Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zelmer typ 700 - Rozebrany zwijacz kabla, jak to poskładać?

Santiago94 30 Oct 2016 11:32 1584 6
    Santiago94
    Level 2  
    Witam, rozkręciłem zwijacz kabla w starym Zelmerze i nie wiem teraz jak to powinno być poskładane tak żeby działało. Sprężyna z jednego i drugiego koła powinna być zwijana w jedną stronę czy jedna będzie zwijana w prawo a druga w lewo próbowałem już wszystkiego dodam że sprężyna może być już zmęczona jednak jakoś jeszcze wciągał wcześniej. Proszę o pomoc. Załączam dwa zdjęcia mogę zrobić na życzenie więcej.
    oporynik
    Level 10  
    Sprężyna powinna sie rozwijać podczs gdy przewòd jest nawijany na szpulę . Tylko musi być dostatecznie naciągnięta by mieć "siłę" aby zakrecić przewód na szpuli. Moim zdaniem jeśli są dwie sprężyny to obie powinny pracować w tą samą stronę .
    Santiago94
    Level 2  
    W takim razie jak nakręcić tą sprężynę żeby miała siłę wciągnąć przewód ?
    oporynik
    Level 10  
    Zawiń przewód na szpule . Potem delikatnie ręcznie naciągnij sprężyne i złóż cały mechanizm . Pociągając za przewód on będzie sie rozwijał a sprężyna będzie się naciągać . Załóż mechanizm blokujący i wszystko powinno działać.
    Santiago94
    Level 2  
    Bardziej mi chodziło o to jak ją poprawnie nawinąć bo jeżeli nawinę ją tak że na małej szpuli sprężyna będzie wychodzić dołem (wciągając przewód sprężyna na dużej szpuli się rozwija) w ogóle mechanizm wciągania nie działa. Wzorując się na zdjęciu z elektrody ze starszego tematu, koledze sprężyna z małej szpuli wychodziła górą, jeżeli u siebie tak zrobię nie zaczepię sprężyny na dużej szpuli.
  • Helpful post
    diantus
    Level 32  
    Zaglądnij tutaj
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2956498.html
    mój post #4 - inny model odkurzacza, lecz sposób nawinięcia sprężyny podobny.
    Aby mechanizm zwijacza działał prawidłowo, sprężyna musi być nawinięta na dużej szpuli w przeciwną stronę niż się zwija samoczynnie. Przejście z dużej szpuli na małą w formie litery S.
    Santiago94
    Level 2  
    Bardzo dziękuję w końcu za rzeczową odpowiedź, poradziłem sobie i wszystko ładnie działa :)