Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo 100-15IBY - Blue screen przy instalacji Windows 7.

05 Lis 2016 23:23 3075 10
  • Poziom 8  
    Witam.

    Mam dość popularny problem z laptopem, ale popularne rozwiązania nie przynoszą efektu stąd pytanie.
    Mam Lenovo 100-15IBY z zainstalowanym Windows 10, chciałabym Windows 7.
    Przy próbie bootowania z pendrive lub z płyty dostaję blue screena.
    Lenovo 100-15IBY - Blue screen przy instalacji Windows 7.
    Popularne rozwiązania mówiły o zmianie ustawień w BIOSie, wyłączenie Secure Boot, zmienienie Boot Mode na Legacy i tyle zrobić jestem w stanie... kolejne porady to zmiana USB z 3.0 na 2.0 i OS Optimized Defaults na Other OS lub win 7.
    Problem polega na tym, ze mój BIOS nie pozwala mi na takie zmiany:
    Lenovo 100-15IBY - Blue screen przy instalacji Windows 7. Lenovo 100-15IBY - Blue screen przy instalacji Windows 7. Lenovo 100-15IBY - Blue screen przy instalacji Windows 7.
    Najlepszy efekt, który udało mi się uzyskać to:
    Lenovo 100-15IBY - Blue screen przy instalacji Windows 7.
    Wydaje mi się, że problem nie leży w BIOSie tylko w Windows 10 ponieważ robiłam up i downgrade i wygląd się nie zmienił - ciągle brak dodatkowych opcji. Testowałam na wersjach 2.01, 2.03, 2.05, 2.07 (CCCN21WW(V2.07)).
    Obstawiam, że odblokowanie tych opcji rozwiązałoby problem.

    Ma ktoś pomysł gdzie może to siedzieć?

    Z jednej strony można by olać sprawę, ale obawiam się, że z każdym nowszym laptopem problem będzie wracał, dlatego fajnie by było poznać przyczynę problemu.

    Pozdrawiam
    babkakryzysowa
  • Poziom 43  
    babkakryzysowa napisał:
    Lenovo 100-15IBY

    Zakładam, że nie posiadasz guzika "NOVO" pod którym są dodatkowe ustawienia? (oczywiście link dotyczy zupełnie innych modeli Lenovo):
    https://support.lenovo.com/pl/en/documents/ht100535
    Dalej np.:
    https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-B-and-G-S...-not-fully-ACPI-compliant/td-p/1637310/page/2
    Mowa to tym, że w Twojej sytuacji nawet jeśli zainstalujesz W7, nie będzie on działał w 100% poprawnie. Będzie np. brak niektórych opcji. Czyli tak jakby ten laptop jest niekompatybilny z W7. ;) ;(
    Czytam dalej. Mowa o wyłączeniu opcji USB boot and LAN boot. A przełączać Fast Boot próbowałeś(aś)?
    babkakryzysowa napisał:
    kolejne porady to zmiana USB z 3.0 na 2.0 i OS Optimized Defaults na Other OS lub win 7.

    Zgoda. Te opcje koniecznie trzeba zmienić do instalacji W7.
    Samo OS Optimized Defaults na -V W7 i wgranie ustawień domyślnych ma załatwić sprawę. Jak w linku #1.
    I finalnie - czy masz opcję w UEFI przywracania starego "BIOS"`u?
    W link #2 wspomniano, że w starszych wersjach "BIOS" brakujące opcje występują.
    Także nie wiem, czy jest wcześniejszy niż:
    babkakryzysowa napisał:
    Testowałam na wersjach 2.01, 2.03, 2.05, 2.07 (CCCN21WW(V2.07)).

    ale zalecam sprawdzić najstarszy jaki jest dostępny.

    Dodano po 2 [minuty]:

    babkakryzysowa napisał:
    Wydaje mi się, że problem nie leży w BIOSie tylko w Windows 10

    Nie zgodzę się. Problem leży na 100% w BIOS(UEFI).
  • Poziom 8  
    Odpalanie BIOSa za pomocą tego śmiesznego przycisku (w tym modelu trzeba igłą dźgnąć) czy też normalnie wygląda tak samo, w obu przypadkach wersje są gdzieś ukryte.
    Tak mogę włączyć możliwość przywracania starego BIOSU.
    Ostatni wniosek wyszedł po sprawdzeniu 5 BIOSÓW ;) Całkiem możliwe, że 10 da radę ale nie ukrywam, że zdziwiło mnie, że wersja 2.01 również była okrojona.
    Oba linki przeglądałam i próbowałam stosować się do podanych rad, ale nic nie dało.
    Niby na stronie tego modelu są sterowniki do Windows 7 64bit, więc teoretycznie jakieś laptopy z tym Windowsem wyszły...
    Ostatni jaki mi się udało znaleźć to był 2.1.. możliwe, że 1.x mają jakąś inna numeracje. Oficjalnie oczywiście dostępna jest tylko wersja 2.07, zmniejszałam numery z nadzieją, że coś tam jeszcze leży i właśnie te wymienione 2.1 2.03 jeszcze gdzieś tam leżały.
  • Poziom 43  
    babkakryzysowa napisał:
    Windows 7

    Jaki to jest dokładnie? Sprawdź wersje Home/Ultimate/Pro. Są też różne buildy.
    Gdyby udało się zainstalować inną wersję niż próbujesz, podważyłbym własną tezę.
    babkakryzysowa napisał:
    Przy próbie bootowania z pendrive lub z płyty dostaję blue screena.

