Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

KYOCERA TASKalfa 3051ci - nie działa skanowanie sieciowe po TWAIN

tomekm33 02 Nov 2016 09:17 2181 4
    tomekm33
    Level 22  
    Jak w temacie. Problem jest tylko z jedną kserokopiarką, w innych (a również są tam identyczne 3051ci) błąd nie występuje. Błąd jest komunikowany przez program Net Viewer po wybraniu urządzenia, kliknięciu prawym przyciskiem myszy, wybraniu z menu podręcznego podmenu "Edytuj". Dowolnie wybrana opcja z "Edytuj" powoduje wspomniany błąd. Ktoś wie z czym może być problem? Szukałem w internecie i nie spotkałem się z czymś podobnym. Może aktualizacja firmware?

Dodano:
    Okazuje się, że problem jest związany ze skanowaniem sieciowym po TWAIN. Generalnie sterowniki są zainstalowane, skaner dodany. Gdy próbuję coś zeskanować to po chwili pojawia się komunikat mówiący o błędzie komunikacji, po prostu nie można się połączyć z urządzeniem. Dodam, że drukowanie działa, a samo skanowanie na identycznej maszynie ustawionej w innym miejscu też. Firmware jest aktualny.
  • Helpful post
    elektronik_86
    Level 16  
    Kiedyś też miałem problem ale z małą maszyną FS-1035MFP, wtedy pomógł reset do ustawień fabrycznych i reset pamięci w trybie serwisowym, tu może też być konieczny format dysku ale nie na 100%.

Aha i po resecie pamięci konieczne dogranie polskiego bo wyleci.
    pecet7
    Level 18  
    @elektronik_86 z jakiego kodu reset, że polski wyleciał? 20/21?
    tomekm33
    Level 22  
    elektronik_86 wrote:
    Kiedyś też miałem problem ale z małą maszyną FS-1035MFP, wtedy pomógł reset do ustawień fabrycznych i reset pamięci w trybie serwisowym, tu może też być konieczny format dysku ale nie na 100%.

Aha i po resecie pamięci konieczne dogranie polskiego bo wyleci.

Będę musiał spróbować. Rzeczywiście robiłem aktualizację firmware, ale nie robiłem wcześniej resetu. Może akurat to rozwiąże problem, chociaż z drugiej strony - urządzenie jest całkiem nowe, niedawno zaczęło pracować, więc ciekaw jestem co ktoś mógł tam poprzestawiać.

Może ktoś miał podobny problem i jeszcze się wypowie?
    tomekm33
    Level 22  
    elektronik_86 tak, jak mówiłeś, pomógł reset. Konkretnie procedura była taka w tym wypadku:

- U002 - przywrócenie ustawień fabrycznych
    - U021 - inicjalizacja pamięci
    - wgranie aktualnego firmware
    - wgranie języka polskiego

Po tym skanowanie sieciowe po TWAIN ruszyło za pierwszym razem :) Obyło się bez formatu HDD. Temat uważam za zamknięty. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.