Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault/trafic II - czujnik biegu wstecznego 1,9 DCI

RolandV 12 Nov 2016 13:23 8679 5
    RolandV
    Level 11  
    witam

Mam problem z czujnikiem biegu wstecznego w Renault Trafic II 2003 rok silnik 1,9 DCI, skrzynia 6 biegowa. Mianowicie instalacja ok, bezpieczniki ok, , jeśli wykręcam czujnik ze skrzyni i wciskam go palcem to też ok ale po wkręceniu w skrzynię czujnik nie działa. Wygląda to ( tak przypuszczam) jakby czujnik był za krótki albo te element w skrzyni był za krótki lub wytarty i nie sięgał. Czujnik oryginalny o numerze 7700422630.

Spotkał się ktoś z takim problemem ?
    złowrogi_boncur
    Level 27  
    Zmierz suwmiarką ile długości powinien sięgać do skrzyni i się dowiesz czy nie za krótki bo jest to możliwe.
    RolandV
    Level 11  
    Zmierzyłem i wychodzi , że albo czujnik jest za krotki albo ten czpień w skrzyni się przesunął bo nie ma szans żeby go wcisnął. Czujnik jest ori , więc może coś w skrzyni ale
    nigdy się z podobnym przypadkiem nie spotkałem.
    RolandV
    Level 11  
    Kupiłem to auto i chciałem naprawić brak światła wstecznego.
    Wygląda na to , że czpień w skrzyni nie dochodzi osiowo do czujnika , po wrzuceniu biegu wstecznego ustawia się tak 1/3 otworu od czujnika i nie ma szans sięgnąć do główki
    czujnika. Czujnik jest sprawny w 100%.
    RolandV
    Level 11  
    Sprawa rozwiązana, problemem był wytarty "czubek" od czujnika cofania lub wytarty element w skrzyni. Wystarczyło zeszlifować ok kilka mm czujnik tak żeby głębiej się wkręcał. Nie chciałem zakładać zamienników jak nie trzeba.