Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metal Work Pneumatic
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

sprężarka śrubowa Schneider - sprężarka śrubowa - olej w dolocie Schneider

tomala993 18 Gru 2016 11:00 6651 124
  • #91
    tomala993
    Poziom 9  
    U mnie sprężarka i ziebniczy są tak zwane kompaktowe czyli dosłownie kolo siebie bo zamykam je razem w jednej obudowie sprężarki wiec są bardzo bliski a gdzie mam zmierzyć ta temperaturę czy na rurce z wyjściowej ze sprężarki tam gdzie jest ta zimna rurka i tam ma być między 4-7 stopni
  • Metal Work Pneumatic
  • #93
    tomala993
    Poziom 9  
    A tak odnośnie tego osuszacza jeszcze dopytam czy przy uzupełnianiu czynnika bo u mnie idzie R134a czy tam olej do sprężarki tez się dodaje jak w samochodzie czy nie jeżeli tak to jaki i w jakiej ilości bo u mnie na tabliczce znamionowej pisze ze mam mieć 0,28 kg czynnika
  • Metal Work Pneumatic
  • #95
    tomala993
    Poziom 9  
    Rozumiem i co do tego mam jasność jeszcze tylko dwie kwestie i obiecuję ze nie będę was już katowal moimi pytaniami.
    Otóż teraz gdy uporalem się z ciśnieniem przy odciazaniu śruby to zauważyłem właśnie gdy śruba schodzi z wysokiego ciśnienia głośniejsza prace śruby ale słychać to tylko przy odciazaniu bo gdy tloczy jest idealnie cicho czy to normalny objaw czy łożyska juz do wymiany i mówili mi coś w serwisie o regulacji śrubki co jakiś czas może to to o co z tym Panowie chodzi
  • #96
    kkknc
    Poziom 43  
  • #97
    tomala993
    Poziom 9  
    Kolego KKNC co znaczy prawie normalny objaw bo chciałbym spać spokojnie, a jak to się ma z tą regulacją jakiegoś luzu na tych śrubach bo nie wiem o co chodziło tym Panom w serwisie

    Dodano po 59 [sekundy]:

    i jeżeli trzeba dokonywać korekty tego luzu na śrubach to przy jakich przebiegach
  • #98
    mychaj
    Poziom 31  
    Prawie zawsze na luzie są głośniejsze jak napisał kkknc ( jedne ciszej inne głośniej zależy np. od rodzaju dolotu, jakości wykonania, sposoby sterowania ,odciążania , średnic dysz itd.) - nie kombinuj z żadną regulacją bo naprawdę uwalisz sobie śrubę, bo im chodziło o nakrętki kontrujące na łożyskach śrub. Nie robi się żadnych korekt - przychodzi czas remontu to się robi remont, normalnie ok 30/40 tysięcy godzin (z tym że to profilaktycznie - widziałem śruby z przebiegami 50 a nawet 75 tyś bez remontu), Zmierz czas nabijania zbiornika , wylicz wydajność, będziesz wiedział czy się coś ze śrubą dzieje, kontroluj temperatury, dbaj o olej i separator, paski oraz pozostałe filtry a posłuży ci długo.
    Dodano po 8 [minuty]:
    A i co do pasków - wyczyść koła z nalotu, paski ja preferuje optibelta , gatesa, contitecha , raczej unikaj jakiś ryżowców z dziwnymi nazwami bo potrafią zachowywać się jak guma z majtek (piszczą, wyciągają się nadmiernie i ogólnie hałasują).
  • Pomocny post
    #99
    kkknc
    Poziom 43  
    Dokładnie to co napisał wyżej kolegą @mychaj. Nawet sprężarki tej samej serii róźnie pracują. A łożyska przychodzi czas i wymieniasz. Niczego nie regulujesz zwłaszcza sam. W AtlasCopco zalecają wymianę co 10tyś h. Reguluje się podkładkami w 3 wymiarach co do mikrona.
  • #100
    tomala993
    Poziom 9  
    Na szczęście u mnie nie pasków żadnych śruba napędzana jest bezpośrednio z ślinika, także ten problem mam z głowa a co do czasu nabijania baniaka już sprawdzałem jak kupiłem śrubę i wychodzi tak jak na tabliczce znamionowej.
    I mam ostatnie pytanie co ile wymieniać olej i filtry bo każdy mówi inaczej jeden co 4000 godzin inny 1500 serwis mi mówi co 2000 godzin i nie rzadziej niż 2 lata jak to jest z tymi wymianami?
  • Pomocny post
    #101
    mychaj
    Poziom 31  
    Na przykładzie Airpola : 3000rbh lub raz w roku = olej, filtr ssania, filtr oleju, co drugi serwis (6/9/12 itd. ) lub 2 lata komplet i dodatkowo separator.
    Jeżeli pracuje w dużym zapyleniu lub kurzu a nie ma czujnika na filtrze ssania, wymiana co pół roku.
  • #102
    tomala993
    Poziom 9  
    Panowie dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie się moim tematem, zapewne dla wielu z was to błahostka, natomiast dla mnie był to spory problem z tą moją śrubką.
    W tym miejscu szczególne podziękowania dla kolegi KKNC za pomoc i doradę. Natomiast co do kolegi mychaj chylę czoła za wiedzę i profesjonalizm oraz za nad podziw dużo cierpliwości i wyrozumiałości dla takiego kata jak ja, wiem że momentami miałeś już dość moich może czasem bzdurnych pytań, bo ja sam sobie uświadomiłem że mając 40 dychy na karku nigdy nikogo nie zasypałem i nie skatowałem taką ilością pytań także serdecznie jeszcze raz dziękuję. I teraz ze spokojem mogę napisać Wielkie dzięki Panowie i Wesołych Świąt wam życzę oby więcej było tak fajnych i życzliwych osób w naszym kraju szkoda że tam na Wiejskiej w Warszawie ich nie ma heheheheh.

