Witam serdecznie wszystkich forumowiczów chciałbym podzielić się z wami swoją ostatnią konstrukcją, może akurat komuś się przyda lub znajdzie w niej inspirację do swojego projektu. Konstruktywna krytyka mile widziana

1. Cel i założenia projektowe
Od niedawna jeżdżę Audi A4B6 z 2004 r., które jest wyposażone w system audio na bazie radia Audi Concert II. Samochód jest bez zmieniarki CD a radio nie posiada żadnego wejścia AUX. Wpadłem na pomysł że fajnie byłoby móc puścić ulubioną muzykę ze smartfonu a także móc odsłuchiwać komunikaty nawigacji w głośnikach samochodu (muzyka wtedy jest automatycznie przyciszana co jest bardzo wygodne). Osobiście nie lubię plątaniny przewodów w samochodzie dlatego wybór padł na Bluetooth. Ponadto to rozwiązanie ma jeszcze jedną zaletę w odniesieniu do ładowarek nieizolowanych mianowicie nie tworzy się pętla masy i nie ma żadnych przydźwięków, myślę że sporo osób zna temat. Dodatkowo założyłem sobie że chcę mieć możliwość przerzucania piosenek przyciskami umieszczonymi w radioodtwarzaczu i mieć możliwość dołączenia mikrofonu tak aby całość mogła też działać jako zestaw głośnomówiący.
2. Opis budowy urządzenia
Cała idea działania urządzenie polega na emulacji zmieniarki podłączonej do radia samochodowego a wybór wejścia polega na naciśnięciu przycisku CD odpowiednią ilość razy do pojawienia się napisu CDC1. Całe urządzenia opiera się o cztery podstawowe bloki funkcjonalne:
- emulator zmieniarki na mikrokontrolerze ATmega8;
- moduł Bluetooth (XS3868M);
- wzmacniacz różnicowy (OPA2134);
- układ zasilania (78R05 i APE1117).
Podczas budowy emulatora korzystałem z opracowań opublikowanych na stronach:
http://martinsuniverse.de/projekte/cdc_protokoll/cdc_protokoll.html
http://dev.shyd.de/2013/09/avr-raspberry-pi-vw-beta-vag-cdc-faker/
Na pierwszej z nich jest bardzo dobrze opisany protokół komunikacyjny (po niemiecku ale jak ktoś miał w szkole to da radę) A na drugiej już przykład implementacji na którym w dużej mierze bazuje program dla Atmegi. Samego protokołu opisywał nie będę bo zostało to dosyć dobrze zrobione na powyższych stronach napisze tylko że moje radio nie wysyła danych na przycisku PRVS i impulsatorze w lewo oraz na przyciskach SEEK tych nad impulsatorem dlatego PRVS i NEXT jest zrobiony na przyciskach od przesuwania piosenki a PLAY/PAUSE na SCAN. (w materiałach udostępnie także wersje z wykorzystaniem pełnej obsługi przycisków może ktoś z kolegów przetestuje u siebie, może się okazać że w moim radiu jest coś uszkodzone było by miło gdyby ktoś to zrobił). Komendy do modułu są wysyłane za pośrednictwem interfejsu UART mikrokontrolera poprzez tranzystorowy konwerter poziomów. Pełną listę komend można znaleźć tutaj.
Na wyjściu modułu zastosowałem wzmacniacz różnicowy ponieważ wspólne wyjście sygnałów L i P jest na poziomie ok. 0,9V względem masy i z doświadczenia wiem że gdy się je zmasuje, pozostawi wolne lub zastosuje dwójniki lub tym podobne rzeczy które sugerowano na innych forach koniec końców nie jest dobrym rozwiązaniem bo albo pojawiają się dziwne przydźwięki albo obcinane są tony itp.
Układ zasilacza zbudowany jest na czterokońcówkowym stabilizatorze 78R05 który posiada funkcję ENABLE która jest wykorzystana po to aby moduł włączany był tylko w momencie gdy jest uruchomiane radio (radio posiada na kostce zmieniarki końcówkę UB+ - stałe napięcie z przed stacyjki i oznaczone symbolem wyłącznika - pojawia się tylko przy uruchomieniu radia jednak jego wydajność prądowa nadaje się właśnie tylko do odblokowywania stabilizatora. Dalej podparty stabilizator na 3,3V dający około 4V na wyjściu ze względu na kapryśność modułu BT przy zasilaniu napięciem 3,3V (generacja tonu ok. 800Hz).
Układ zmontowałem na dwustronnej płytce drukowanej wykonanej metodą fotochemiczną. Podczas montażu należy zwrócić szczególną uwagę na wykonanie przelotek w odpowiednich miejscach (gdzie to możliwe zastosowałem podwójne pady dla wygody montażu). Na zdjęciach widać nieestetyczne poprzycinane gniazda związane jest to z wersją testową w finalnym urządzeniu nie ma wtyczek tylko są bezpośrednio przylutowane przewody (wtyczki bardzo łatwo wypinają się przy demontażu radia). Elementów D3 oraz R3 nie należy montować wykorzystywane one były tylko podczas debugowania programu. Całość po zmontowaniu została umyta i pokryta lakierem PLASTIK 70.
3. Montaż w samochodzie
Po zmontowaniu układu należy przygotować sobie przewody do podłączenia radia należy zakupić kostkę do zmieniarki i połączyć według rysunku pamiętając o podłączeniu masy układu oczkiem pod śrubę radia, jest to dość istotne.

Po podłączeniu układu całość jest gotowa do pracy wystarczy utworzyć parę z urządzeniem a na radiu wybrać CDC1.
Kilka zdjęć:

Plany dla następnej wersji:
- przebudowa na jakiegoś STM'a i dodanie hosta USB, CDC1 -> BT, CDC2 -> USB
Koszty urządzenia w pełni nie są znane moduł ściągany z Chin reszta z miejscowego sklepu. Dźwięk jest naprawdę zadowalający z pełnymi niskimi i wysokimi tonami. Udostępniam wsady procesora i projekt w AD16 jednak nie zgadzam się na publikacje w innym miejscu. Nie odpowiadam także za wszelakie uszkodzenia radia podczas montażu układu. Nie opisuje metody programowania mikrokontrolera jaki i ustawienia fusebitów myślę że jest to w tak wielu miejscach opisane że nie ma potrzeby powielania.
Wydaje mi się że radio posiada wejście różnicowe jednak nie znam jego parametrów ale sprawdziłem i wprost połączenie z modułem BT nie daje dobrych rezultatów (poprzez kondensatory także).
Źródła programu nie zostaną opublikowane.
Komenda AT#MM w tym module nie działa.
Jeśli pojawią się pytania chętnie odpowiem na nie w wolnym czasie (mam go mało więc proszę się nie gorączkować).
Cool? Ranking DIY