Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

denon avr 1306 - brak dzwieku z dekodera nbox

zenzgr 10 Lis 2016 15:00 372 6
  • #1 10 Lis 2016 15:00
    zenzgr
    Poziom 2  

    witam
    Zakupilem ostatnio okazyjnie amli denon avr 1306 i nie potrafie sobie poradzić z podłączeniem go do tunera tv nbox.Z tego co doszukałem to enigma 2(symbol ITI 5800S).Próbuje to podłączyc przewodem opti,poniewż chciałym uzyskac dzwięk 5.1.
    Przewód i wejście w amli jest raczej w porządku,bo po podłączniu DVD wszystko działa.
    Niestety mimo wielu prób nie udaje mi się uzyskac jakiegokolwiek dzwięku podłączając tym samym przewodem dekoder.
    Jeśli ktoś mógłby pomóc,będe wdzięczny.Ja nie jestem specjalistą w tych sprawach,a teraz boje się,że ten ampli,po prostu nie nadaje sie do takiego spięcia z dekoderem,.żeby uzyskac dzwięk przestrzenny.
    Moze da się to jakoś inaczej obejśc?
    Proszę o pomoc.

    0 6
  • #2 10 Lis 2016 15:08
    simhak
    Moderator - SAT

    A owe kanały nadają dźwięk 5.1 ?
    Wyjście w dekoderze aktywne?

    0
  • #3 10 Lis 2016 15:09
    sosarek

    Poziom 43  

    W tunerze wybrałeś cyfrowe wyjście dźwięku?

    0
  • #4 10 Lis 2016 15:53
    zenzgr
    Poziom 2  

    simhak napisał:
    A owe kanały nadają dźwięk 5.1 ?
    Wyjście w dekoderze aktywne?

    wydaje mi się,że kanały nadają dzwięk 5.1.Znajomy ma taki dekoder podpięty pod ampl yamaha i działa.Nie wiem,czy coś pokręciłem w ustawieniach,czy coś pominąłem.Jeśli chodzi o wyjście w dekoderze,to chyba aktywowałem,ale pewności nie mam.
    W międzyczasie podpiąłem do ampli telewizor,również kablem opti i też nic.żadnego dzwięku.
    Może cos powinienem pozmieniać w ustawieniach ampli,bo dvd zaskoczyło od razu.

    Dodano po 2 [minuty]:

    sosarek napisał:
    W tunerze wybrałeś cyfrowe wyjście dźwięku?

    Uważam,że w tunerze wybralem cyfrowe wyjście.Dodatkowo podpiąłem ampli do telewizora tym samym kablem i też nic,żadnego dzwięku.

    0
  • #5 11 Lis 2016 11:35
    sosarek

    Poziom 43  

    zenzgr napisał:
    wydaje mi się,że kanały nadają dzwięk 5.1

    Nie kanały, a stacje - i w większości tylko stereo.
    zenzgr napisał:
    Jeśli chodzi o wyjście w dekoderze,to chyba aktywowałem,ale pewności nie mam.

    Więc sprawdź, zamieść screeny z ustawień.
    zenzgr napisał:
    W międzyczasie podpiąłem do ampli telewizor,również kablem opti i też nic.żadnego dzwięku.
    Może cos powinienem pozmieniać w ustawieniach ampli,bo dvd zaskoczyło od razu.

    W telewizorze w ustawieniach dźwięku wybrałeś zewnętrzny system audio?

    0
  • #6 11 Lis 2016 15:04
    zenzgr
    Poziom 2  

    zdaje sobie sprawę,że większość kanałow nadaje dżwięk stereo,ale canal +,czy inne filmowe nadają dolby.Tak naprawdę,to najbardziej niepokoi mnie fakt,że żaden dzwięk nie idzie przez amli,po podłaczniu do dekodera.Jestem laikem w tych sprawach i o ile dałem rade pospinać dvd z ampli i telewizorem,to z dekoderem już nie radzę sobie.Mam na myśi połączenie kablem opti,bo podłączając wyjćiem audio,cinchami,dzwięk jest,ale oczywiście nie przesyłany cyfrowo.
    Może ktoś ma podobny sprzęt i wyjaśni mi krok po kroku,jakie ustawienia zastosować.

    0
  • #7 11 Lis 2016 15:17
    sosarek

    Poziom 43  

    zenzgr napisał:
    Może ktoś ma podobny sprzęt i wyjaśni mi krok po kroku,jakie ustawienia zastosować.

    sosarek napisał:
    zamieść screeny z ustawień.

    0