Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

S7-1200 komunikacja przez protokół Modbus TCP/IP

kasi_a 10 Nov 2016 00:05 3276 4
SterControl
    kasi_a
    Level 6  
    Witam :)

Mam po zrobienia projekt w którym muszę porównać dwa protokoły TCP/IP i Modbus TCP/IP.Używam programu TIA Portal V13. Przez protokół TCP/IP mój sterownik się łączy. Ale niestety mam problem z Modbusem. Używam instrukcji MB_server, ale jak chcę nawiązać połączenie online to nie mogę ponieważ nie mam do wyboru tego protokołu, mam tylko PN/E i Teleservis. Chyba że muszę jakoś inaczej nawiązywać połączenie przez ten sterownik. Dziękuję bardzo za pomoc :)
  • SterControl
  • Helpful post
    kornik280
    Level 18  
    Oj chyba błądzisz :D Modbus nie służy do komunikacji z TIA (tak zrozumiałem z Twojego opisu), Modbus służy do komunikacji z innymi urządzeniami/czujnikami.
    Jak chcesz zobaczyć jak działa ten protokół to użyj na twoim komputerze jakiegoś klienta np. http://www.chipkin.com/products/software/modbus-software/cas-modbus-scanner/ dzięki niemu mozesz cos odczytać/wysłać do twojego PLC.
    Ponadto na tym forum jest wiele tematów powiązanych z uruchomieniem modbusa głównie właśnie na s7-1200, wystarczy poszukać
  • SterControl
    kasi_a
    Level 6  
    kornik280 wrote:
    Oj chyba błądzisz :D Modbus nie służy do komunikacji z TIA (tak zrozumiałem z Twojego opisu), Modbus służy do komunikacji z innymi urządzeniami/czujnikami.
    Jak chcesz zobaczyć jak działa ten protokół to użyj na twoim komputerze jakiegoś klienta np. http://www.chipkin.com/products/software/modbus-software/cas-modbus-scanner/ dzięki niemu mozesz cos odczytać/wysłać do twojego PLC.
    Ponadto na tym forum jest wiele tematów powiązanych z uruchomieniem modbusa głównie właśnie na s7-1200, wystarczy poszukać

A czy jest jakiś inny protokół który służy do komunikacji TIA Portal z CPU? Z tego co czytałam do Modbus jest protokołem komunikacyjnym, więc myślałam że mogę użyć go w celach komunikacji online. Musiałam wybrać dwa dowolne protokoły do porównania :(
  • Helpful post
    dkow
    Level 14  
    Każdy producent sterowników wykonał po swojemu oprogramowanie do pisania programów na PLC i po swojemu komunikuje się z PLC aby załadować program. Siemens używa TCP/IP i pochodne oraz w innych sterownikach MPI lub Profibus. Dodatkowo aby umożliwić wymianę danych z urządzeniami innych producentów wyposażył PLC w mechanizmy komunikacyjne według różnych zasad (protokołów). Mimo to programować sterownik PLC da się jedynie zgodnie z zasadami ustalonymi przez producenta, a nie w każdym z protokołów. W przypadku Siemensa protokół Tcp/Ip stanowi warstwę na którą jest nakładany protokół MPI (typowy dla simatica).
    Jak wiadomo ModBus również nakłada się na Tcp/Ip ale to już zupełnie co innego.
    kasi_a
    Level 6  
    dkow wrote:
    Każdy producent sterowników wykonał po swojemu oprogramowanie do pisania programów na PLC i po swojemu komunikuje się z PLC aby załadować program. Siemens używa TCP/IP i pochodne oraz w innych sterownikach MPI lub Profibus. Dodatkowo aby umożliwić wymianę danych z urządzeniami innych producentów wyposażył PLC w mechanizmy komunikacyjne według różnych zasad (protokołów). Mimo to programować sterownik PLC da się jedynie zgodnie z zasadami ustalonymi przez producenta, a nie w każdym z protokołów. W przypadku Siemensa protokół Tcp/Ip stanowi warstwę na którą jest nakładany protokół MPI (typowy dla simatica).
    Jak wiadomo ModBus również nakłada się na Tcp/Ip ale to już zupełnie co innego.

Dziękuję bardzo za wytłumaczenie :)