Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

2 modele wzmacniaczy 3 modele kolumn - co wybrać by dobrze "zagrało"

1Ender1 08 Nov 2016 22:05 1113 11
    1Ender1
    Level 7  
    Witam serdecznie
    temat może już nudny, bo miliony podobnych, ale jednak nie do końca.

Źródło - TV, tak TV i proszę mnie nie wyśmiewać.
    Podłączenie: Kabel jack-2x RCA miedź beztlenowa Gold
    Pokój ok. 17,6 m2 - prostokąt
    Ustawienie sprzętu: ściana dłuższa
    Jeżeli, ktoś będzie chciał załącze schemat pokoju.

Wzmacniacze : Yamaha AX 496 lub Denon PMA 720
    Kolumny: Eltax Symphony 6 lub 8.2 lub Liberty 5+

pisałem już na innych forach, niestety brak rzeczowych odpowiedzi, szkoda, że żyjemy w takim kraju, gdzie nie chce się Panom Audiofilom pisać o "bzdetach".

Muzyka: Metal, Punk, Pop, Rock, Drum & Bass, Rap, Techno, Trance, Elektoniczna, Smooth Jazz, Muzyka gitarowa "klasyczna i elektryczna", czasem coś z Klasyki.

Zespoły: Red Hot Chili Peppers, Metallica, Iron Maiden, Kat, Korn, REM, Tsa, Depeche Mode, Demono, Lorena Mckennith, Run DMC, Santana, Santari, Mike Oldfield i wiele innych.

To będzie moje pierwsze prawdziwe stereo. Nadmienie tylko, że sprzęt dopiero chce kupić. Proszę w pierwszym rzędzie o pomoc w doborze kolumn. Sprzęt zamierzam kupić za ok. 3 tygodnie jak wróce do Polski.
    Dziękuję za już i za jeszcze :) .
    idek24
    Level 29  
    1Ender1 wrote:
    Yamaha AX 496

Zagra ostrzej mi osobiście podoba się dźwięk Yamahy.
    1Ender1 wrote:
    Denon PMA 720

Zagra bardziej naturalnie.
    1Ender1 wrote:

Polecam odsłuchać je sobie przed zakupem u kogoś kto je sprzedaje.
    1Ender1 wrote:
    Proszę w pierwszym rzędzie o pomoc w doborze kolumn.

A ogólnie jaki masz budżet na kolumny ?
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    Osobiscie jestem przeciwnikiem kupowania bez testowania, nie masz mozliwosci posluchania zestawow np. w sklepie. To nie idealne miejsce odsluchowe i nie odda akustyki twojego pokoju ale bedziesz mial namiastke i odnosnik.
    Pozdrawiam
    idek24
    Level 29  
    viayner wrote:
    Osobiscie jestem przeciwnikiem kupowania bez testowania, nie masz mozliwosci posluchania zestawow np. w sklepie. To nie idealne miejsce odsluchowe i nie odda akustyki twojego pokoju ale bedziesz mial namiastke i odnosnik.

idek24 wrote:
    1Ender1
    Level 7  
    idek24 wrote:
    1Ender1 wrote:
    Yamaha AX 496

Zagra ostrzej mi osobiście podoba się dźwięk Yamahy.
    1Ender1 wrote:
    Denon PMA 720

Zagra bardziej naturalnie.
    1Ender1 wrote:

1Ender1 wrote:
    Proszę w pierwszym rzędzie o pomoc w doborze kolumn.

A ogólnie jaki masz budżet na kolumny ?

Na kolumny 500-600zł, wzmacniacz ok. 400 Na tę chwilę całkowity budźet to 1000zł, ale to może się zmienić za ok 3 tygodnie i trochę urosnąć.

