Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Bosch SRI4665EU/05 - Słabe ciśnienie poboru wody/ nie startuje program

czaplon 09 Lis 2016 11:53 906 6
  • #1 09 Lis 2016 11:53
    czaplon
    Poziom 2  

    Cześć,
    "Odziedziczyłem" zmywarkę jak w temacie, Bosch SRI4665EU/05. Stała nieruszana przez 10 miesięcy. Wcześniej pracowała bez problemów, aktualnie tak nie jest.

    Zmywarka bardzo długo napełnia płaszcz wodny - do pełnego napełnienia mija 15-20 minut (czyli tyle ile cały najszybszy program...), po czym woda zaczyna przepływać do hydrostatu drobnym ciurkiem i właściwie tyle. Nie zaczyna żadnego programu. Słychać tylko buczenie aqua-stopu przy ujęciu wody.
    Kiedy ręcznie popchnę niebieską dźwigienkę przy hydrostacie (na fotce zaznaczyłem) zmywarka zaczyna program bez problemów, jednak przy ponownej próbie nabrania wody znów się "zamula" napełniając płaszcz bez końca... Wydaje mi się że jest na tyle niskie ciśnienie pobieranej wody, że właśnie nie jest w stanie ruszyć się ten niebieski zawór w hydrostacie.

    Zmywarka Bosch SRI4665EU/05 - Słabe ciśnienie poboru wody/ nie startuje program

    Zdążyłem:
    - zdemontować cały płacz i go wyczyścić kretem,
    - wyczyścić hydrostat
    - wyczyścić i sprawdzić działanie 2 elektrozaworów przy pojemniku z solą (działają na krótko, metalowy trzpień przeczyszczony)

    Moje podejrzenia padają na aquastop, ale czy możliwe iż jest "przytkany" ? Sprawdziłem 2 sitka w aquastopie i są czyste. Co jeszcze może być przyczyną moich problemów z bardzo wolnym napełnianiem wody?

    Pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki.

    0 6
  • #2 09 Lis 2016 12:25
    zibo50
    Poziom 17  

    Możliwe że zawór od dopływu wody się nie otwiera do końca. Miałem przypadek że nie otwierał się wcale.

    0
  • #4 09 Lis 2016 23:24
    czaplon
    Poziom 2  

    Dziękuje za wszystkie sugestie, niestety nie pomogły.
    Zawór jest ok (sprawdzone na innym zaworze), a rura do misy jest drożna (aczkolwiek wyczyściłem ją dla spokoju).

    Zmywarka nadal po uruchomieniu napełnia płaszcz wodny przez 20 minut...

    Jak mogę się upewnić że zawór aquastop przy ujęciu wody jest ok? Wymontowałem 2 filtry, przeczyściłem i tyle. Nie wiem co mógłbym zrobić innego? Sam zawór działa, ale czy jest możliwość iż nie otwiera się do końca?

    0
  • #5 09 Lis 2016 23:41
    Lodxx
    Specjalista AGD

    Spróbuj odpiąć wężyk od wody,zasilający płaszcz i zobacz po włączeniu jak leci z niego woda powinna mec podobne ciśnienie do wody w kranie w takim sensie że swobodnie lecieć nie tryskać ale tez nie kapać .

    0
  • #6 09 Lis 2016 23:44
    zhudomel
    Specjalista AGD

    Zdemontuj wąż dopływowy z płaszcza wodnego, włóż do wiadra i włącz zmywarkę. Jeżeli w ciągu np. 1 min. naleci z 2-3 litry wody, to jest przytkany płaszcz wodny.

    0
  • #7 09 Lis 2016 23:59
    Lodxx
    Specjalista AGD

    A płaszcz polecam na całą noc zalać wodą z odkamieniaczem lub innym specyfikiem.Czasem godzinne czyszczenie mało daje bo płyn i tak nie dociera do wszystkich kanalików.

    0