Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.
itemscope itemtype="https://schema.org/QAPage"

7pcb452/455 pali bezpiecznik F1

Maniac13 30 Paź 2016 10:33 891 9
  • 7pcb452/455 pali bezpiecznik F1

    #1
    Poziom 12  

    Witam serdecznie!
    Mam problem z tym sterownikiem. W skrzynce zagnieździła się mysz. Przy otwieraniu spaliło tą mysz i wypaliło ścieżkę na sterowniku. Ścieżkę zregenerowałem, wszystko oczyściłem zamontowałem i sterownik śmigał. Jednak po kilku dniach Spaliło bezpiecznik F1, czyli ten pod transformatorem. Pali go w momencie próby otwarcia. Wcisnę otwieranie przekaźnik przełączy, jedno skrzydło lekko drgnie, drugie nic, po czasie bezpiecznik strzela. Sprawdziłem silniki podpinając je bezpośrednio do sieci i to w obu kierunkach, działają prawidłowo. Gdy odepnę je od sterownika i włączę otwieranie bramy, to F1 się nie pali. Sprawdziłem obydwa BTA, wszystkie diody, kondensatory i są sprawne. W czym może tkwić problem, bo już nie mam pomysłu. Czy to może być mikroprocesor uszkodzony?
    Pozdrawiam serdecznie!

    0 9
  • #2
    Poziom 33  

    Może bezpiecznik ma być zwłoczny a zakładasz szybki ?

    Dodano po 9 [minuty]:

    No i to ma być 10A.

    0
  • #3
    Poziom 12  

    Tam był F5A, więc zwykły i taki też założyłem. Zdobyłem nawet schemat do tego sterownika i też jest 5A bezpiecznik. Tam problem tkwi w czymś innym. Moja ostatnia próba urządzenia, to już w ogóle nie ruszyła bram, a po około 3s spalony bezpiecznik.

    0
  • #4
    Poziom 33  

    Maniac13 napisał:
    Tam był F5A, więc zwykły i taki też założyłem

    Masz racje ja mam schemat od amerykańskiej wersji na 110V więc dlatego tam jest 10A.
    Ale F to jest szybki a wg. mnie powinien być T - zwłoczny.

    0
  • #5
    Poziom 12  

    Myślę, że to nie bezpiecznik, bo skoro pracowała brama przez 4 lata, to jednak coś innego. Zwłoczny bezpiecznik jest ten od elektroniki 800mA.

    0
  • #6
    Poziom 33  

    Ten bezpiecznik ma zadanie zadziałać w momencie przeciążenia pracy silnika. Więc moźe tu jest przyczyna. Spróbuj odpiąć tylko jeden silnik i sprawdź czy dalej będzie palił ten bezpiecznik. Podobnie sprawdź drugi silnik. Sprawdzisz czy problem dotyczy tylko przeciążenia czy zwarcia.

    0
  • Pomocny post
    #7
    specjalista -automatyka bramowa

    Zdejm wsuwki złacz, plastiki pod nimi też i skontroluj stan ścieżek w bezpośrednio prrzy szpilkach - może zostało jakieś ukryte zwarcie.
    A może przywęgliło któryś przedłużany kabel do siłownika.
    A centralę skontroluj pod sztucznym obciążeniem na zwykłych żarówkach 100 W wpiętych w każdy kierunek każdego silnika.
    Może metodą eliminacji jakoś dojdziesz....

    1
  • #8
    Poziom 12  

    Sprawdziłem na jednym silniku, ale niestety na drugim już nie, to mój błąd. Sprawdzałem pod kątem zwarć multimetrem, ale jako takich nie było. Sprawdzę jeszcze z tymi żarówkami. Tak jak pisałem wcześniej, silniki podłączone bezpośrednio do sieci działają prawidłowo. Ale zastanawia mnie fakt, czy też czasami po dłuższym czasie, te siłowniki nie wymagają przesmarowania. Możliwe, iż po 4 latach mogą palić bezpiecznik z tego powodu, że mają opory?

    0
  • Pomocny post
    #9
    specjalista -automatyka bramowa

    To nie powód. Przecieź częścią normalnej pracy siłowników jest krótka praca na całkowitej blokadzie i wtedy jakoś nie pali bezpieczników...

    PS - może obejrzyj cewkę odkłócającą - mogła się przypalić izolacja i dostać zwarcia

    1
  • #10
    Poziom 12  

    Witam po dłuższej przerwie spowodowanej chorobą.
    Posprawdzałem półprzewodniki i wszystkie były ok. Jednak niefortunnie ułamały mi się nóżki od końcówki BTA12 chyba, a ja go zastąpiłem BTA16. Poszedłem przetestować najpierw z żarówkami i o dziwo działało. Następnie podłączyłem siłowniki i działają do tej pory. Nie wiem dlaczego, ale w pierwszej kolejności mierzyłem te BTA. Były sprawne. Nie wiem czy to był zbieg okoliczności, co on miał ukrytą wadę i przez przypadek wyeliminowałem usterkę, czy może coś innego padło i się jakoś naprawiło, a ja nie mam o tym pojęcia. W każdym razie bardzo dziękuje za pomoc, bo dużo mi to dało!
    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    0