Junkers - kiedyś zasłużona firma w ogrzewnictwie, skonstruowane wiele ciekawych rozwiązań, świetna myśl techniczna i dobra jakość, a dzisiaj została tylko marka, jest przeciętna jakość i jeszcze gorsze wykonanie. Duża grupa mich nowych klientów to ludzie, którzy po 4-5 latach demontują to coś i wolą dopłacić trochę większe pieniądze i zamontować wyrób godny polecenia.
Termet - cztery lata temu postanowiłem szerzej zainteresować się wyrobami kondensacyjnymi rodzimej produkcji. Sprzedałem i zamontowałem kilkanaście ich kotłów. Okazało się że strasznie hałasują i są mocno awaryjne. Awarie choć drobne a części tanie, jednak to wszystko dla moich klientów już jest lub się staje upierdliwe. Prawie wszyscy klienci, którym zamontowałem Termeta nazwali tą firmę BUBLET, chyba to o czymś świadczy. Pierwsi klienci zaczynają już się podpytywać o inne kotły przede wszystkim niezawodne i trwałe, cena już nie odgrywa takiego znaczenia jak kiedyś gdy kupowali swoje kotły.
Niestety nie ma już dobrych jakościowo i trwałych kotłów Niemieckich, Włoskich, Polskich i częściowo Francuzkich, zwyciężył komercjalizm czyli wyprodukować jak najtaniej a sprzedać jak najdrożej. Jeżeli cenisz sobie trwałość, jakość, bezpieczeństwo oraz ekonomie pracy to pozostają ci w dzisiejszych czasach tylko producenci w Polsce niszowi, którzy jeszcze hołdują zasadzie że jakość jest najważniejsza. Jest ich kilku: ACV, ATAG, AUER, COSMOGAS, ZAEGEL-HELD, HOVAL, THERMAGEN i jeszcze kilku innych. Wiem zaraz odezwą się głosy że hołduje temu co sprzedaje i serwisuje ale za długo pracowałem na opinie firmy dbającej o klienta i proponującej tylko najlepsze rozwiązania aby dzisiaj sobie ją paskudzić wyrobami awaryjnymi o kiepskiej jakości.