    Pozdrawiam.
  • #104
    tomala993
    Poziom 9  
    Panowie już sobie obiecałem że nie będę o nic pytał i składałem życzenia Wesołych Świąt, ale chciałem was dopytać o ten mój osuszacz.
    Otóż piszecie Panowie iż temperatura na wyjściu ze sprężarki osuszacza powinna być pomiędzy 4-7 stopni, natomiast u mnie dziś po sprawdzeniu termometrem rtęciowym wyszło że przy temperaturze sprężarki i oleju w niej 80 stopni na wyjściu ze sprężarki osuszacza mam około 14 stopni oczywiście dopuszczam błąd i tolerancję pomiaru takim termometrem ale nie aż tyle.
    I druga sprawa sterownik mojego osuszacza jest bardzo prosty i posiada 3 diody czerwoną, żółtą i zieloną oraz włącznik start-stop. Zauważyłem że czerwona dioda a nad nią napis stop świeci wówczas gdy np. sprężarka bardzo długo stoi i zanim zacznę tłoczenie powietrza uruchamiam osuszacz świeci się dioda czerwona, potem przechodzi w żółtą i na końcu zapala się zielona czyli jest wszystko ok. Natomiast dziś zauważyłem że jak śrubę puściłem w ciągłą pracę od temperatury oleju 1 stopnień i dążąc do 80 stopni osuszacz z diody zielonej przeszedł na żółtą a potem czerwoną czy to może oznaczać że mam zbyt mało tego czynnika, bo jak rozumiem osuszacz jest tak dobrany aby w czasie rzeczywistym był w stanie osuszyć i schłodzić moje powietrze ze sprężarki dobrze to rozumuję.
  • #106
    mychaj
    Poziom 31  
    Cytat:
    Natomiast dziś zauważyłem że jak śrubę puściłem w ciągłą pracę od temperatury oleju 1 stopnień i dążąc do 80 stopni osuszacz z diody zielonej przeszedł na żółtą a potem czerwoną czy to może oznaczać że mam zbyt mało tego czynnika, bo jak rozumiem osuszacz jest tak dobrany aby w czasie rzeczywistym był w stanie osuszyć i schłodzić moje powietrze ze sprężarki dobrze to rozumuję.

    Tak - a jak zwykle jest jakieś ale...wrzuć fotkę tego sterownika , sprawdź skraplacz czy aby nie zakurzony, osuszacze Mark miały podobnie - jak się normalnie używało sprężarki (tzn. z przerwami) to trzymała 6-8 stopni, jak się ją przycisnęło na pracy ciągłej 12-15 a nawetwięcej stopni- wynika to z prostej zależności im wyższa temperatura powietrza tym trudniej schłodzić powietrze a nie ma co liczyć że osuszacz dobrany do sprężarki gwarantuje 100% wydajności w całym zakresie temperatur. Jest to swojego rodzaju kompromis pomiędzy wielkością, możliwościami a wydajnością.
    Druga sprawa to te g...warte sterowniki - kiedyś były tylko proste wskaźniki temperatury na zasadzie: minus - ok - plus lub niebieski - zielony - czerwony i dopóki wskaźniki były na zielonym to nikt się nie martwił, teraz wpychają elektronikę nie dość że awaryjną to jeszcze właśnie rodzi takie pytania i generuje koszty.
  • #107
    tomala993
    Poziom 9  
    [sprężarka śrubowa Schneider - sprężarka śrubowa - olej w dolocie Schneider
    url=https://obrazki.elektroda.pl/6110177300_1482166580.jpg]sprężarka śrubowa Schneider - sprężarka śrubowa - olej w dolocie Schneider[/url]




    sprężarka osuszacza


    Co do skraplacza to jest czysty bo wymieniłem łożyska na wentylatorze za skrplaczem i oglądałem go i te lamelki są czyste i jest wszędzie prześwit także to chyba jest ok. Przy sprężarce jedna rurka wychodzi zimna natomiast druga wraca ciepła wentylator śmiga więc tu też uważam ze jest ok i pewnie nie dopytywalbym gdyby nie ta temperatura na termometrze 14 stopni oraz zachowanie tego sterownika no objaw jest taki ze jak kolega mychaj wspomniał dopóki jest na zielono u mnie akurat dioda to jest ok ale później przyszedł na żółty a nad nim mam narysowany wykrzyknik jakby informował ze może juz z powietrzem przedostawac się woda a potem przeszedł na czerwony i nad nim napis stop to tak rozumie żeby zatrzymać pracę śruby no osuszacz nie gotowy i daje rady schłodzić.
    Dodam tylko ze gdy jednego dnia pracuje osuszacz u mnie pracował w sobotę przy testach to dziś go uruchamiając był dłuższy czas w trybie jakby czuwania bo było chyba odpowiednio schłodzone powietrze i temperatura w garażu około 5 stopni. Dopiero jak śruba ruszyła to po kliku minutach zaczął pracować osuszacz. Co do sterownika to jest w 1-szym pdf na 1 stronie
  • #108
    mychaj
    Poziom 31  
    W dtr którą wrzucił BananavanDyk pisze aby osuszacz uruchomić 10 min, przed startem sprężarki - dopiero jak przejdzie na zielone, jeżeli w trakcie pracy przechodzi ci na czerwone to możesz podejrzewać że jest zbyt mało czynnika ale do tego potrzebujesz już chłodnika ze sprzętem - ściągnie czynnik, zważy i uzupełni, ew. poszuka nieszczelności jak mu się będzie chciało bo te układy w osuszaczach są wyjątkowo wredne - presostaty stosowane w Markach potrafiły zrzucać czynnik i dwa lata zanim się ktoś połapał że jest go za mało, a jeżeli dysponujesz cęgami do pomiaru prądu zapnij je na zasilanie agregatu i zobacz czy ci się agregat czasami nie wyłącza - we wszystkich osuszaczach jakie znam powinien chodzić non stop, okresowo włącza się tylko wentylator a za utrzymanie właściwej temperatury odpowiada zawór różnicowy z kapilarą który ma za zadanie mieszać ciepły czynnik z zimnym aby stabilizować temperaturę; jest on mechaniczny i teoretycznie nieregulowany!
    Jeżeli agregat ci się wyłącza to: albo klikson kaput, albo termik , albo agregat do wymiany :-( bo już zdycha - częsta awaria.
  • #109
    tomala993
    Poziom 9  
    A skoro idzie tam czynnik R134a bez oleju to czy taka stacja klimatyzacji co w samochodach nabija się klime tez mi odciagnie czynnik i nabije właściwą ilość czynnikaczyli te 0.28 kg.
  • #110
    kkknc
    Poziom 43  
    Olej masz w sprężarce. Wymianie nie podlega. Tak naprawdę jest taki sam jak w lodowce. Niczym się nie różni. Jest trochę większy. Tak można nabyć w trybie ręcznym z takiej do samochodów. Tylko trzeba zawór dorobić.
  • #111
    mychaj
    Poziom 31  
    Nie widać na zdjęciach czy masz w tam zaworki serwisowe na wysokim i niskim ciśnieniu - jak masz to luzik wystarczy mieć przejściówki albo nawet trafisz że będą pasować, jak masz zgrzane końce jak w lodówkach to chłodnik ze zgrzewarką.
  • #112
    tomala993
    Poziom 9  
    mam tylko jeden króciec serwisowy zamykany nakrętką a w środku bynajmniej na moje oko przyłącze takie jak w klimie w samochodzie i jak gadałem z kolega co uzupełnia klimy w auta to mówił że nabije mi czynnik za pomocą tylko tego jednego przyłącza aby tylko ta końcówka pasowała.
    A skoro piszecie ze olej jest w sprężarce to przy opróżnianiu czynnika nie odessie tego oleju mi to mam rozumieć że on jest w innym miejscu niż czynnik i inaczej niż w aucie bo tam odsysa czynniki i olej i tak samo uzupełnia?
  • #114
    tomala993
    Poziom 9  
    ok teraz zaczaiłem czyli reasumując jeżeli przyłącze będzie się nadawało to śmiało mogę taki ustrojstwem do aut uzupełnić swoją sprężarkę w czynnik chłodniczy.
    Kolego mychaj a według Ciebie i twojej wiedzy te objawy z tymi diodami że z zielonej przechodzi aż na czerwoną mogą wskazywać na zbyt małą ilość tego czynnika?
  • #115
    mychaj
    Poziom 31  
    Mogą, ale najpierw bym sprawdził czy agregat się nie wyłącza, bo jak już pisałem we wszystkich osuszaczach z jakimi miałem do czynienia agregat chodził non stop a temperaturę (ciśnienie czynnika) regulował zawór różnicowy pomiędzy zimną a gorącą stroną (on ustalał temperaturę aby nie dochodziło do zamarzania wymiennika), w puszce przyłączeniowej agregatu jest klikson (zabezpieczenie nadprądowe) i czujnik bimetaliczny temperatury, przerywana praca agregatu świadczy albo o przegrzewaniu (w tym wypadku może być za mało czynnika), albo zacieraniu się agregatu ( za wysoki prąd).
  • #116
    tomala993
    Poziom 9  
    tzn to co ja zauważyłem dzisiaj i ogólnie wcześniej to gdy śruba stoi nie tłoczy osuszacz działa cyklicznie i nawet o tym w dtr jest wzmianka o pracy przerywanej 10 minutowej.
    Natomiast gdy puściłem śrubę w pracę celowo na otwartym wylocie aby chodziła non stop to wówczas przez cały ten czas nagrzewania się oleju w śrubie od 1 stopnia do 80 osuszacz i sprężarka pracowała non stop

