Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PEUGEOT 206 1.4 8V - Nie odpala, rozrusznik kręci, iskry brak, nie podaje paliwa

grzesFox 06 Nov 2016 17:12 8607 10
  • #1
    grzesFox
    Level 11  
    Witam

    Mam problem z uruchomieniem samochodu. Wcześniej samochód nie dawał żadnych objawów typu szarpanie, nagłe gaśnięcie, problemy z uruchomieniem – działał poprawnie.
    Objawy są następujące:
    - Silnik kręci
    - iskry brak (sprawdzone przez wymontowanie listwy, włożenie 4szt świec i podłączenie wspólnej masy
    - Kontrolki na zegarach świecą poprawnie
    - próbowałem odpalić bezpośrednio z LPG - próba nieudana

    Po podłączeniu PP2000 otrzymuję następujący błąd modułu BSI:

    "Stały błąd. Polaczenie kalkulator silnik/ Inteligentny moduł sterujący (BSI)."


    Sprawdziłem zatem wiązkę dwóch przewodów które wg dokumentacji odpowiedzialne są za komunikację ECU (SAGEM2000) a BSI
    - wszystko ok – połączenie jest poprawne.

    PEUGEOT 206 1.4 8V - Nie odpala, rozrusznik kręci, iskry brak, nie podaje paliwa



    Jeśli ktoś ma jakiś pomysł proszę o pomoc
  • #2
    t3syncro
    Level 14  
    podmien bsi czesto nawalaja i wlasnie taie sa objawy jak u ciebie,
  • #3
    ociz
    Moderator of Cars
    Pewnie ECU nawet zasilania nie ma, to jak ma się z nim BSI komunikować...
  • #4
    grzesFox
    Level 11  
    ociz wrote:
    Pewnie ECU nawet zasilania nie ma, to jak ma się z nim BSI komunikować...



    Wydaje mi się, że jeśli ECU nie miałby zasilania to program diagnostyczny wywaliłby błąd ECU bądź wcale by go nie wykrył....
  • #5
    ociz
    Moderator of Cars
    A "wykrył"? Jak połączyłeś ze sterownikiem silnika to sprawdziłeś chociaż czy widzi obroty podczas kręcenia? Czy tylko błędy umiesz czytać?
  • #6
    t3syncro
    Level 14  
    sprawdz bledy z silnika i z bsi i wstaw nam je tutaj z zaznaczeniem z ktorego ukladu sa

    Dodano po 3 [minuty]:

    ja mialem citroena c2 nie palil i bledy typu brak komunikacji ,zaklocenia komunikacji z sterownikiem silnika.Powodem byla wtyczka na pompie ABS w nadkolu z lewej,polamana i wilgoc sie do stykow dostala
  • #7
    grzesFox
    Level 11  
    ociz wrote:
    A "wykrył"? Jak połączyłeś ze sterownikiem silnika to sprawdziłeś chociaż czy widzi obroty podczas kręcenia? Czy tylko błędy umiesz czytać?

    przy kręceniu rozrusznikiem w polu prędkość obrotowa jest tylko ??? jak niżej na foto


    t3syncro wrote:
    sprawdz bledy z silnika i z bsi i wstaw nam je tutaj z zaznaczeniem z ktorego ukladu sa

    Dodano po 3 [minuty]:

    ja mialem citroena c2 nie palil i bledy typu brak komunikacji ,zaklocenia komunikacji z sterownikiem silnika.Powodem byla wtyczka na pompie ABS w nadkolu z lewej,polamana i wilgoc sie do stykow dostala



    Podłączyłem ponownie interfejs diagnostyczny i mam coś takiego
    TEST GLOBALNY -wynik
    PEUGEOT 206 1.4 8V - Nie odpala, rozrusznik kręci, iskry brak, nie podaje paliwa


    Po wybraniu kalkulatora silnika->identyfikacja
    odpowiedział takimi danymi

    PEUGEOT 206 1.4 8V - Nie odpala, rozrusznik kręci, iskry brak, nie podaje paliwa

    Po wybraniu kalkulatora silnika->odczyt parametrów
    odpowiedział takimi parametrami
    PEUGEOT 206 1.4 8V - Nie odpala, rozrusznik kręci, iskry brak, nie podaje paliwa

    teraz pytanie: czy interfejs diagnostyczny ma kontakt z ECU silnika czy informacje o referencji oprogramowania typie ECU czyta z jakiegoś innego miejsca np z BSI ???
  • #8
    pepe150
    Level 36  
    Komputer pobiera informacje z ECU. Wychodzi na to ze trzeba szukać w instalacji co się dzieje.
  • #9
    grzesFox
    Level 11  
    pepe150 wrote:
    Komputer pobiera informacje z ECU. Wychodzi na to ze trzeba szukać w instalacji co się dzieje.

    Tylko ma jakiś problem blok pomiarowy w ECU, bo nie mierzy żadnego parametru.
  • #10
    User removed account
    User removed account  
  • #11
    witek0071
    Level 9  
    W moim Peugeocie identyczny problem.P206 1.4 8v 2003 full mux .Prośba do grzesFox.Jak czytasz stare posty to może podpowiedział byś jak usunąć ten problem.Pozdrawiam witek0071 z mławy.