Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zrywanie połączenia na ok. 2 sec.

Arrowkuu 30 Paź 2016 13:42 957 46
  • #1 30 Paź 2016 13:42
    Arrowkuu
    Poziom 7  

    Witam serdecznie, chciałem wam przedstawić problem jaki występuje u mnie - mam podłączony sprzęt w taki sposób jak na schemacie

    Zrywanie połączenia na ok. 2 sec.

    I problem leży w tym że gdy podłączę kabel 16.5 m do PC'ta to nie wiem czego ale zrywa połączenie nie dość że na laptopie to i na PC'cie, nie jest to odczuwalne w przeglądarce bo normalnie działa - ale np. grając w jakąś grę lub rozmawiając na Team Speak słychać 2s przerwy gdy ktoś coś mówi, albo wywali z serwera. Nie wiem w czym może być problem (napięcia na routerze głównym są złe po podpięciu kabla?) albo kabel uszkodzony? (Wątpię w kwestię uszkodzonego kabla bo zarabiałem według standardu T-568B tylko z zamienionym kablem niebieskim i biało-niebieskim, sprawdzałem testerem poprawność działania i wszystko jest ok), jeszcze wziąłem pod uwagę kwestię że może robić zakłócenia bo mój kabel jest tym UTP (nieekranowany). Proszę nie pytać dlaczego laptop jest podpięty pod router kablem, a bo najprawdopodobniej uszkodzona jest karta sieciowa wifi.

    Moderowany przez jimasek:

    Poprawiłem dodanie obrazka

  • #2 30 Paź 2016 15:31
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Co to za modele urządzenie w sieci (routery)? Przewód to na 100% skrętka komputerowa? Wrzuć zdjęcia tych RJ-ek.

  • #3 30 Paź 2016 15:48
    Arrowkuu
    Poziom 7  

    Główny - Netis WF2419
    Router 2 - TP-LINK TL-WR743ND

    Zrywanie połączenia na ok. 2 sec. Zrywanie połączenia na ok. 2 sec. Zrywanie połączenia na ok. 2 sec.

    Dwa ostatnie to tylko na próbę, ale też po podpięciu ich były problemy. Te kable nie były zarabiane przeze mnie, tylko ten pierwszy z jednej strony zarabiałem - a że z jednej strony był zarobiony: biało-pomarańczowy, pomarańczowy, biało-zielony, biało-niebieski, niebieski, zielony, biało-brązowy, brązowy (były pozamieniane kolejnością niebieski z biało-niebieskim) więc z drugiej strony zrobiłem tak samo. Jak widać ten kabel na 3 obrazku jest ekranowany.

    @edit

    Jeszcze przed zamontowaniem kabla do PC'ta wcześniej PC działał na takiej zasadzie jak teraz laptop, czyli zdalne połączenie do drugiego routera i wtedy kablem do komputera i wszystko działało normalnie (tylko denerwowały pingi w trakcie np. grania), laptop wtedy nie był w ogóle podłączony do sieci.

  • #4 30 Paź 2016 15:59
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Dokładnie nie widać rozłożenia przewodów w dwóch pierwszych ale w tym ostatnim masz na 100% błąd we wtyce RJ45

  • #5 30 Paź 2016 16:03
    Arrowkuu
    Poziom 7  

    Sprawdzałem dwa pierwsze kable, pierwszy jest: biało-pomarańczowy, pomarańczowy, biało-zielony, biało-niebieski, niebieski, zielony, biało-brązowy, brązowy - z obu stron, ten kabel był podpięty jako pierwszy a potem tamtymi testowałem. Drugi kabel jest w standardzie T-568B. A trzeci tak jak pisałem, kupiłem ten kabel zarobiony i sam się dziwiłem dlaczego jest takie ułożenie kabli.

  • #6 30 Paź 2016 21:22
    krzysiozak
    Poziom 33  

    Tu widać brązowy, a w standardzie A i B brązowy to pin nr:8
    To że posiadasz tester i test pokazuje ok, to może być spowodowane rozbitych par, co przy większych odległościach ma znaczenie.


    Zrywanie połączenia na ok. 2 sec.

  • #7 30 Paź 2016 22:19
    Arrowkuu
    Poziom 7  

    Wypowiedziałem się w poście powyżej że ten standard jest tylko w tych 2 pierwszych kablach (2 pierwsze zdjęcia) a 3 obrazek przedstawia kabel który zarobił pracownik sklepu w którym kupowałem ten kabel i on nie jest w standardzie T-568B tylko nie wiadomo jak ktoś to zrobił, więc na przyszłość czytaj uważniej :D

  • #8 31 Paź 2016 11:45
    Arrowkuu
    Poziom 7  

    Dziś zaobserwowałem pewną kwestię, podłączyłem PC kablem z obrazka drugiego do Routera 2 (widocznego na poniższym schemacie) i problemu z zanikaniem internetu nie ma, czyli według mnie problem leży po stronie tego routera głównego lub zakłócenia bo jest pełno kabli obok tego Netis'a (główny router), ale to tylko moje przypuszczenia, czekam na odpowiedź. Nie chce mieć tak podłączonego internetu bo kabel leży przez całe mieszkanie a do tego jest podłączony do routera który pobiera dane zdalnie, czyli jak Wi-Fi czyli nadal zostałby problem pingów w trakcie gdy ktoś korzysta z internetu oglądając coś np. na youtube.

    Zrywanie połączenia na ok. 2 sec.

  • #9 31 Paź 2016 11:50
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    O jakiej prędkości łącza mówimy (upload/download)?

