Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SterControl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

S7-1200 i KP700 błąd połączenia HW_ID= 65

11 Lis 2016 15:27 1047 13
  • Poziom 11  
    Witam jetem początkującym w te klocki, napisałem program wgrałem wszystko działało ale po ponownym włączeniu sterownika błąd (bez połączenia z komputerem działa z komputerem nie).
    Sterownik S7-1200, panel KP700, moduł wyjść cyfrowych 8DI 8DQ oraz moduł wejść i wyjść analogowych 4AI 2AQ.
    Resset sterownika i ponowne wgranie programu likwiduje błąd i pozwala na dalszą pracę.
    Co robię nie tak POMOCY. S7-1200 i KP700 błąd połączenia HW_ID= 65 S7-1200 i KP700 błąd połączenia HW_ID= 65 S7-1200 i KP700 błąd połączenia HW_ID= 65 S7-1200 i KP700 błąd połączenia HW_ID= 65
  • SterControl
  • Poziom 34  
    Nie ma przypadkiem konfliktu adresów, komputer nie ma tego samego adresu co CPU lub HMI?
  • Poziom 11  
    Niestety nie to by było za proste.
    Komputer połączenie LAN 192.168.1.20
    Komputer połączenie WI-FI AUTOMATYCZNIE
    Sterownik 192.168.1.5
    Panel 192.168.1.2

    Wszystko działa puki nie zresetuje PLC.
  • Poziom 11  
    Pytanie uzupełniające czy zainstalowany z pakietem TIA symulator może powodować konflikt adresów IP.

    Proszę o POMOC
  • Poziom 11  
    Temat powraca, następny zestaw nowy sterownik i panel i znów ten sam problem.
    Zmiana konfiguracji hardware sterownika likwiduje problem do ponownego resetu sterownika lub komputera.
    Gdzie jest problem (program, Tia, laptop). Sprawdziłem GOOGLE, komputer,sterownik i niestety skończyły mi się pomysły.
    POMOCY
  • SterControl

  • Specjalista Automatyk
    Jakie masz numery katalogowe urządzeń i jakie w nich wersje firmware?
    Jaka wersja portalu?
    Nie masz skonfigurowane czegoś w topologii? Musi wtedy być dokładnie tak połączone w rzeczywistości.
    Wrzuć program jeśli możesz.
  • Poziom 11  
    Całość po sieci Eternet ze switchem (laptop, sterownik, panel i koniec sieci ethernet, pozostaje sprawa WI-FI ale wyłączenie karty nic nie daje).
    Skreny z TIA Portal. S7-1200 i KP700 błąd połączenia HW_ID= 65 S7-1200 i KP700 błąd połączenia HW_ID= 65 S7-1200 i KP700 błąd połączenia HW_ID= 65 S7-1200 i KP700 błąd połączenia HW_ID= 65 S7-1200 i KP700 błąd połączenia HW_ID= 65
    Dodano po 9 [minuty]:
    Niestety nie pomogło. Opcję miałem odznaczoną ale po zmianie dalej występuje błąd. S7-1200 i KP700 błąd połączenia HW_ID= 65

  • Specjalista Automatyk
    Masz ustawioną topologię bezpośrednio, a fizycznie połączone przez switch, dlatego nie pasuje mu partner. Jeśli nie możesz umieścić typu switch'a w topologii, to nie musisz jej konfigurować wcale.
    Bez większego związku z tematem polecam się uaktualnić do V13 SP1.
  • Poziom 11  
    Pytanko czy zakup CSM 1277 switch i dodanie go do topologi rozwiąże problem czy jednak aktualizacja do sp1.

    Niestety w moim TIA nie ma tego elementu 6GK7 277-1AA10-0AA0 czyli znowu wydatki.
    Dzięki za pomoc

    Ok zaraz to zrobię

  • Specjalista Automatyk
    Tak, jak napisałem powyżej, usuń połączenie w topologii, nie jest wymagane.
  • Poziom 11  
    Usunąłem S7-1200 i KP700 błąd połączenia HW_ID= 65 dalej błąd S7-1200 i KP700 błąd połączenia HW_ID= 65

  • Specjalista Automatyk
    Zobacz co masz skonfigurowane w Advanced options interfejsu Profinet. Czy w Partner port masz wybrane Any partner?
    Wgrałeś konfigurację sprzętową z trybu Offline? Ewentualnie możesz spróbować wyczyścić sterownik i wgrać jeszcze raz.
  • Poziom 11  
    Program wgrywałem kilka razy po reset to factory setings i dalej to samo.
    Uruchomiłem wabserwer nacisnołem flasche LED i błąd zniknął, zresetowałem sterownik i jest OK.
    Na obrazku ustawienia PROFILNET S7-1200 i KP700 błąd połączenia HW_ID= 65

    Cuda na kiju następny reset ok 1 minuty i po uruchomieniu nadal jest OK.