Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kocioł kondensacyjny Junkers czy Termet

Kondensat 62 m2 01 Nov 2016 19:54 26031 21
    Kondensat 62 m2
    Level 8  
    Obecnie remontuję mieszkanie o powierzchni 62 m2 w willi z lat 30-tych. Wymieniam całe ogrzewanie. Mam dylemat w kestii wyboru pieca kondensacyjnego. Mój wybór to Junkers Cerapur Compact ZWB 24-1 DE lub Termet Ecocondens Gold Plus 20. Serwisy w okolicach mam podobne. Dla mnie decydujące znaczenie ma niezawodność działania oraz koszta utrzymania w przypadku wymiany części. Ważne jest też, aby działał cicho. Termet to nowszy sprzęt i teoretycznie ma zastosowane najnowsze rozwiązania technologiczne. Pytanie tylko, jak się ma to w praktyce. Trudno mi znaleźć opinii na temat obu modeli...stąd mój post tutaj. Mógłby ktoś obiektywnie porównać dla mnie oba kotły? Będę wielce zobowiązany.
    serwo66
    Level 25  
    Jeśli chodzi o koszt serwisowania-części to junkers jest droższy o 50-100%. Przy tak małej powierzchni nawet 0,5 kW na mocy min jest mile widziane, ale sądzę że i tak nie unikniesz taktowania. Termet troszkę cichszy. Uruchomiłem ostatnio 4 Goldy plus i bardzo podoba mi się praca tego kotła, jest to liftingowa-ulepszona wersja Golda z gwarancją do 7 lat.
    Kondensat 62 m2
    Level 8  
    No właśnie taktowanie jest niby na korzyść Termeta. Z tą gwarancją jednak to nie do końca tak jest, bo przedłużenie do 7 lat nie jest za darmo. Koszta serwisowania wówczas wzrastają do kwot, które nie sa dla mnie do przyjęcia. Zatanawiam się tez, co może tak naprawdę popsuć się w takim kotle. Najdroższa jest plyta, która w wymianie kosztuje 700-1000 zł. Czy u Termeta to rzeczywiście niższy koszt?
    bro2004
    Level 30  
    Płyta kosztuje 437 zł. Jest to poprawiony model i raczej już nic nie siada. Też znam z autopsji, że te modele dobrze chodzą ;)
    Kondensat 62 m2
    Level 8  
    No ok... to mam już większe rozeznanie w kwestii samych kosztów.
    Czy ma ktoś doświadczenie ze wspomnianym modelem Junkersa? Pytam, bo jak już podjąć decyzję to wolałbym na podstawie opinii użytkowników obu piecy.
    GETomek
    Level 16  
    Poprawiony chyba przez księgowego :D Z dwóch elektrod zrobili jedną.. zawór trójdrożny z plastiku. A czy nic nie siada to się dopiero okaże.+ koszt przeglądu wzrósł z 200 zł na 350 zł netto + koszty dojazdu.
    Pozdr
    Kondensat 62 m2
    Level 8  
    Z tego co piszesz to zmiany są kosmetyczne i nie do końca wiadomo, czy w słuszną stronę. Czy w tym zestawieniu Junkers wychodzi lepiej?
    ziomekorko
    Level 19  
    Junkers - kiedyś zasłużona firma w ogrzewnictwie, skonstruowane wiele ciekawych rozwiązań, świetna myśl techniczna i dobra jakość, a dzisiaj została tylko marka, jest przeciętna jakość i jeszcze gorsze wykonanie. Duża grupa mich nowych klientów to ludzie, którzy po 4-5 latach demontują to coś i wolą dopłacić trochę większe pieniądze i zamontować wyrób godny polecenia.
    Termet - cztery lata temu postanowiłem szerzej zainteresować się wyrobami kondensacyjnymi rodzimej produkcji. Sprzedałem i zamontowałem kilkanaście ich kotłów. Okazało się że strasznie hałasują i są mocno awaryjne. Awarie choć drobne a części tanie, jednak to wszystko dla moich klientów już jest lub się staje upierdliwe. Prawie wszyscy klienci, którym zamontowałem Termeta nazwali tą firmę BUBLET, chyba to o czymś świadczy. Pierwsi klienci zaczynają już się podpytywać o inne kotły przede wszystkim niezawodne i trwałe, cena już nie odgrywa takiego znaczenia jak kiedyś gdy kupowali swoje kotły.
