
    janomo
    Level 24  
    Po wgraniu do pamięci na logice wsadu zamieszczonego przez Liska pojawia się obraz, niestety jest do góry nogami, odbicie lustrzane i kolory są pozamieniane, czyli twarze są fioletowe itp.
    Czyli jednak wysypała się pamięć na logice.
    Wszedłem w tryb serwisowy ale nie widzę tam nigdzie możliwości ustawiania parametrów matrycy.
    Zaktualizowałem oprogramowanie - bez efektu.
    Ma ktoś dojście do właściwej zawartości pamięci na logice dla tej matrycy, albo jakiś sposób jak pozmieniać ustawienia związane z typem matrycy?

    Kurcze.
    Znalazłem w trybie serwisowym opcję którą można zmieniać od 00 do 88 i zmieniając ten numer zmienia się typ TV i matrycy. Wybrałem numer inny niż był na początku - z matrycą jak mam na naklejce tylko z końcówką symbolu LS8 ( o ile dobrze pamiętam ) i po wyłączeniu TV teraz nie mam w ogóle treści obrazu. Zawartość pamięci na logice nie zmieniła się, czyli płyta główna przestawiła się na inną matrycę. Aktualizacja oprogramowania też nic nie daje. Wie ktoś jak z tego wybrnąć?
  • #5
    janomo
    Level 24  
    Przepraszam że dopiero teraz kończę temat. Musiałem zakupić płytę główną oraz logikę i z niej skopiowałem zawartość pamięci. Wszystko ruszyło, tylko niestety nie pamiętam już w której pamięci tkwił problem. Do pewności w bazę wrzuciłem zawartości obu pamięci. Są tutaj.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18273382#18273382