Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Arrow Multisolution Day
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Helios ELS-VE 100/60/40 - Diagnoza niedziałającego wentylatora

maab 06 Lis 2016 16:44 2538 6
  • #1 06 Lis 2016 16:44
    maab
    Poziom 8  

    Witam,
    Mojej Babci przestał działać wentylator Helios ELS-VE 100/60/40. Ze względu na ceny tych wentylatorów chciałbym się upewnić, że problem nie leży gdzie innej. Dlatego chciałbym skonfrontować z Wami kilka spraw związanych z diagnozą.

    Rozebrałem silnik i nie znalazłem w nim żadnych śladów zużycia, zabrudzenia, osadów, przypaleń. To samo dotyczy płytki z elektroniką.

    Zastanawia mnie jednak sposób podłączenia. Z tego co rozumiem, i proszę o potwierdzenie tego, wentylator działa z 3 prędkościami 100, 60 i 40 dzięki dwóm uzwojeniom na silniku - 60 i 40, które działają pojedynczo lub naraz dając odpowiednie prędkości. Włączenie odpowiednich biegów następuje poprzez podanie napięcia 230V na odpowiednie styki.
    W kuchni są 3 włączniki - światła, oraz jeden podwójny. Natomiast ze ściany przy wentylatorze wychodzą 4 przewody. Jeden to N, trzy pozostałe to L1, SK1 i SK2 (zgodnie z oznaczeniami na płytce). I tutaj obserwuję dziwną zależność: napięcie na tych przewodach (po odłączeniu od wentylatora - napięć powrotnych już nie powinno być?) jest zawsze "jakieś", bez względu na położenie ww. włączników.

    Włącznik światła nie ma wpływu na napięcia.
    Lewy przełącznik w pozycji włączonej go powoduje wzrost napięcia na SK1 (o małą wartość) i SK2 (o większą wartość), względem pozycji wyłączonej - nie odłącza jednak całkowicie napięcia,
    Prawy działa podobnie jak lewy, lecz odwrotnie SK1 o większą wartość, SK2 o mniejszą wartość.

    Dla jasności - czy mniej lub więcej oceniałem na podstawie jasności probówki, nie sprawdzałem multimetrem.

    Czy nie powinno być tak, że na L1 napięcie jest zawsze - wentylator działa z prędkością 40, na SK1 pojawia się przy włączeniu jednego z przełączników, na SK2 pojawia się przy włączeniu drugiego, a SKx przy wyłączonych przełącznikach nie mają żadnego napięcia?

    Na płytce znajdują się 3 kondensatory(?)
    SK MK085K40BC 400V 50/60Hz-B
    SK MK305J25BC 250V jw.
    SK MK115J25BC 250V jw.

    Napięcie na ww. przewodach przechodzi przez jeden bezpiecznik, więc nie jest to chyba układ 3 fazowy.

    Chciałbym uniknąć kupowania zestawu za 1000 zł, jeśli problem jest w puszcze w ścianie. Dlatego proszę Was o pomoc. Wielkie dzięki.

    0 6
  • Arrow Multisolution Day
  • #2 06 Lis 2016 17:58
    osiniak75
    Poziom 30  

    Nie bardzo rozumiem jak załączany jest tu ten wentylator to zwykły włącznik czy jakiś specjalny, w instrukcji jest że przystosowany do pracy przełącznikami DSEL-2 lub DSEL-3.
    Helios ELS-VE 100/60/40 - Diagnoza niedziałającego wentylatora
    Neonówkę schowaj, zaopatrz się chociaż w oprawkę z żarówką.

    0
  • Arrow Multisolution Day
  • #3 07 Lis 2016 10:43
    Mariusz105
    Poziom 13  

    Czy wentylator działał?
    Czy dawno był włączany?
    Czy po ustawieniu w pozycji włączone pobiera prąd?

    Po zimie nie mogłem uruchomić elektrycznej kosiarki. Po odłączeniu od prądu poruszyłem wirnikiem - i kosiła całe lato. Wirnik zastał się i silnik nie dał rady go poruszyć.