    Pen USB 3.0 czy 2.0? W porcie 2.0, czy 3.0 bootowany? Jest różnica.
  • Poziom 30  
    babkakryzysowa cyt. : Najlepszy efekt, który udało mi się uzyskać to: - czy z ostatnia wersja biosu , czy na poczatku ?

    Ustawienia BIOS dla poprawnego startu win 7:

    1. Tryb boot-owania:

    Boot Mode [Legacy] -
    OS Optimized Defaults [Enabled]
    Boot Priority [Legacy First]


    zakladka Legacy -> ustawic zrodlo z ktroego ladujemy system - jako pierwsze na liscie

    1. jezeli start systemu z dvd wybieramy zakladke :

    SATA-ODD - tu widnieje nazwa twojego wenw. napedu dvd

    jezeli z start z pendrive ( usb) wybieramy zakladke:

    USB HDD tu widnieje nazwa twojego pendrive np. Kingston Travel - warunek podlaczony pendrive pod gniazdo usb

    tutaj zalaczam link do filmiku z procedura:
    https://www.youtube.com/watch?v=0X078rc6U-s

    Secure Boot - to jest opcja sluzaca ukrywaniu biosu tak aby zwykly uzytkownik mial problemy z jego uruchomieniem a zatem ogranicza dostep i nie ma zadnego wplywu na start systemu:

    Przy ustawieniach :

    Secure Boot [Enabled]


    Kombinacja klawiszy laptopa Fn + F2 moze nie pozwolic wejsc w ustawienia bios-u i dlatego warto pozostawic to ustawienie w formie:

    Secure Boot [Disabled]
  • Poziom 8  
    Trochę mnie nie było, bo nie miałam tego laptopa pod ręką żeby testować dalej (mam go tyko w niektóre weekendy).
    Specjalnie kupiłam pendrive z usb 3.0. Teraz najlepsza po próbie załadowania plików odpala się instalator z windows'a 10. Tak jakby.. problem z usb zniknął to teraz włączę drugie zabezpieczenie.
    Pojawia się komunikat, który świadczy o tym, że wykrył nośnik instalacyjny ale pyta czy instalować czy uaktualniać. Jak wybiorę instalacje to odpala Win 10, a jak uaktualnienie to resetuje i zapętla pytanie.
    USB testowane w obu portach zachowuje się tak samo.
    Wszystkie opcje są tak jak pisał michald i tak jak podawały poradniki. Nie jest to moja pierwsza instalacja windowsa ale jest to pierwsza z aż takimi problemami.
    Chyba zostaje szukanie BIOSa poniżej 2.1.
  • Poziom 8  
    Zrobiłam coś głupszego, wyjęłam dysk podłączyłam pod stacjonarkę i na niej zainstalowałam Windows 7, potem włożyłam ponownie. No i oczywiście teraz BIOS blokuje uruchomienie się Windows 7. :D

    Tak trochę z innej beczki... czy takie praktyki są legalne? Kupuje laptopa i chcę mu zmienić system bo coś tam i mam go wyrzucić do kosza bo producent się uparł, że musi być 8.1 lub więcej? :)
  • Poziom 43  
    babkakryzysowa napisał:
    Zrobiłam coś głupszego, wyjęłam dysk podłączyłam pod stacjonarkę i na niej zainstalowałam Windows 7, potem włożyłam ponownie. No i oczywiście teraz BIOS blokuje uruchomienie się Windows 7. :D

    Nie UEFI blokuje, tylko chipset. Windows się zainstalował pod płytę gł. stacjonarki. Tak się nie da.
    babkakryzysowa napisał:
    Tak trochę z innej beczki... czy takie praktyki są legalne? Kupuje laptopa i chcę mu zmienić system bo coś tam i mam go wyrzucić do kosza bo producent się uparł, że musi być 8.1 lub więcej? :)

    Tak. ;) Gorzej nawet - nie da się, bo nie ma sterowników (wsparcia), albo UEFI jest 32-bit i nie ma fizycznie takiej opcji.
  • Poziom 8  
    1.Udawało się czasem :D
    2. Sterowniki są, więc zostaje problem UEFI.
  • Poziom 2  
    Wiem że dostanę złoty szpadel za odkopanie pytania z przed 2 lat, ale co tam, może komuś pomogę kto będzie miał z tym problem. Mi pomogło zaktualizowane instalki Windowsa za pomocą programu Windows 7 image updater . Pozdrawiam