    Niestety nie ma już dobrych jakościowo i trwałych kotłów Niemieckich, Włoskich, Polskich i częściowo Francuzkich, zwyciężył komercjalizm czyli wyprodukować jak najtaniej a sprzedać jak najdrożej. Jeżeli cenisz sobie trwałość, jakość, bezpieczeństwo oraz ekonomie pracy to pozostają ci w dzisiejszych czasach tylko producenci w Polsce niszowi, którzy jeszcze hołdują zasadzie że jakość jest najważniejsza. Jest ich kilku: ACV, ATAG, AUER, COSMOGAS, ZAEGEL-HELD, HOVAL, THERMAGEN i jeszcze kilku innych. Wiem zaraz odezwą się głosy że hołduje temu co sprzedaje i serwisuje ale za długo pracowałem na opinie firmy dbającej o klienta i proponującej tylko najlepsze rozwiązania aby dzisiaj sobie ją paskudzić wyrobami awaryjnymi o kiepskiej jakości.
    Kondensat 62 m2
    Level 8  
    Dziękuję za opinie na temat samych marek, ale chciałbym dowiedzieć się szczegółów na temat konkretnie tych dwóch modeli kondensatów...ewentualnie o informację, jaki model innej marki polecacie dla 62m2.
    serwo66
    Level 25  
    Uruchomiłem z 10 Goldów Plus i jakoś nie widziałem aby zawory trójdrożne były z plastiku, są te same co w Goldzie przed liftem.
    bro2004
    Level 30  
    Do tego ma mało elementów na hydroblokach plastikowych jak to ma miejsce przykładowo w Aristonie, czy deDietrich. W Junkersie nie wiem bo tego nie serwisuje.
    Kondensat 62 m2
    Level 8  
    Suma sumarum chciałbym poznać wasze opinie na temat kotłów... Zależy mi na pełnej opinii o piecach...i prosiłbym o oceny obiektywne, niezależnie od tego, czy te kotły serwisujecoe czy tez nie. Jestem w trakcie generalnego remontu i za tydzień chciałbym juz zacząć wymieniać całą instalację gazową i wodno-kanalizacyjne. Potrzebuje w tym celu pewnych informacji na temat kotlow, a nie wyssanych z palca czy od osob, które znają temat tylko z obserwacji nie mając doświadczenia w temacie. W powyższych postach jest wiele sprzecznosci, które wcale nie pomagają w dokonaniu wyboru. Jeszcze raz proszę Was o sprawdzone informacje. Osobiste animozje co do marek i ogolniki niewiele wnoszą do sprawy. Jestem konkretnym facetem i oczekiwalbym konkretnych informacji. Jeśli więc ktoś testował oba piece i zna ich budowę, proszę o wiadomość. Dla mnie istotne jest to, jak rozwiązania technologiczne zastosowane w tych piecach pomagają nasz utrudniają w codziennej eksploatacji.
    serwo66
    Level 25  
    Dobry kocioł to Termet Crystal II 25 Kw i do tego obowiązkowo czujnik OpenTherm, moc min 2,8 kW, pełna regulacja wszystkich parametrów i gwarancja do 7 lat.
    Kondensat 62 m2
    Level 8  
    Czym ten kocioł różni się od modelu Gold Plus 20? Nie wydaje Ci sie, ze wybrany przez Ciebie kocioł wydaje się za mocno dla tak niewielkiego metrażu. Nie chciałbym mieć sytuacji, gdy kocioł wymagać będzie taktowania. Dlaczego akurat wybrałeś ten model i czy mógłbyś coś napisać na jego temat. Abstrahując od mocy - jak wygląda jego ekonomia pracy? Zależy mi na cichym i wydajnym piecu (oczywiście w kontekście 62 m2).
    serwo66
    Level 25  
    Tymi 20 kW to ty możesz myć szklanki i ręce, jeśli chcesz mieć komfort (jako-taki) na ciepłej wodzie to tylko model 25 kW. Dla ciebie najważniejszym parametrem jest mon min. a nie max. bo max. można zmniejszyć. Jest to kocioł który można lepiej dopasować do instalacji, posiada więcej funkcji zmiany pewnych parametrów.
