Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Scania R - świeci kontrolka ładowania

MACSLAW4 28 Paź 2016 08:52 2385 13
  • #1 28 Paź 2016 08:52
    MACSLAW4
    Poziom 9  

    Witam. Scania R 420 2007r zapaliła się kontrolka ładowania .Sprawdziłem napięcie 28.3v czyli jest prawidłowe.Wymieniłem regulator napięcia i też bez zmian.Przy alternatorze do żadnego z dwóch cienkich przewodów nie dochodzi PLUS po zapłonie,obydwa idą do sterownika przy silniku i są dobre.Nie bardzo wiem gdzie szukać rozwiązania tej usterki.Proszę o pomoc ,może już ktoś przerabiał podobny problem.

    0 13
  • Relpol
  • #2 28 Paź 2016 08:55
    andrzej20001
    Poziom 43  

    Bezpiecznik strzelony w skrzynce.

    0
  • #3 28 Paź 2016 09:01
    MACSLAW4
    Poziom 9  

    Tylko który, sprawdziłem wszystkie i wydaje mi się ze były ok.

    0
  • #4 28 Paź 2016 09:53
    andrzej20001
    Poziom 43  

    Kontrolką sprawdz.

    0
  • Relpol
  • #5 28 Paź 2016 14:46
    tolo
    Poziom 33  

    Może też być uszkodzony EMS, dość częsta usterka.

    1
  • #6 29 Paź 2016 20:25
    klika60
    Poziom 15  

    Napięcia na tych przewodach są dopiero po odpaleniu auta

    0
  • #7 30 Paź 2016 10:56
    MACSLAW4
    Poziom 9  

    Sprawdziłem bezpieczniki kontrolką jeszcze raz ,wszystkie na pewno są dobre,napięcia na przewodach przy alternatorze sprawdzałem przy pracującym silniku i na zatrzymanym, przy włączonym zapłonie, na żadnym nie ma napięcia.Być może jest uszkodzony EMS jak twierdzi kolega tolo ,tylko jak to sprawdzić i czy jest naprawialny.Może ma ktoś jakieś schematy ,byłbym wdzięczny.

    0
  • #8 01 Lis 2016 20:35
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe

    Najłatwiej to sprawdzić podstawiając drugi sterownik.
    Czy to auto ma ADR??

    0
  • #9 06 Lis 2016 10:46
    MACSLAW4
    Poziom 9  

    Tak to auto ma ADR ,do regulatora napięcia dochodzi dwa przewody, a z tego co wiem powinny być trzy.Nie mam innego sterownika żeby podstawić.Może ktoś ma chociaż opis pinów sterownika EMS .

    0
  • #10 06 Lis 2016 15:00
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe

    To sprawdź dokładnie przekaźniki w skrzynce bezpieczników. Łatwo to sprawdzić kontrolując czy na wszystkich bezpiecznikach jest zasilanie +24V

    0
  • #11 07 Lis 2016 08:26
    MACSLAW4
    Poziom 9  

    Przekażniki sprawdzałem ,wyjmując każdy osobno i podmieniając ,wszystkie dobre.Nie na wszystkich bezpiecznikach jest prąd ,w końcu system widzi brak ładowania i nie uruchamia niektórych odbiorników takich jak m.in.podgrzewanie lusterek.

    0
  • #12 07 Lis 2016 10:59
    andrzej20001
    Poziom 43  

    A zasilanie główne na tych przekaznikach masz? Mierzone kontrolką oczywiście.

    0
  • #13 07 Lis 2016 14:54
    szaman108
    Poziom 29  

    Witam

    Podaj kolego numer nadwozia.Czy dwa pierwsze przekaźniki na desce bezpieczników masz wymienione są one w kolorze zielonym?

    0
  • #14 09 Lis 2016 07:51
    MACSLAW4
    Poziom 9  

    Ostatnie cyfry 20005168568 .Co do przekażnikow rozumiem że chodzi o RP1 i RP2 ,to podstawiałem inne.Zasilania pod przekażnikami nie sprawdzałem,zrobie to przy kolejnym podejściu.

    0