Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Arduino - Arduino na start a co potem

kuzaja92 28 Oct 2016 09:33 1791 16
NDN
    kuzaja92
    Level 9  
    Witam,

Zamierzam zacząć zabawę z programowaniem i tworzeniem jakiś układów.(hobby)

Idealnym rozwiązaniem wydaje się być arduino bo i język C nie jest mi obcy ale i podstawy asm(intel_x86) jakieś mam.

Ale mam obawy co potem czy nie ograniczy mnie to ? Jak w przyszłości bede chciał wykorzystać jakiś inny mikroprocesor czy elementy nie kompatybilne z andurino na wypalonej własnoręcznie płytce ?

Co wy o tym sądzicie.

Moderated By tmf:

Poprawiłem Andruino a Arduino.

Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
  • NDN
    szymon122
    Level 38  
    Jeśli już to arduino.
    Ale co ma cię ograniczać? Inny mikroprocesor to inne "środowisko" chcesz czy nie to i tak będziesz musiał zaczynać praktycznie od nowa, języka się nauczysz i tego nikt ci nie zabierze ale jak go użyć na innym procesorze to i tak będziesz musiał się nauczyć. Jeśli coś nie jest kompatybilne z arduino shield to kupujesz proto shield i robisz go samemu.
    kuzaja92
    Level 9  
    rozumie
    dzięki
  • NDN
    soft.sc
    Level 17  
    Arduino jest fajne do szybkiego osiągnięcia celu. Parę kliknięć myszką (no.. może nie tylko myszką) i program gotowy. Jednak to powoduje, że programista staje się składaczem klocków nie myśląc przy tym zbyt wiele, a programy są nieoptymalne i angażują znacznie więcej zasobów mikroprocesora. Ja preferuję czyste C/C++ (AVR Studio lub Eclipse). Reasumując, na początek Arduino z przejściem na C w przyszłości.
  • Helpful post
    dondu
    Moderator on vacation ...
    Skoro znasz podstawy assemblera, to wybieranie Arduino jest mniej więcej tak sensowne jakbyś znając programy do projektowania przestrzennego CAD wybrał do projektowania klocki Lego.

Tutaj znajdziesz wszystko (łącznie z kursem C) co jest Ci niezbędne: http://mikrokontrolery.blogspot.com/p/spis-tresci.html
    Anonymous
    Anonymous  
    ASMnauka_
    Level 15  
    Piotrus_999 wrote:
    chociaż pewnie uważa że jego programy osiągną WARP 8.

Nawet nie wiem, co znaczy to dziwaczne słowo :(
    A po za tym nigdy nie twierdziłem i nie twierdzę, że jestem lepszy od kompilatora.
    Jednak ja wiem, co robi mikrus XMrga a Ty nie.
    Anonymous
    Anonymous  
    ASMnauka_
    Level 15  
    Piotrus_999
    Oto przykład tego co robi AVR Studio jedynie jeśli chodzi o konfigurację EBI

Code: c
    Log in, to see the code

A tak to robię ja
    Code: avrasm
    Log in, to see the code

Mam nadzieję, że dostrzegasz różnice ?!
    Tak, jak w tym temacie Link nie przedstawiłeś dokładnie tego ja.
    Co więcej "plątałeś się w zeznaniach":(
    Więc jeszcze raz stwierdzę : Nie Masz i nie będziesz Miał władzy nad tym, co robi kompilator.
    Koniec i kropka.
    Owszem to nie na temat,zatem przepraszam autora tematu.
    kuzaja92
    Level 9  
    Świadomie wolał bym zostać przy C bo assembler jest wysoko kontekstowy co oznacza że już na starcie musiał bym się dowiedzieć dużo więcej niż w przypadku C. Przynajmniej tak jest na PC i zakładam(nie wiem czy poprawnie) że i tak pewnie było by przy mikrokontrolerze.

Quote:

Skoro znasz podstawy assemblera, to wybieranie Arduino jest mniej więcej tak sensowne jakbyś znając programy do projektowania przestrzennego CAD wybrał do projektowania klocki Lego.

Te poradniki są już dość stare tak że zapytam.

To co polecacie zakupić na start. Czyli jaki mikrokontroler wybrać żeby było na czasie i co tam jeszcze do niego dokupić.
    ASMnauka_
    Level 15  
    kuzaja92 wrote:
    Idealnym rozwiązaniem wydaje się być andurino bo i język C nie jest mi obcy ale i podstawy asm(intel_x86) jakieś mam.
    Nie rozumiem dlaczego Arduino ?
    Na pokładzie tych płytek bazowych są mikrusy jak inne. ATMega328 itp.
    Po za tym są to procki o małej liczbie peryferiów.
    Nie wspomnę już o takich dobrodziejstwach jak DMA czy EBI.
    Cena płytki z ATxmega128A3U jest nie wiele wyższa od Arduino, a korzyści jest bardzo dużo.
    Jednak fakt pozostaje , że są to procki 8-śmio bitowe.
    Co do ASM, i ja na początku się bałem przede wszystkim zapisu do rejestrów.
    Ale była to uzasadniona obawa, nie jest problemem zablokować mikrusa.
    Po za tym czy pisząc w C, czy w Bascomie a ostatecznie w ASM we wszystkich wymienionych językach występują pętle, warunki, skoki warunkowe itp.
    Ale jeśli raz nauczysz się pisać pętlę Do Loop, czy For Next to już Ci to zostanie w pamięci.
    I na zakończenie językiem C napiszesz program praktycznie na każdy procek.

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy :)
    Anonymous
    Anonymous  
    kuzaja92
    Level 9  
    ATxmega128A3U wydaje się być ciekawą opcją.

A co powiesz na Moduł eXtrino XL v12 z mikrokontrolerem ATXmega128A3U

Czy jednak pozostać przy czystym ATxmega128A3U i kupić dużą płytkę stykową np 800 otworów. + elementy

--------------------------
    EDIT:

Po zastanowieniu jednak stwierdzam że zrobię tak:
    Kupie programator
    nie wiem czy dobry nie wiem też czy mogę rzucać linkami do sklepów wstawię opis:
    Quote:
    Programator AVR zgodny USBasp ISP + taśma IDC - różne kolory

Programator „AVR USBasp” jest w pełni zgodny z programatorem „USBasp”, stworzonym przez Thomasa Fischla. Za jego pomocą można programować mikrokontrolery z rodziny AVR firmy ATMEL poprzez gniazdo USB komputera PC.

Zestaw jak na stronie
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/jak-najtaniej-zaczac.html

Jedynie chyba zmienię procek na od razu jakiś mocniejszy niż ATMEGA8 tylko nie wiem jeszcze jaki.

Edit2:
    Lista ze skelpu niektóre elementy zamawiam w ciemno np nie wiem czy 1V czy 1/4V będzie mi potrzebne.

Mikrokontroler AVR - ATmega8A-PU DIP - 6,50 zł
    Mikrokontroler AVR - ATmega8L-8PU DIP - 4,95 zł
    Stabilizator LM317T 1,2-37V - THT TO220- 0,90 zł
    Stabilizator 5V L7805ABV - THT TO220 - 0,80 zł
    Kondensator ceramiczny 100nF/50V THT - 10 szt. - 0,99 zł
    Kondensator elektrolityczny 100uF/50V 8x12mm 105C THT - 10 szt.- 1,50 zł
    Kondensator elektrolityczny 470uF/16V 8x12mm 105C THT - 10 szt. - 2,50 zł
    Dławik osiowy przeciwzakłóceniowy 10uH/160mA - 10szt. -2,00 zł
    Rezonator kwarcowy 12MHz - HC49 - niski - 0,70 zł
    Płytka stykowa 830 otworów - 9,90 zł
    Programator AVR zgodny USBasp ISP + taśma IDC - różne kolory - 27,00 zł
    Zestaw diod LED 5mm 10szt. z rezystorami - 4,90 zł
    Zestaw rezystorów THT 1W - 100szt. - 9,90 zł
    Zestaw rezystorów THT 1/4W opisany - 160szt. - 6,90 zł
    Tact Switch 6x6, 4,3mm THT 2pin przedłużony - 5szt. - 1,99 zł
    USB typ B Proto - złącze do płytki stykowej - 4,90 zł
    Moduł czytnika kart SD MOD-01507 - 5,50 zł
    Kondensator elektrolityczny 4,7uF/50V 5x11mm 105C THT - 10 szt. - 1,50 zł
    Kondensator elektrolityczny 470uF/25V 10x16mm 105C THT - 10szt.
    Kondensator elektrolityczny 47uF/25V 5x11mm 105C THT - 10 szt.
    Kondensator elektrolityczny 47uF/25V 5x11mm 105C THT - 10 szt.
    Kondensator elektrolityczny 10uF/50V 5x11mm 105C THT - 10 szt.
    Kondensator elektrolityczny 10uF/50V 5x11mm 105C THT - 10 szt.
  • Helpful post
    dondu
    Moderator on vacation ...
    Jeśli chodzi o programator warto kupić wersję z 5V i 3,3V - około 1,6$ na Aliexpress.

Co do reszty - możesz kupować (choć masz podwójne pozycje), ale najlepiej wybrać sobie jaki projekt na początek chcesz zrobić i na jego podstawie zakupić części, bo zawsze będzie Ci coś brakować.
    kuzaja92
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedz.

Myślałem że pojadę najpierw z jakimś kursem bo to co pewnie chce zrobić będzie za trudne na start.

Zawsze chciałem sobie zrobić taki laserowy podsłuch co nakierowuje się na szybę i zbiera się dźwięk(kiedyś gdzieś czytałem) /mikrofon kierunkowy/GPS dośledzenia samochodu/pluskwy mini.
    Jakieś łódkę do wywozu zanęty. Radio + nasłuch CB. Monitoring i alarm domowy. /nadajnik i odbiornik sygnału/czytnik RFID.

Jest tego trochę ale to raczej nie na początek.

I skoro można pisać o sklepach to korzystając z okazji zapytam o sklep botland. bo tam zamierzałem robić zakup. Co o nim sądzicie.

Edit: jeszcze mam takie pytanie jaką stacje lutownicza polecacie na start. Myślę tu o czymś budżetowym bo profesjonalistą nie jestem :) Mam sporo elektroniki do odzysku i może się przydać od początku.

Edit:

Jeszcze dorzuciłem do listy mam nadzieje kompatybilny :
    Wyświetlacz LCD 2x16 znaków niebieski ze złączami

Symbol: JHD162A-B-W. Sterownik zgodny z HD44780. Niebieski negatyw. Podświetlanie: białe diody LED. Kolor znaków: biały. Ta wersja posiada przylutowane konektory goldpin.

Edit:

Znalazłem taką Stacja lutownicza – WEP 936A+. ale to zakup na później bo też doszedłem do wniosku że od 1 dni nie będzie mi potrzebna a kwota startowa i tak już urosła do 200zł = 110zł elementy + książka 90 Język C dla mikrokontrolerów AVR. Od podstaw do zaawansowanych aplikacji. Tomasz Francuz tylko nie wiem jeszcze które wydanie kupić