    Kondensat 62 m2
    Level 8  
    Co Ty opowiadasz. Ja z obliczeń dostępnych na cieplowlasciwe.pl mam ewidentnie napisane, że nie potrzebuje więcej niz 9 kW. Po co mi zatem mocniejszy i droższy piec, jak nie wykorzystam tej dodatkowej mocy? To tylko 62 m2 a piec wannę będę miał za ścianą. Nie umieszczam pieca w piwnicy. Proszę o pomocne informacje od osób, które znają się na rzeczy.
    GETomek
    Level 16  
    Do podgrzewania przepływowo wody kolego bierz 25kw. Jakimś cudem obydwa modele 20 i 25 w termecie maja moc minimalna 2.8kw, choć na początku miało być inaczej... :D Co do ceny to jakieś 100 zł różnicy..
    Jak chcesz mieć cicho to bierz tego plusa bo zmienili wymiennik dali aluminiowe drzwi i piec ucichł z 54db do 48db. Przy okazji zabrali jedną elektrodę...
    Piec jest bardzo ekonomiczny, jeśli poprawili jego akustykę to nie ma się do czego przyczepić. Ja mam jednego z pierwszych goldów, to ma jeszcze zawor 3d z mosiądzu, potem już wprowadzili korpusy plastikowe.
    Kondensat 62 m2
    Level 8  
    I taka odpowiedz jest w pełni satysfakcjonujące. Mam tylko pytanie co do tego zaworu trojdroznego. Czy to ogólna charakterystyka obecnych kotłów? Cierpi na tym jakość?
    Mam też prośbę o opinię na temat konkurencyjnego Junkersa?
    serwo66
    Level 25  
    GETomek gdzie ty widziałeś w plusie zawory z korpusem plastikowym nie siej popyliny, to są te same zawory co w starym Goldzie.
    Kondensat 62 m2 czytaj ze zrozumieniem przecież wcześniej napisałem że Crystal II ma moc min 2,8 kW a max można zmienić. Goldy plus i Crystal II występują w tych samych parametrach max i min.
    Kondensat 62 m2
    Level 8  
    Powtarzam zatem pytanie - czym ten Crystal II różni się zatem od Golda Plus? Bardzo Was proszę, jak macie jakiekolwiek propozycje innych kotłów, piszcie, czym się one różnią, w czym są lepsze od zaproponowanych w temacie, bo wymienianie nazw kotłów bez podania ich zalet nic nie wnosi w sprawie.
    Jeśli różnią się tym zaworem, to piszcie jaki ma to wpływ na użytkowanie.
    Póki co nikt mi zasadniczo nie pomógł, bo słyszę jakieś ogólniki i niepotwierdzone informacje. Jak tak dalej pójdzie, zamknę temat. Liczyłem na fachowe porady a nie sprzeczne informacje każdej ze stron.
    jaro-x
    Level 10  
    Kondensat 62 m2 wrote:
    Jestem konkretnym facetem i oczekiwalbym konkretnych informacji. Jeśli więc ktoś testował oba piece i zna ich budowę, proszę o wiadomość.

ale sie uśmiałem :D

Kondensat 62 m2 wrote:
    Póki co nikt mi zasadniczo nie pomógł, bo słyszę jakieś ogólniki i niepotwierdzone informacje. Jak tak dalej pójdzie, zamknę temat. Liczyłem na fachowe porady a nie sprzeczne informacje każdej ze stron.

Jednak lepiej dla tego forum i dla Ciebie bedzie jak zamkniesz ten temat a do swojego mieszkania w "willi" z lat 30-tych wstawisz kominek z plaszczem wodnym :|
    Kondensat 62 m2
    Level 8  
    Albo tu jesteś po to, by powiedzieć coś na temat, albo najlepiej się nie odzywaj.