Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amplituner Pioneer Vsx-418 nie włącza się - komunikat OVERLOAD

Carlsson 09 Nov 2016 11:13 3414 3
    Carlsson
    Level 11  
    Witam, dostałem w spadku amplituner Pioneer Vsx-418 - nie włącza się. Po przytrzymaniu klawiszy Tune+ i Auto Surr sprzęt uruchamia się na chwilkę i pojawia się napis AMP ERR oraz po chwili OVERLOAD i sprzęt się wyłącza - dodatkowo znalazłem na płycie koło jednej końcówki mocy wypalony rezystor R784. Czy możliwe jest że tylko on jest przyczyną uszkodzenia sprzętu czy raczej coś więcej uszkodzone ? załączam zdjęcie oraz schemat. Obecnie jestem na etapie odnajdywania parametrów tego rezystora.
    ciuqu
    Level 38  
    Rezystory same z siebie się nie palą, uszkodzona prawdopodobnie końcówka, posprawdzaj elementy na wyjściu końcówki (IC603 pin 7) zwłaszcza tranzystor Q505
    Carlsson
    Level 11  
    ciuqu wrote:
    Rezystory same z siebie się nie palą, uszkodzona prawdopodobnie końcówka, posprawdzaj elementy na wyjściu końcówki (IC603 pin 7) zwłaszcza tranzystor Q505

na razie chciałbym wymienić ten rezystor i zobaczyć jaka będzie reakcja, uszkodzony rezystor w/g schematu ma identyczny numer części co rezystor R690 zaznaczony na zdjęciu kolorem niebieskim - po odczytaniu pasków w/g mnie to rezystor 3300 Ohm czy dobrze myślę ? Amplituner Pioneer Vsx-418 nie włącza się - komunikat OVERLOADIMG_201611...213059.jpg Download (2.68 MB)
    ciuqu
    Level 38  
    Carlsson wrote:
    po odczytaniu pasków w/g mnie to rezystor 3300 Ohm czy dobrze myślę ?

Tak to ten sam rezystor ale nie 3300 a 330 tam jest brązowy pasek, zresztą masz schemat i wszystko na nim pisze. Zmierz rezystancję spalonego rezystora może jest tylko przegrzany ale sprawny choć po jego stopniu spalenia można sądzić że nie, sprawdź pozostałe elementy jak ci pisałem.

Rezystor tak czy siak musisz wymienić ale jego wymiana raczej sprzętu nie naprawi.