Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PHP Formularze - błąd z zmienną

pawelek710 30 Oct 2016 19:31 999 15
  • #1
    pawelek710
    Level 7  
    Mam problem z tym kodem żeby nie wyświetlał mi na stronie że zmienna nie jest zdefinowana
    Code: php
    Log in, to see the code
  • #2
    pawelek710
    Level 7  
    sprawdzałem w operze
  • #4
    pawelek710
    Level 7  
    No a ja mam taki wynik

    PHP Formularze - błąd z zmienną
  • #6
    pawelek710
    Level 7  
    a powodem może być xampp bo widzę że masz tu html
    czy się mylę?
  • #7
    as127
    Level 15  
    No nie wiem, kod jest skopiowany, bez żadnych dodatków. Po zmianie rozszerzenia na php mam dokładnie to samo w operze i firefox. HTML czy PHP to tylko rozszerzenia, nie dodawałem żadnych header'ów. Co więcej po zmianie na dowolne inne, np .xyz działa tak samo
  • #8
    pawelek710
    Level 7  
    To ja może cały kod wkleję:
    Code: html
    Log in, to see the code

    Code: css
    Log in, to see the code
  • #9
    as127
    Level 15  
    Moim zdaniem działa:
    PHP Formularze - błąd z zmienną
    Z plikiem css czy bez efekt jest taki sam
  • #10
    pawelek710
    Level 7  
    a testowałeś czy formularz przesyła dane
    bo ja otworzyłem tak po prostu bez serwera i nie ma błędu ale nie działa formularz
  • #11
    as127
    Level 15  
    Nie, ale w ten sposób to możemy długo sobie rozmawiać, dlatego w 1szym moim poście pytałem gdzie wyskakuje błąd i co jest w pliku przelicz.
  • #12
    pawelek710
    Level 7  
    as127 wrote:
    W firefox chodzi, oczywiscie do nacisniecia "przelicz".
    Ciężko bedzie Ci pomóć jeśli nie podaż w jakiej przeglądarce jest błąd, kiedy wyskakuje, co jest w przelicz.php.


    Chyba źle zrozumiałem to co napisałeś. Nie ma tu pliku przelicz.php tylko plik przelicznik.php który sam w sobie ma kod php który pobiera formularz ze swojego kodu html i wyświetla wynik w tabeli.
  • #13
    LED5W
    Level 33  
    Tutaj przypisanie jest zbędne.
    Code: php
    Log in, to see the code
    Kilka linii niżej jest to zrobione właściwie (z użyciem isset). Tylko przypisanie $cukierwynik trzeba przenieść niżej.

    Na przyszłość podawaj treść błędu tekstem i wskaż linię, w której jest problem, bo zamieszczając fragment jest trudniej znaleźć ją po numerze.
  • Helpful post
    #14
    DarekMich
    Level 15  
    Opcje sa tak na prawdę 2:


    Code: php
    Log in, to see the code


    Druga (mniej elegancka):

    Code: php
    Log in, to see the code
  • #15
    LED5W
    Level 33  
    @DarekMich Twoja pierwsza opcja też nie jest elegancka, bo zmieniasz $_POST.
  • #16
    pawelek710
    Level 7  
    ok poradziłem sobie jakoś