Mam pomysł, aby kupić najpierw kolumny i z rynku lokalnego (Legnica) testować wzmacniacze.
    To może się nie udać z odsłuchem, sprzedałem auto. Co mogę zrobić pójść do jakiegoś marketu RTV i posłuchać nowych sprzętów.
    idek24
    Level 29  
    1Ender1 wrote:
    To może się nie udać z odsłuchem, sprzedałem auto.

1Ender1 wrote:
    Mam pomysł, aby kupić najpierw kolumny i z rynku lokalnego

Więc szukaj kolumn z twojej miejscowości. np: Canton, B&W , Arcus , Tannoy , Elac , Kef , Heco , Celestion, Dali , T+A Criterion, Yamaha, Mb quart, Jbl.
    (Wtedy bierzesz wzmacniacz pod pachę i jedziesz do sprzedającego na odsłuch i kupujesz kolumny które Twoim zdaniem wypadły najlepiej.)
    1Ender1
    Level 7  
    idek24 wrote:
    1Ender1 wrote:
    To może się nie udać z odsłuchem, sprzedałem auto.

1Ender1 wrote:
    Mam pomysł, aby kupić najpierw kolumny i z rynku lokalnego

Więc szukaj kolumn z twojej miejscowości. np: Canton, B&W , Arcus , Tannoy , Elac , Kef , Heco , Celestion, Dali , T+A Criterion, Yamaha, Mb quart, Jbl.
    (Wtedy bierzesz wzmacniacz pod pachę i jedziesz do sprzedającego na odsłuch i kupujesz kolumny które Twoim zdaniem wypadły najlepiej.)

Myślałem raczej o kupnie w ciemno kolumn i do tego wzmacniacze z lokalnego rynku.
    Lubię nisko schodzący bas, dużo basu ale bez przesady bez dominacji, ładny w miarę szczegółowy środek, góra nie dająca po uszach, szeroką scenę.
    Na obecną chwilę zaproponuję parę typów kolumn.
    Liberty 5+, Tannoy F3, Mission M73, CANTON FONUM 501, Avance Omega 509,
    KEF CRESTA 30.
    Napisz proszę od najlepszych w kolejności.
    idek24
    Level 29  
    1Ender1 wrote:
    Myślałem raczej o kupnie w ciemno kolumn i do tego wzmacniacze z lokalnego rynku.

To wzmacniacz kupujesz z rynku lokalnego a kolumny w ciemno ? Nie rozumiem.
    Odsłuch jest najważniejszy to co mi się podoba , nie koniecznie się spodoba Tobie.
    Do twojego gustu muzycznego rozejrzał bym się za kolumnami np: Dali 104.
    Oczywiście te wyżej wymienione również odsłuchaj. Sprzedawca nie powinien będzie robił problemu. Opinie na temat wyżej wymienionych kolumn znajdziesz w internecie wystarczy poszukać.
    http://www.hi-fi.com.pl/kolumny-testy-lista/2953-dali-104.html
    idek24
    Level 29  
    1Ender1 wrote:
    ile za to można dać? min-max?

Porównaj sobie ceny na aukcjach.
    1Ender1 wrote:
    jak to jeszcze będzie aktualne, to wybiorę się na odsłuch

I tak zrób, bo to Tobie ma odpowiadać brzmienie.
    1Ender1
    Level 7  
    Dziękuję,
    przeczytałem na waszym forum o wzmacniaczu pma 725 cytuję: "Denon PMA-725R jest to konstrukcja zubożona (słabsze tranzystory mocy) świetnego modelu PMA-925R. Nie jest to naprawdę dualmono - duża część jednak jest wspólna - przede wszystkim zasilacz, chociaż ma 2 transformatory to są one połączone równolegle (tylko Denon potrafi zrobić tak dobrze transformatory aby pracowały równolegle).
    Gra na mój gust świetnie ",
    czy pma 720 ae jest lepszy od pma 725? W rankingu hi-fi pma 720 ma świetne opinie.
    Czy ktoś może rozwinąć wątek pma 725 ?