Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radmor 5100 - Ciche strojenie nie działa poprawnie. Zaskakuje ale nie trzyma.

29 Paź 2016 11:10 825 6
  • Poziom 4  
    Witam,

    Mam problem z cichym strojeniem w Radmorze 5100. Objaw jest taki, że ciche strojenie załącza się poprawnie po wciśnięciu przełącznika "wyciszanie" i działa ale tylko do pierwszej znalezionej stacji. Gdy stroimy dalej to pojawia się szum pomiędzy stacjami. Aby ponownie szum wyciszyć muszę wyłączyć wyciszanie i włączyć ponownie i znów działa tylko do pierwszej stacji.

    Gdzie szukać problemu?
    Dodam, że musiałem zrezygnować z kondensatora równoległego do R210 na ppcz, który poprawiał siłę sygnału, bo wtedy wyciszanie w ogóle nie załączało się.. Czułość głowicy mam bardzo dobrą, nawet bez tego kondensatora, więc obejdę się bez niego.
    Co jeszcze ciekawsze, ta sama para płytek głowica-ppcz. włożona do Radmora 5102 działa poprawnie. Wyciszenie trzyma na całym zakresie. Natomiast para z 5102, gdzie działa poprawnie, w 5100 rownież nie wycisza szumu pomiędzy stacjami.

    W serwisówce są dosłownie dwa zdańia Regulacja R217 nic nie zmienia. Znaczy można ustawić tak, żeby wyciszenie zaskakiwało bądź nie.

    PS. O Radmorach jest multum tematów ale na taki problem się nie natknąłem. Prosze mi wierzyć, wiem jak działa wyszukiwarka;)

    Będę wdzięczny za pomoc.
  • Spec od sprzętu Unitra
    LeMansa napisał:
    o jeszcze ciekawsze, ta sama para płytek głowica-ppcz. włożona do Radmora 5102 działa poprawnie.
    Bo pewnie problem leży w module automatyki PA.
  • Poziom 4  
    No właśnie niebardzo, bo płytek automatyki akurat mam ze cztery do tego modelu ( te uboższe w elementy) i pierwsze co zrobiłem to spróbowałem podmienić by wyeliminować ten moduł. Na wszystkich to samo:(
    Wymieniłem na ppcz nawet PRkę na nową bo wyczytałem w serwisówce że w 5100 zmiana sygnału o 1 uV ma załączać wyciszanie a nie 3 uV jak w 5102.
    Wydaje mi się że coś jest rozstrojone właśnie na płytce ppcz, bo skąd taka zmiana działania po włożeniu rownolegle do R210 kondensatora?
    Sprawdzę jeszcze ceramiki 2.2 nF bo lubią padać.
    A tak przy okazji.
    Za co jest odpowiedzialna cewka L202?
  • Pomocny post
    Spec od sprzętu Unitra
    Ale pisałeś, że moduł p.cz z głowicą w innym Radmorze działa więc jak może być coś rozstrojone?
  • Poziom 4  
    działa w 5102, a w 5100 nie. nie wiem dlaczego. znaczy załącza się, działa jak wyżej opisałem.

    jedyną różnicę jaką znalazłem w serwisówce jest taka, że dla 5100 załączanie wyciszenia ma nastąpić przy zmianie sygnału w.cz. +- 1 uV, a w 5102 +- 3 uV.
    Szukam przyczyny. Za mocny sygnał z głowicy? Zgłupiałem już trochę:(
  • Spec od sprzętu Unitra
    LeMansa napisał:
    działa w 5102
    Czyli moduły działają? To co zostaje okablowanie i przełączniki no i zasilanie. Tak czy nie? Jaki za mocny sygnał skoro ta głowica w 5102 działa?
  • Poziom 4  
    No więc jest sukces. Wyprowadziłem z głowicy masę na obudowę przewodem, tak jak jest w 5102 i wyciszanie zadziałało. Początkowo tylko na 3/4 zakresu ale wywaliłem też kondensator sprzęgający cewki L105 i L106 i poszło na całości. Tropem było sprawdzenie jak działa wyciszanie bez wpiętej anteny i okazało się, że działało.
    Nauczka jest taka, aby głowice w 5100 (niby takie same a jednak staranniej wykonane) stroić bez wspomagających czułość gadżetów, tj, równoległego kondensatora w R210 i bez sprzęgającego cewki. Da się ją zestroić bardzo dobrze bez tych dodatków.
    Dziękuję za zainteresowanie. Problem rozwiązany.