Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Saeco Incanto HD8917/09 - Kawa po zmieleniu nie trafia do zaparzacza

anaruku 31 Oct 2016 19:31 3156 1
    anaruku
    Level 12  
    Witam mam problem z ekspresem: Saeco Incanto HD8917/09
    Po zakupie został ustawiony zgodnie z instrukcją, zrobił z 300 kaw i nastąpił problem...

Po wciśnięciu przycisku do robienia kawy espresso, słychać było jak młynek wiruje ale nie słychać charakterystycznego dźwięku mielenia kawy ziarnistej. Wyskakuje na ekranie komunikat - brak kawy w podajniku. Otwieram klapkę aby dosypać kawy - pojemnik pełen...

Opróżniłem pojemnik z ziarnem i okazuje się, że wiele z nich jest wilgotnych, z młynka wystają wilogtne fusy... Wyczyściłem cały zaprzacz, wysypałem kawę z pojemnika na ziarno, udrożniłem podajnik na kawę mieloną (nigdy nie był używany, ale był pełen fusów...) osuszyłem ekspres.

Wsypałem ponownie kawę i obserwuję co się dzieje. Młynek mieli kawę (dźwięk jest ok) ekspres leje przebarwioną wodę, ale nie jest to kawa. Rozbieram go ponownie i w zaparzaczu na sitku nie ma kawy... w pojemniku nie było fusów - cała zmielona i mokra kawa (fusy) trafiły do podajnika na kawę mieloną....

Jak rozwiązać ten problem? co mogło się stać?
    Czemu ekspres nie podaje zmielonej kawy do zaparzacza? tylko trafia ona do leja na kawę mieloną i pewnym czasie mokre fusy wrócą górą do podajnika na ziarno zapychając młynek....

Co robić?
    Da się to naprawić w domu? czy czeka mnie serwis nowego ekspresu?
    anaruku
    Level 12  
    Problem rozwiązałem póki co następująco...

Okazało się, że przy nalewaniu wody przez któregoś z użytkowników domu dostała się niewielka ilość wody (parę kropel) do zbiornika z ziarnem,
    Zmielona kawa zalepiała młynek i nie trafiała na sitko zaparzacza...

Wystarczyło przekręcić ekspres do góry stopkami, wysypać co się da, osuszyć suszarką sprzęt, zostawić na noc do samoczynnego doschnięcia, rano nie wsypywałem kawy do pojemnika i puściłem 3 razy na pusto kawę przelewową (fusiastą) nie wsypując żadnej kawy w zbiornik. Woda przeczyściła wszystkie elementy itd. Jak zaczęła za 3cim razem lecieć woda nie przebarwiona, wsypałem ziarno i ekspres po zmieleniu zrobił kawę jak należy.

Po 2 espresso z groszków, zaczął działać poprawnie.
    Zbyt delikatne te sprzęty teraz robią ;)

Zamykam.