Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mikrofon Skytec, prawy kanał "szumi"

masterix07 01 Lis 2016 17:12 3045 16
  • #1 01 Lis 2016 17:12
    masterix07
    Poziom 3  

    Witam wszystkich bardzo serdecznie.

    Mam problem. Posiadam mikrofon bezprzewodowy Skytec. Niestety zaczął szumieć prawy kanał..
    Sygnał od odbiornika leci po kablu jack, i przejściówką 3,5mm do PC.
    Rozkręciłem odbiornik i jeden z elementów był wykrzywiony w ten oto sposób jak na zdjęciu niżej. Wlutowałem więc go na nowo. Problem dalej się pojawia..

    Rozkręciłem mikrofon ale tam wszystko wydaje się być w porządku..

    Czy oprócz kabla ktoś ma jakieś pomysły co to może być? Na razie nie mam przy sobie żadnego innego żeby sprawdzić, niestety.
    Pozdrawiam i proszę o pomoc.

    Mikrofon Skytec, prawy kanał "szumi" Mikrofon Skytec, prawy kanał "szumi"

    0 16
  • #2 01 Lis 2016 21:08
    adambyw
    Moderator Akustyka

    Daj próbkę szumu. Krzywo wlutowany scalak nie ma tu nic do rzeczy. Bardziej świadczy o niechlujnym montażu. Zwłaszcza że to komparator, który wydaje mi się że służy raczej do sterowania diodami. Sygnał audio przez niego nie idzie.
    Układ U1 to dekoder radia. Jak masz drygi taki sam kanał, to możesz próbować podmienić ze sobą te układy. Symbolu U3 nie mogę odczytać.

    0
  • #3 02 Lis 2016 16:15
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    A to jest mikrofon stereo, że piszesz o kanałach?

    0
  • #5 03 Lis 2016 10:04
    adambyw
    Moderator Akustyka

    Ale dałeś takie zdjęcie że nie da się odczytać symbolu U4.
    Jeżeli w całym urządzeniu nie ma drugiej takiej płyty, to jest to system monofoniczny. I wysyła sygnał tylko na jeden, lewy kanał. W audacity nagrywaj na ścieżkę monofoniczną, gdzie źródłem sygnału ma być lewy kanał wejścia. Nie widzę sensu dalszego grzebania w odbiorniku.

    0
  • #6 03 Lis 2016 10:59
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    W poście 3 już o to pytałem... A to podstawa w tym wypadku lokalizacji źródła "uszkodzenia" - moim zdaniem właśnie żadnego uszkodzenie nie było, a tylko źle podłączony odbiornik mikrofonu do komputera.
    Na które wejście podłączając?
    Na aux? A jaką wtyczką zakończony był kabel? Mini jack mono, czy stereo? A jak stereo to jak połączona była wtyczka?

    Zamiast grzebać w odbiorniku należy na przyszłość zapoznać się z instrukcjami obsługi łączonych urządzeń...

    0
  • #7 03 Lis 2016 12:50
    masterix07
    Poziom 3  

    Dobra to czemu wcześniej nagrywało mi ten prawy i lewy ?? i nie było tego szumu ?
    Połączenie było z odbiornika do kompa przez auxa, kabel jack(prawdopodobnie stereo), i przejściówka na 3.5mm (prawdopodobnie stereo) do PC.

    Jak wrócę do domu to ogarnę jaki to dokładnie kabel. Dziwi mnie własnie to że wcześniej działo normalnie, a teraz coś się spierd..

    0
  • #8 03 Lis 2016 13:36
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    masterix07 napisał:
    Dobra to czemu wcześniej nagrywało mi ten prawy i lewy ?
    Możliwe, że wtyczka była inna (mono) albo wewnątrz połączone były "TOP" i"RING" albo po prostu nie do końca wciśnięta i sygnał zwierany był wewnątrz gniazda.
    Jedno jest pewne - połączenie do komputera powinno być "zmonofonizowane" - czyli wtyczka stereo i połączone w niej TOP i RING. (czubek i pierścień).

