Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DEMRAD NGS- 2 40 LPG - gazowy ogrzewacz wnętrz słabo grzeje - jaka przyczyna ?

szejdi18 04 Nov 2016 01:58 1791 4
    szejdi18
    Level 10  
    Witam
    jestem w posiadaniu gazowego ogrzewacza wnętrz taki jak w tym temacie
    Link

odpala i pracuje teoretycznie bez problemu , niby się nagrzewa tylko do jakiej temperatury tego nie wiem, jak stanę przy nim jest dosyć ciepły/gorący jednak chyba coś jest nie tak bo po ponad 2 godzinach pracy temp w pomieszczeniu praktycznie się nie zmieniła ( ok 10 stC - przy 5 st na zewnątrz)

sprawdziłem reduktor i wąż, niby ok
    reduktor zwykły do kuchenek gazowych - niby odpowiedni wg parametrów ogrzewacza- taki jak ten Link

probowałem regulować śrubami przepływ gazu - jedna od minimalnego ustawienia druga od maxymalnego pomienia ( wiekszego się nie da ustawić niż było) - nic to nie dało - wróciłem do pierwotnych ustawień

tam są jeszcze 2 małe śrubki na górze, dość mocno zakrecone - wygladają jak regulacyjne ale ich nie ruszałem bo nie jestem pewien od czego są
    wszystko szczelne, brak wycieków gazu, wszystko wizualnie ok

czy możliwe, aby komora spalania się zanieczyściła i dlatego słabo grzeje ? jesli tak to czy jest możliwośc aby samodzielnie złożyć ją po czyszczeniu aby nadal była hermetyczna ?

czy jest tutaj jakiś samoregulator / czujnik, który może coś blokować ?
    czy może ten termoregulator cały być uszkodzony ? jak go ewentualnie wyregulować albo co sprawdzić ?

jeżeli wszystko jest w porzadku to dlaczego tak się dzieje ? on ma 4 kW i powinien ogrzać pomieszczenie do 100 mkw wg producenta a tym czasem jest problem ze zmianą temp na 20 mkw

to wygląda tak jak ten tutaj Link

jeśli trzeba to jutro wstawię jakieś własne fotki

proszę o pomoc bo nie wiem czy jeszcze da rade coś z tym zrobić
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    To mi wygląda na jakiegoś grata.
    szejdi18
    Level 10  
    Zbigniew Rusek wrote:
    To mi wygląda na jakiegoś grata.

No co ty nie powiesz, heh. Tego typu wypowiedzi to możecie zachować dla siebie, wybaczcie ale poszukuję żródła problemu a nie merytorycznej oceny.
    zybie
    Level 30  
    Kolego na dole jest zamontowany wentylator który powinien wyrzucać ciepło na zewnątrz. Może się nie obraca i przez to brak ciepła.
    szejdi18
    Level 10  
    zybie wrote:
    Kolego na dole jest zamontowany wentylator który powinien wyrzucać ciepło na zewnątrz. Może się nie obraca i przez to brak ciepła.

Wentulator działa, był włączony jak robiłem ten test. Nawet gdyby nie działał to i tak powinno grzać normalnie, bo są takie same wersje tych ogrzewaczy tylko bez wentylatorów. One akurat maja za zadanie szybsze rozprowadzenie ciepła do otoczenia, a problem w tym, że on poprostu daje za niską temperaturę i nie wiem jak to rozwiązać.