    Dodano po 9 [minuty]:

    choć teraz mnie zastanowiło czy agregat pracuje non stop bo ja mówiąc o ciągłej pracy zasugerowałem się wentylatorem przy skraplaczu a jeżeli zakładając że chodzi agregat non stop i dioda zapal mia się na czerwono to oznaczałoby za mało tego czynnika?
  • #117
    mychaj
    Poziom 31  
    Jeżeli pracuje to raczej mało czynnika, ale jeżeli się wyłącza to może być poważniejsza awaria samego agregatu, Można się upewnić mierząc prąd pobierany przez osuszacz - patrząc na wielkość powinno być od 1 do 1,5ampera, ale dokładniejsze dane to z tabliczki znamionowej samego osuszacza lub agregatu.
    Dodano po 1 [minuty]:
    Cytat:
    bo ja mówiąc o ciągłej pracy zasugerowałem się wentylatorem przy skraplaczu .

    Częsta pomyłka, wentylator chodzi wydaje się ok, ale nie jest
  • #118
    tomala993
    Poziom 9  
    Panowie być może jestem przewrazliwion albo mam pecha co do tej mojej śruby ale po kolei.
    Otóż przed zdiagnozowaniem problemu z tym słynnym dlawikiem śruba chodziła bez problemu cichutko malowalem nią zbiornik i było ok gdy znalazłem przyczynę wywalania tego oleju czyli ten dlawik ucieszyłem się ze w końcu wszystko śmiga jak należy. Pytałem was po drodze czy śruba na odciazaniu może głośniej chodzić i mnie uspokoiliscie ze to normalne. Ale teraz gdy ja uruchamiam słyszę podczas pracy czyli tłoczenie jakieś takie dziwne szemranie czego wcześniej nie było rozkrecilem dziś dlawik na maxa bo myślałem ze to on chalasuje a jednak dźwięk ten jest nadal o co chodzi z tym szemraniem czy śruba na luzie przy 4 barach może być źle smarowana czy to jakiś inny niepokojący objaw. I zaczęło mi się to dziać dopiero teraz nawet jak dlawik założyłem było wszystko ok a tu raptem jakieś szemranie wydaje mi się ze w okolicach śruby ale to jest tak wszystkobblisko ze ciężko jednoznacznie ocenić skąd ten dźwięk
  • #120
    tomala993
    Poziom 9  
    Panowie dopiero co wylazlem z garażu piszę to dla potomnych bo może to kogoś spotkać co i mnie otóż co mogłem się osłuchać opukac olezec przy tej sprężarce ale się wyjaśniło zawór zwrotny do stopnia śruby ten id przezroczystej rurki bo 20 minutach pracy od nowości padł i on wydawał takie dźwięki jakby łożyska się zacieraly nawet o tym bym nie pomyślał bo przecież nowy i markowy Camozzi a tu k.....a takie jaja no opadły mi ręce brak słów po założeniu starego wszystko ucichlo i wróciło do normy