    0
  • #9 03 Lis 2016 14:30
    masterix07
    Poziom 3  

    Jak wrócę to popatrzę :)
    Dziękuje za wszystkie rady :)

    0
  • #11 03 Lis 2016 21:18
    masterix07
    Poziom 3  

    No to z tego co mówisz to to musiało się zwierać w gnieździe jakoś bo cały czas jest podpięte do gniazda w PC i teraz działać przestało..

    Dodano po 5 [godziny] 43 [minuty]:

    I kabel i przejściówka są stereo. U4 to UTC31101 a U3 to UTC393 jeżeli to coś pomoże. To w takim razie co mam zrobić żeby pozbyć sie tego szumu diabelskiego ?

    0
  • #13 03 Lis 2016 22:37
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    masterix07 napisał:
    U4 to UTC31101 a U3 to UTC393 jeżeli to coś pomoże.
    Zostaw już ten odbiornik. Jeśli w jednym kanale jest dobrze, to stacja odbiorcza jest sprawna - z niej wychodzi sygnał monofoniczny. Skup się na samym podłączeniu - albo wymień wtyczkę mini jack na mono, albo w tej co masz zewrzyj jak pisałem TOP z RING'iem. Wejdziesz takim samym sygnałem na oba kanały na komputer i nie powinno być problemu.

    No, chyba że karta dźwiękowa ma uszkodzenie...

    0
  • #14 04 Lis 2016 15:18
    masterix07
    Poziom 3  

    Jeżeli używam innego mikrofonu komputerowego używając tego gniazda to raczej nie powinno to być wina karty dźwiękowej. Ale dziękuje za pomoc w takim razie .

    0
  • #15 04 Lis 2016 15:40
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    masterix07 napisał:
    Jeżeli używam innego mikrofonu komputerowego używając tego gniazda to raczej nie powinno to być wina karty dźwiękowej.

    Z tego co rozumiem sygnał ze stacji odbiorczej podłączałeś do gniazda AUX, które jest stereofoniczne. Mikrofon komputerowy powinien być podłączany do wejścia mikrofonowego - co prawda wtyczka też ma trzy pola stykowe, ale jedno jest używane do podania napięcia polaryzacji wkładki elektretowej* - i to wejście jest mono.

    * zdecydowana większość mikrofonów przeznaczonych do komputera i typowej karty dźwiękowej ma wkładkę elektretową - rodzaj pojemnościowej, ale wymagającej niższego napięcia polaryzacji, i o nieco innych parametrach.
    Nie bardzo wieżę, że taki mikrofon mógłby działać na wejściu AUX.
    masterix07 napisał:
    Połączenie było z odbiornika do kompa przez auxa

    0
  • #16 05 Lis 2016 15:36
    adambyw
    Moderator Akustyka

    398216 Usunięty napisał:
    co prawda wtyczka też ma trzy pola stykowe, ale jedno jest używane do podania napięcia polaryzacji wkładki elektretowej

    Albo tip i ring są zwarte ze sobą, bo i tak najczęściej do mikrofonu idzie jedna żyła w ekranie. Zapewnia to kompatybilność z wejściami stereo (np w dyktafonach) i mono z oddzielnym zasilaniem.
    I to jest to co co sugerowałeś wcześniej zrobić masterixowi na jego kablu.

    0
  • #17 15 Mar 2017 11:49
    masterix07
    Poziom 3  

    Trochę późno ale zawsze :) Okazało się ze jak w PC w ustawieniach narzędzia do nagrywania zaznaczę opcje tłumienia zakłóceń i usuwania echa akustycznego wtedy wszystko działało dobrze. :) bez szumów i na dwóch kanałach :) Pewnie robiło się mono z tego no ale już nie ma to znaczenia :) zostawiam dla potomnych :)

    0