  • #10 31 Paź 2016 11:53
    Arrowkuu
    Poziom 7  

    Download: 20 Mb/s, Upload: 1 Mb/s - podciągane światłowodem.

  • #11 31 Paź 2016 12:02
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Arrowkuu napisał:
    Download: 20 Mb/s, Upload: 1 Mb/s - podciągane światłowodem.

    Coś mi się wydaje że to na światłowód zbyt mało.

    Masz problemy na komputerach podłączonych do TP-Linka czy także coś jest podłączone do głównego routera?

  • #12 31 Paź 2016 12:06
    Arrowkuu
    Poziom 7  

    No według mnie to też mało, ale światłowód jest. Problem na komputerze podłączonym do TP-Linka jest taki sam, po prostu zrywa na 2sec. nieodczuwalnie na przeglądarkach, tylko np. w grach czy rozmowach - ale ten problem występuje tylko wtedy gdy podłącze PC'ta kablem do głównego routera i w tym samym czasie są jakieś zakłócenia telewizji co jakiś czas, też ok. 2 sec przycięcia. A inaczej sprzęt podłączony do TP-Linka działa poprawnie + do niego podłączyłem PC'ta i też działa dobrze, wszystko się psuje jak i na TP-Linku jak i w PC jak podłącze komputer kablem do głównego routera.

  • #13 31 Paź 2016 12:10
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Arrowkuu napisał:
    podłącze PC'ta kablem do głównego routera i w tym samym czasie są jakieś zakłócenia telewizji co jakiś czas,

    W tej usłudze masz też telewizję jak rozumiem i też objawia się problemami ze stabilnością?

  • #14 31 Paź 2016 12:12
    Arrowkuu
    Poziom 7  

    Dokładnie tak.

  • #15 31 Paź 2016 12:22
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    A możesz wykonać małą diagnostykę sieci na jednym z komputerów podczas obciążenia drugim komputerem łącza (ping i speedtest)? Dla porównania możesz też zrobić to kiedy problemy nie występują? Obrazki proszę wrzucić z opisami co gdzie i kiedy.

  • #16 31 Paź 2016 12:27
    Arrowkuu
    Poziom 7  

    Czyli na jednym komputerze podpiętym do TP-Link'a uruchomić ping i speedtest gdzie drugi komputer jest podłączony kablem do głównego routera (wtedy występują problemy) i potem przepiąć PC do routera TP-LINK i zrobić to samo? (bez problemów)

  • #17 31 Paź 2016 12:31
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tak dokładnie. Musisz to jakoś zobrazować bo niestety pomagamy zdalnie i nie widzę co tam się u ciebie w sieci dzieje.

  • #18 31 Paź 2016 12:38
    Arrowkuu
    Poziom 7  

    Pingować główny router czy obojętnie jaką stronę?

  • #19 31 Paź 2016 12:40
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Możesz otworzyć dwa okna cmd i pingować router i wp.pl

  • #20 31 Paź 2016 13:10
    Arrowkuu
    Poziom 7  

    Dobra wyniki testu:

    Wszystko odbywało się w tym samym czasie.
    Komputer podpięty pod TP-LINK
    1. ping strony wp.pl: pingtplink..ppl.txt Download (3 kB)
    2. ping głównego routera: pingtpl...txt Download (3.11 kB)
    3. Zdjęcie speedtestu: Zrywanie połączenia na ok. 2 sec.

    Komputer podpięty bezpośrednio pod główny router (zrobiłem dwie próby, dwie próby pingów w jednym linku):
    1. ping strony wp.pl: pingnetis..pl.txt Download (5.7 kB)
    2. ping głównego routera: pingnet...txt Download (6.04 kB)
    3. Zdjęcie speedtestu (pierwsze zdjęcia - I próba, drugie zdjęcie - II próba):
    Zrywanie połączenia na ok. 2 sec. Zrywanie połączenia na ok. 2 sec.

  • #21 31 Paź 2016 13:49
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Masz możliwość podpięcia dwóch komputerów do głównego routera i też sprawdzenia coś będzie się działo z obciążeniem i bez?

  • #23 31 Paź 2016 14:31
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jak daleko masz tego TP-linka od głównego routera? Jaki masz tam poziom sygnału i zakłócenia? Bo ewidentnie połączenie bezprzewodowe miedzy routerami jest problemem.

  • #24 31 Paź 2016 16:27
    Arrowkuu
    Poziom 7  

    Poziom sygnału od TP-linka do tego głównego to 31dB.

  • #26 31 Paź 2016 17:13
    Arrowkuu
    Poziom 7  

    Tak, TP-Link rozsyła swoją sieć. Ciężko mi zmierzyć zakłócenia skoro nie mogę połączyć się do wi-fi przez laptop.
    Mam tylko screena pomiaru na android, aizon_83713 to główny router - Zrywanie połączenia na ok. 2 sec.

  • #27 31 Paź 2016 17:25
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wyłącz tą sieć na TP-linku i wtedy powtórz testy. Daj znać czy coś się zmieniło czy nie.

  • #28 31 Paź 2016 17:42
    Arrowkuu
    Poziom 7  

    Jeżeli odznacze Enable Wireless Radio to laptop jest odłączony od sieci.

  • #29 31 Paź 2016 17:46
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Na rysunku jest skrętka 1m do laptopa!?

  • #30 31 Paź 2016 17:49
    Arrowkuu
    Poziom 7  

    No około metra ma kabel

    Zrywanie połączenia na ok. 2 sec.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME