Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung LE23R81B - Nie włącza się, nie świeci dioda, brak napięć

eleminus 02 Nov 2016 21:02 5832 33
  • #1
    eleminus
    Level 10  
    Cześć, mam taki problem, tym razem telewizor to Samsung model LE23R81B. Telewizor kompletnie nie reaguje na podłączenie do prądu. Wymienione profilaktycznie wszystkie elektrolity (dwa mi się nie podobały). Nie mam nigdzie niskich napięć, ani 24V, ani 5V. Na tym ogromnym 82uF 450V po podłączeniu jest 319V, na Viper12a na VDD jest 13V, na transformatorze TB801S po wtórnej stronie tylko 1V, na F9222L na nóżce 23 mam 319V, na 20 i 19 mam 286V reszta poniżej 1V albo 0V, na tym głównym transformatorze brak napięć na uzwojeniu pierwotnym i na uzwojeniu wtórnym. Czyżby f9222l do wymiany? Czy może coś innego? Może ktoś ma jakiś pomysł? :)

    Pozdrawiam
  • #2
    Zbigniew Sekula
    Level 22  
    Ja mam pomysł.
    Podaj ludziom chociaż typ zasilacza jaki siedzi w tym TV.
  • #3
    eleminus
    Level 10  
    A tak, zapomniałem kompletnie BN44-00158A
    I schemat do niego:
    Link
  • #4
    Zbigniew Sekula
    Level 22  
    Spojrzałem pobieżnie na ten schemat i teraz mi odpowiedz czy sprawdzasz przy odłączonym zasilaczu od płyty czy podłączonym bo to ma znaczenie.
  • #5
    eleminus
    Level 10  
    Sprawdzałem na zasilaczu odłączonym od płyty
  • #6
    Zbigniew Sekula
    Level 22  
    Żeby wystartował zasilacz musi wejść z płyty przynajmniej sygnał ONOFF
    i chyba też inne.
  • #7
    mirex
    Level 43  
    Naprawdę? Zastanowiłeś się co napisał autor, a co ty gadasz?
    Ja tam nie wiem co i gdzie ten magik mierzy, ale pisze, że nie ma żadnych napięć. Stby też.
    Więc co na tym etapie ma ON/OFF?
    Tym niemniej jak widzę teksty
    eleminus wrote:
    na transformatorze TB801S po wtórnej stronie tylko 1V,

    to pozostaje tylko wysłać temat do kosza. :-)

    A te inne potrzebne napięcia do startu, a pochodzące z płyty głównej, to niby co?
  • #8
    Zbigniew Sekula
    Level 22  
    Tak,też to zauważyłem że nie ma st-by ale miałem na myśli sprawdzenie zasilacza
    jak napisał przy odłączonej płycie i zewnętrzne wymuszenie sygnału ONOFF.
    Być może pozostałe napięcia są a brakuje tylko tego jednego.
  • #9
    eleminus
    Level 10  
    mirex wrote:
    Tym niemniej jak widzę teksty
    eleminus napisał:
    na transformatorze TB801S po wtórnej stronie tylko 1V,

    to pozostaje tylko wysłać temat do kosza.

    Wyjaśnij proszę dlaczego?
    to Trafo EE2020 na internecie jest jako switch stby transformer

    Pomierzyłem na podpiętej płycie:
    zamiast 24V na wyjściach jest 3.19V
    5V, 12V i 9V nie ma,
    384V na kondensatorze 82uF 450V,
    na Viper12a nadal tyle ile było,
    do trafa TB801S nie dochodzi w ogóle napięcie na pierwotnym, wszystkie uzwojenia przedzwoniłem, przejście jest.
    Na tym głównym też nie ma napięć na pierwotnym.
    na F9222L jest teraz odpowiednio więcej 384 i 349 (w porównaniu do pomiaru z pierwszego postu),
    dodatkowo na 7 nóżce (Vcc) jest 15V,
    na 12(CS) jest 4V na 11 (COMP) tak samo,
    na 13(CB) i 15(STB) po 2V
  • #10
    LightOfWinter
    Level 33  
    Witam

    Zaczął bym od napięcia StandBy, jest potrzebne żeby reszta miała szanse wstać.
    Czyli najpierw napraw StandBy. Jak ono wstanie i będzie 5V można szukać dalej.
  • #11
    mirex
    Level 43  
    eleminus wrote:
    mirex wrote:
    Tym niemniej jak widzę teksty
    eleminus napisał:
    na transformatorze TB801S po wtórnej stronie tylko 1V,

    to pozostaje tylko wysłać temat do kosza.

    Wyjaśnij proszę dlaczego?
    to Trafo EE2020 na internecie jest jako switch stby transformer

    Niech ci ktoś inny wyjaśnia. Ja nie ma m zdrowia do takich „elektroników”. ;)
    Raportuję o wysłanie tematu w należne mu miejsce.
  • #12
    eleminus
    Level 10  
    Przelutowałem trafo ee2020 i już na stby jest 5.2V ale tylko przy odpiętej MB, reszta napięć nadal brak, jak podepnę płytę, stby skacze do 7.6V, pojawia się wtedy też napięcie 9V ale reszty nadal brak. Dioda nadal nie świeci. Na wzmacniaczu tda4863 na vcc jest 7.4V, do tego głównego trafa nadal nie dochodzą napięcia na pierwotne. Gdzie szukac dalej?

