newDJ wrote:Zresztą w niektórych modelach polarów przy stykach od krzywek szybkich sterującymi ruchami rewersyjnymi silnika montowano przy programatorach kondensatory gasikowe, 2x0,1µF, które były wpięte pod styki 1H i 1B oraz wspólnie pod styk 3B.
.
newDJ wrote:
Tak się składa że ja widziałem większość P-124 z wypalonymi stykami obwodu grzałekProgramatory te sypały się jak budownictwo wielkopłytowe.Nie będę przerzucał się ilością widzanych,naprawianych programatorów,nie czas i miejsce ku temu.
A dlaczego nie, najwyżej moderator podzieli temat i znajdzie nowe miejsce na nasze dywagacje. Uprzejmie proszę podać w jakich pralkach z programatorem P124 zdarzały się montowane fabrycznie kondensatory gasikowe na stykach silnikowych. Ja osobiście spotkałem się z takowymi w pralkach Diana z programatorem 790 i to z pierwszych lat produkcji.
Chronologia programatorów w pralce Polar 663 BIO według machefiego :
programator jugosłowiański ISKRA PG 011 licencja CROUZET Milano

programator CROUZET 88713064 MADE IN FRANCE z trzema N

programator 88713064 TYP 770 licencja CROUZET ale już MADE IN POLAND PREDOM TERMET ztrzema N

programator TYP 770 już tylko z napisami PREDOM TERMET MADE IN PLOAND z dwoma N i jednym Z

Jeśli ktoś ma jeszcze jakąś międzychronologię, proszę podać, może przydałyby się daty zastosowań