Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jak podłączyć wzmacniacz gdy kabel z zasilania jest podłączony pod kostkę z radi

jaszczu55 10 Nov 2016 19:54 456 6
    jaszczu55
    Level 7  
    Witam, nie wiem czy to właściwy dział jak nie to proszę przerzucić do odpowiedniego. Mianowicie mam problem z podlaczeniem wzmacniacza, problem polega na tym, że wszystkie kable mam już puszczone, lecz kabel + nie jest podłączony bezpośrednio do akumulatora tylko jednym kabelkiem podłączony jest pod kostkę z radia (nie ja to robiłem tylko poprzedni wlasciciel). Na kablu nie ma prądu nawet przy włączonym radiu, dodam że radio gra bez kluczyka w stacyjce. Help :cry: . Czy istanieje możliwość zrobienią tego bez podłączania nowego zasilania?
    kokapetyl
    Level 43  
    jaszczu55 wrote:
    problem z podlaczeniem wzmacniacza, problem polega na tym, że wszystkie kable mam już puszczone, lecz kabel + nie jest podłączony bezpośrednio do akumulatora tylko jednym kabelkiem podłączony jest pod kostkę z radia

Wzmacniacz musi mieć swoje oddzielne zasilanie z akumulatora i to przewody o odpowiednim przekroju.
    Do kostki z radia idzie jedynie sygnał załączenia wzmacniacza, pod styk "remote", no i oczywiście przewody sygnałowe.
    jaszczu55
    Level 7  
    Code: text
    Log in, to see the code
    Adam-zw
    Level 20  
    Witam
    Może trzeba by było się zastanowić - w jaki sposób włącza się radio skoro niema zasilania (+)? Musisz znaleść punkt zasilania (+), (-) czasami podłączony jest z karoserią,
    natomiast zasilanie(+) powinien być doprowadzony przez bezpiecznik do radia i nie koniecznie prosto z akumulatora, może być połączony z innym plusowym kabelkiem.
    jaszczu55
    Level 7  
    Tamten problem rozwiązany ale mam kolejny, a mianowicie wzmacniacz jest podłączony pod (+), masę oraz remote, ale dioda nie świeci i wzmacniacz nie działa. Dioda zaczyna migać i zaraz gaśnie gdy kabelek od remote przyłoże do 12vACC
    kokapetyl
    Level 43  
    jaszczu55 wrote:
    Tamten problem rozwiązany

Moze powiesz w jaki sposób ?
    jaszczu55 wrote:
    ale mam kolejny, a mianowicie wzmacniacz jest podłączony pod (+)

Konkretnie GDZIE ?
    jaszczu55
    Level 7  
    Pociagnalem + bezpośrednio z akumulatora to był wcześniejszy problem