Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Diora ws 442 - Zaczeła cicho grać i zgasły kontrolki

jarema45 29 Paź 2016 20:31 387 5
  • #1 29 Paź 2016 20:31
    jarema45
    Poziom 4  

    Proszę o pomoc.
    Moja diora ws 442 nie chce działać. Podłączone do niej jest radio (też diora).
    Po podłączeniu do diory ws 442 telewizora, Diora ws 442 zgasła i przestała grać. Po ponownym włączeniu i odłączeniu telewizora kontrolki zgasły, więc wymieniłem bezpieczniki i dalej kontrolki nie świecą, a dźwięk cichy, jakby wzmacniacz tylko przepuszczał (nie wzmacniał).

    Proszę o szybką pomoc.

    0 5
  • #2 29 Paź 2016 21:50
    Kamilpl123
    Poziom 15  

    Kolego prosimy o opis problemu w języku polskim. Jak już to zrobisz powiedz nam czy jesteś w stanie sam dokonać analizy układu? Jeżeli tak to na początek sprawdź napięcia kolejno wyjście z mostka prostowniczego oraz jako drugie napięcia na wyjściu z kondensatora (ten duży szary na środku)
    Pozdrawiam

    0
  • #3 29 Paź 2016 21:53
    Yenek123
    Poziom 4  

    Sprawdź jeszcze kondensatory czy ich pojemność znamionowa zgadza się z faktyczną i czy nie są napęczniałe.

    0
  • #4 29 Paź 2016 22:16
    sosarek
    Poziom 43  

    Yenek123 napisał:
    czy nie są napęczniałe.

    Raczej wyschnięte z racji wieku - ale tego nie zobaczysz.
    @jarema45
    Co, z czym i jak podłączyłeś? Oba urządzenia były wyłączone?

    0
  • #5 30 Paź 2016 09:53
    jarema45
    Poziom 4  

    Miałem mały remont i podłączałem sprzęt od nowa, podłączyłem Wzmacniacz Diorę 442 i puściłem sobie muzykę, został mi jeszcze telewizor do podłączenia, ale zabrakło miejsca w listwie więc pomyślałem, że diora ma z tyłu jeszcze dwa wyjścia (do jednego był podłączony radio odbiorniki Diory ) podłączyłem telewizor i nagle muzyka przestała grać a diora zgasła (diora ws 442 była włączona podczas podłączania telewizora ) zgasła, odłączyłem telewizor i włączyłem ponownie diorę, ale nic się nie działo pomyślałem, że to bezpieczniki więc je wymieniłem obydwa bezpieczniki podłączyłem diorę z powrotem i nic się nie dzieje dalej nie ma dźwięku i się nie świeci, ale radio odbiornik podłączony do diory ws 442 ma prąd, odłączyłem wszystkie kable i podłączyłem ponownie i muzyka leci, ale cicho(jakby diora tylko przepuszczała dźwięk a nie wzmacniała) nawet ja rozkręciłem na maksa a światłą na diorze dalej się nie palą.

    Sam nie jestem w stanie nic sprawdzić i zrobić bez dokładnych instrukcji.
    Jak mogę sprawdzić napięcia tych rzeczy i gdzie one są.
    Teraz podczas włączania zapalają się kontrolki i gasną.

    Mam nadzieję, że dobrze wyjaśniłem i dacie radę mi pomuc.

    0
  • #6 30 Paź 2016 10:37
    Kamilpl123
    Poziom 15  

    Hmmm opcji jest wiele. Do sprawdzenia napięć wystarczy Ci zwykły multimetr, posiadasz tak owy? A co do samej analizy, to tak jak pisałem wcześniej. Na początek sprawdź czy występuje napięcie i o jakiej wartości pomiędzy masą a wyjściami z kondensatora ( taki szary duży na środku) a wcześniej sprawdź napięcia na wyjściu mostka prostowniczego. Jeżeli takie działania są dla ciebie abstrakcyjne oddaj sprzęt do elektronika
    Pozdrawiam

    0