    Jeśli na on/off podam to 5.2V ze stby to zasymuluję włączenie zasilacza w ten sposób?
  • #13
    Zbigniew Sekula
    Level 22  
    Daj na ONOFF przez jakiś rezystor w granicach 2V.
  • #14
    mirex
    Level 43  
    eleminus wrote:
    Przelutowałem trafo ee2020 i już na stby jest 5.2V ale tylko przy odpiętej MB, reszta napięć nadal brak, jak podepnę płytę, stby skacze do 7.6V,

    Zbigniewie Sekuło, ty czytasz co ludzie piszą, analizujesz coś, czy masz tak jak lisek - pleciesz co ci do głowy przyjdzie, choć niby na temat? ;)
    Wytłumaczysz mi, jakim cudem po obciążeniu zasilacza napięcie rośnie? A może nie rośnie, tylko naprawiaczowi się tak wydaje?
    A jeśli jednak rośnie do prawie 8V, to jakie to ma/mieć może konsekwencje?
    Wytłumacz mi po co proponujesz dalsze uruchamianie zasilacza, skoro już ze stby są jakieś cuda?
    Może sobie najpierw tą sprawę ustalcie? ;)
  • #15
    eleminus
    Level 10  
    Faktycznie, mój błąd, pod obciążeniem maleje do 2V a nie rośnie jak wcześniej pisałem.

    @mirex Skoro znasz się na tym, mógłbyś nakierować w jaki sposób naprawić zasilacz, zamiast krytykować każdego i pisać nieprzyjemne uwagi. Chyba że się nie znasz...
  • #17
    eleminus
    Level 10  
    Krzywda nikomu się nie stanie, bez obaw. Studiuję elektronikę i podstawy znam, nie rozumiem Twojego wrogiego nastawienia do mnie no ale trudno. Natomiast chętnie skorzystam z porad osób z doświadczeniem.

    Po podaniu stanu wysokiego na onoff napięcia nadal bez zmian.
  • #18
    mirex
    Level 43  
    eleminus wrote:
    Studiuję elektronikę i podstawy znam

    eleminus wrote:
    na transformatorze TB801S po wtórnej stronie tylko 1V,

    Ja bym się nie przyznawał, bo podstawy to może masz na poziomie gimnazjum. ;)

    Ale zawsze masz szansę na przekonanie mnie, że jest inaczej. ;)
    Napraw ten kawałek od stby, bo jest prosty jak przysłowiowa budowa cepa. I pokaż po kolei sposób naprawy - co i dlaczego robiłeś, a wynikało z pomiarów i analizy teoretycznej.
    Nie obciążaj kolego studencie tego napięcia płytą główną, tylko adekwatnym obciążeniem zastępczym.
    Chyba nie masz problemu, aby to obciążenie sobie policzyć, dobrać. ;) Wszystkie dane posiadasz.
  • #19
    LightOfWinter
    Level 33  
    eleminus wrote:
    Jeśli na on/off podam to 5.2V ze stby to zasymuluję włączenie zasilacza w ten sposób?

    Witaj

    Proponuje połączenie no/off z GND poprzez rezystor np 1k OHM.
    Zasilacz w TV działa podobnie do zasilacza z typowego PC-a.

    Moderated By radsat:

    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    Żółta kartka.

  • #20
    eleminus
    Level 10  
    Testuję na biurku, jako obciążenie dałem opornik 20ohm 5W (akurat miałem) i napięcie na stby wynosi równo 5.23V z obciążeniem jak i bez. Dioda standby nie świeci się nadal.

    Pomierzyłem wszystko od TDA aż do trafa stby, na TDA vcc w granicach 2V a powinno być chyba 13-14V, Viper na vdd ma 13v, wszystkie diody zmierzone, wszystkie oporniki też, zastanawiają mnie transoptory, na oporniku przed transoptorem pc804s odkłada się 1V a na pozostałych nic się nie odkłada, no i tranzystor qb851 nie włącza się po dołączeniu onoffa do masy przez rezystor. Chwilowo więcej pomysłów mi brak, jedynie co dodatkowo to wymiana tego TDA
  • #21
    Józio17
    Level 29  
    eleminus wrote:
    no i tranzystor qb851 nie włącza się po dołączeniu onoffa do masy przez rezystor.