    0
  • #4 07 Lis 2016 22:20
    maab
    Poziom 8  

    osiniak75, rzeczywiście na ścianie jest coś podobnego do DSEL-2, choć klawisze bez żadnych oznaczeń, więc zawsze myślałem, że to zwykły włącznik światła dla dwóch obwodów, tutaj podłączony do wentylatora. Ale chyba się myliłem. Choć dalej nie rozumiem: czy nie powinien on i tak działać zero-jedynkowo, tzn. albo podaje napięcie 230V, albo je całkowicie odcina?
    Schemat podłączenia, jest też inny niż zamieściłeś - piny są cztery: 1 N 2 3

    Na zdjęciu obudowy z żółtą naklejką jest schemat VE 100/60/40, czyli 3 przewody podające napięcie odpowiednio dla prędkości 40, 60 i 100, przy czym do 100 podłączone jest też oświetlenie. Cały czas jednak zastanawiają mnie te śladowe, występujące stale, napięcia na dwóch pinach, a na jednym stałe 230V...


    Mariusz105, wentylator prawdopodobnie nie działa od bardzo długiego czasu (6-7 lat). Babcia łączy to z cyklinowaniem - ekipa nie zasłoniła wentylatora i się zapchał. Ale po jego rozebraniu okazało się, że w środku było raczej czysto, po rozebraniu silnika nie było widać na stojanie / wirniku, uzwojeniach kurzu.
    Czy wcześniej działał (czy podłączenie było w porządku), niestety nie ma możliwości stwierdzić, bo cyklinowanie odbyło się przed przeprowadzką i nikt tam wcześniej nie mieszkał.
    Po włączeniu tego podwójnego przełącznika było słychać brzęczenie, a po otwarciu wentylatora stwierdziłem, że wolno się obraca.
    To niestety nie jest kwestia zastania.

    Wczoraj podłączyłem silnik na krótko do 230V, no i kręci się bardzo powoli - ledwo, choć oporów na łożyskowaniu dużych nie ma. Może to jednak wina silnika...

    Załączam kilka zdjęć obudowy natynkowej, pokrywy wentylatora, obudowy filtra i rozebranego silnika.

    Helios ELS-VE 100/60/40 - Diagnoza niedziałającego wentylatora Helios ELS-VE 100/60/40 - Diagnoza niedziałającego wentylatora Helios ELS-VE 100/60/40 - Diagnoza niedziałającego wentylatora Helios ELS-VE 100/60/40 - Diagnoza niedziałającego wentylatora


    Może jednak czeka mnie kupno nowego wentylatora... Albo sam wkład Heliosa (do starej obudowy będzie pasował?), albo znalazłem tańsze S Vents VN-1A 80...

    0
  • #5 09 Lis 2016 13:17
    osiniak75
    Poziom 30  

    Jak podłączałeś silnik? Ile przewodów wychodzi ze stojana. Zastanawiają mnie te trzy kondensatory. Do tego konkretnego wentylatora by wykorzystać wszystkie prędkości powinien być zastosowany DSEL-3
    Helios ELS-VE 100/60/40 - Diagnoza niedziałającego wentylatora
    Brzęczenie, wolne obroty to objawy pracy na jednym uzwojeniu.

    0
  • #6 09 Lis 2016 18:55
    maab
    Poziom 8  

    osiniak75,
    Ze stojana wychodzą 3 przewody. Jeden to na pewno N (tak wynika z oznaczeń i ścieżki na płytce drukowanej). Podłączałem bezpośrednio do sieci w domu przewody wychodzące z silnika. N do N, a pozostałe przewody pod fazę. Ledwo kręcił się na jednym z nich, na drugi wcale. Na obydwu naraz tak samo jak na samym pierwszym.
    Czyli pomimo braku widocznych uszkodzeń, może być problem w uzwojeniu. Zajrzę jeszcze pod osłony samego uzwojenia, może coś tam się kryje.

    A czy potrafisz mi wyjaśnić jak działa DSEL-3? Tzn jakie napięcia pojawiają się na przewodach wychodzących z DSEL-3, w zależności od położenia pokrętła: 0,1,2,3?

    0
  • #7 09 Lis 2016 20:00
    osiniak75
    Poziom 30  

    DSEL-3 to trzystopniowy przełącznik prędkości obrotowej i wyłącznik. Napięcie na wyjściach to napięcie sieci. A co do silnika Helios ELS-VE 100/60/40 - Diagnoza niedziałającego wentylatora to podejrzewam że na przewodzie na którym nie kręcił jest przerwa w uzwojeniu, normalnie takie uzwojenie jest podłączane przez kondensator by uzyskać przesunięcie kątowe między uzwojeniami.
    W tym wentylatorze w zależności od tego na który zacisk podane było napięcie, układ sterujący załączał odpowiednie pojemności regulując prędkość obrotową i wydajność. Tak mi się jakoś wydaje. Ale to tylko moje domysły.

    0