    Może Kolega wytłumaczyć jakim cudem.
    Proponuję zapoznać się z zasadą działania tranzystora.
  • #22
    eleminus
    Level 10  
    Po podłączeniu onoff przez 1k opornik do stby, tranzystor działa, na wyjściu 24V mam 3.3V i na tda pojawiło się teraz 16V
  • #23
    eleminus
    Level 10  
    Po przeanalizowaniu innych tematów znalazłem jakie powinny być prawidłowe napięcia na f9222l no a u mnie były zupełnie inne. Pomierzyłem rezystory i diody, wszystkie sprawne, wymieniłem f9222l na f9223l i zasilacz ruszył. Wszystkie napięcia prawidłowe ALE po podłączeniu do płyty nadal tv martwy, led nie swieci, zero reakcji. Gdzie szukać dalej przyczyny? Płyta główna to BN94-01184Q
  • #24
    Zbigniew Sekula
    Level 22  
    Tak myślałem że płytę też masz uszkodzoną.
    Zapewne na płycie są jakieś punkty kontrolne i przybliż wszystkim co gdzie masz.
  • #25
    eleminus
    Level 10  
    Na T-conie są punkty kontrolne, na płycie nie ma.
    Za to znalazłem, że A5V_1 zwiera do masy przez co na stby i stbygnd mam zwarcie.

    Pytanie moje takie, jak sprawdzić inverter i matryce czy jest sprawna, bez podłączania płyty?
  • #26
    mirex
    Level 43  
    eleminus wrote:
    Pytanie moje takie, jak sprawdzić inverter i matryce czy jest sprawna, bez podłączania płyty?

    Organoleptycznie.
    eleminus wrote:
    mam bardzo słaby schemat ale lepszego na forum nie znalazłem.

    Złej baletnicy przeszkadza i rąbek u spódnicy. ;)
    Któryż to schemat z naszej bazy, pasujący do tego TV, jest słaby? Pochwal się.
  • #27
    eleminus
    Level 10  
    Musiał się przyczepić, no musiał :) A o taki, bardzo rozrzucone wszystko i nie idzie szukać po ctr+f, no ale dobrze że jakikolwiek jest :)
    Link

    Znalazłem jeszcze spalone diody d603 i d109 oraz spaloną ścieżkę od d109 do r157

    Odnośnie invertera:
    organoleptycznie zmierzyłem trafa po pierwotnej wszystkie mają 0,3Ohm a po wtórnej nie piszczy nawet brzęczyk ale pokazuje w okolicach 1230 spadku.
  • #28
    mirex
    Level 43  
    eleminus wrote:
    a po wtórnej nie piszczy nawet brzęczyk ale pokazuje w okolicach 1230 spadku.

    Tak studenci rezystancję mierzą? Podoba mi się. ;)
    I jak zawsze - bardzo mi się podoba sprawdzanie rezystancji transformatorów. ;) Super sprawa. :) Jakie parametry charakteryzują transformator?

    eleminus wrote:
    Link

    A co chcesz od tego doskonałego schematu? Na naszym forum jest taki sam zresztą. ;)
    eleminus wrote:
    Znalazłem jeszcze spalone diody d603 i d109 oraz spaloną ścieżkę od d109 do r157


    No proszę! Starasz się. ;)
    To teraz pokaż nam te elementy na w/w schemacie. ;)
    I na przyszłość - D603, D109, R157. ;)

    Reszta będzie po spełnieniu prośby. ;)
  • #29
    Zbigniew Sekula
    Level 22  
    Myślałem że już się załamałeś bo ten TV chyba już jest na znanym portalu.
    Próbuj na razie bez inwertera i logiki.
  • #30
    eleminus
    Level 10  
    mirex wrote:
    Tak studenci rezystancję mierzą? Podoba mi się.
    I jak zawsze - bardzo mi się podoba sprawdzanie rezystancji transformatorów. Super sprawa. Jakie parametry charakteryzują transformator?


    Tak studenci sprawdzają czy jest przejście w trafie tylko :)
    Ale dało mi to do myślenia i zmierzyłem jeszcze raz, no i jednak jest, na wtórnej mają po 3,86k ohm, nie spodziewałem się tak dużego wyniku.
    Różnice pomiędzy tymi 4 transformatorami rzędu 0.04 są akceptowalne?

    Jak dla mnie parametry charakteryzujące to przekładnia, oraz prąd w stanie jałowym i zwarcia ale raczej ciężko takie rzeczy pomierzyć bez wylutowania :)

    mirex wrote:
    A co chcesz od tego doskonałego schematu? Na naszym forum jest taki sam zresztą.

    Bo to z naszego forum, pisałem przecież :)

    Znalazłem jak na razie D603
    Samsung LE23R81B - Nie włącza się, nie świeci dioda, brak napięć
    Wygląda na to że stąd to zwarcie A5V_1 do masy, jutro wylutuje, sprawdzę czy zwarcie zniknęło i wymienię.

    Za to D109 i R157 znaleźć nie mogę, wygląda na to jak by wszystkie elementy na 100 były na pierwszej stronie ale już któryś raz czytam i nie widzę ich.

    Zbigniew Sekula wrote:
    Myślałem że już się załamałeś bo ten TV chyba już jest na znanym portalu.
    Próbuj na razie bez inwertera i logiki.

    Oo i jutro koniec, może zalicytuję jak będzie dobra cena, dzięki za cynk :)
    Ale z płytą walczę nadal.