Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrofalówka SilverCrest SMW900 - uszkodzony zasilacz elektroniki

tomo280 12 Nov 2016 15:58 1077 7
  • #1
    tomo280
    Level 9  
    Witam!
    to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Mianowicie mam problem z mikrofalówka silver crest, a dokładniej z zasilaczem elektroniki. Ponieważ pewien "elektryk" instalując gniazdo podłączył do niego dwie fazy.

    Po włączeniu mikrofalówki do sieci wiadomo zrobiło "Bum" i uszkodzeniu uległy elementy zaznaczone na zdjęciu na zielono tj. kondensatory, rezystor, diody prostownicze i pewien element oznaczony na czerwono, który rozerwało i nie można odczytać żadnych danych na płytce. Oznaczony jako "VR" nie mam pojęcia co to może być z stąd moje pytanie, miał ktoś może do czynienia z taką płytką i wie co tam się może znajdować?

    Dodam iż po wymianie tych uszkodzonych elementów po podłączeniu upaliło mi ścieżkę i ponownie nie podłączałem.
    Mikrofalówka SilverCrest SMW900 - uszkodzony zasilacz elektroniki
  • Helpful post
    #2
    MARCIN.SLASK
    Home appliances specialist
    Ten element to warystor: Link. Próby podłączania zasilacza wykonuj przez 100W żarówkę. Zaoszczędzi to większych uszkodzeń.
  • Helpful post
    #3
    TONI_2003
    Moderator
    tomo280 wrote:
    Dodam iż po wymianie tych uszkodzonych elementów po podłączeniu upaliło mi ścieżkę i ponownie nie podłączałem.

    Masz na pewno uszkodzony układ scalony oznaczony na PCB - U1 i może jeszcze U3, a na pewno elementy jakie wymieniałeś są do sprawdzenia.
    Mikrofalówka SilverCrest SMW900 - uszkodzony zasilacz elektroniki
  • #4
    tomo280
    Level 9  
    Witam.
    Układy U1, U3 oraz warystor wymieniony zasilacz działa. Lecz napotkałem kolejny problem po uruchomieniu mikrofalówki wciśnięciu start włącza się na chwilkę i automatycznie gaśnie wyświetlacz i rozłącza i powraca do normalnego stanu.

    Nie wiem dlaczego tak się dzieje posprawdzałem czujniki temperatury przekaźniki i wszystko wydaje się być ok. Może miał ktoś podobny przypadek prosiłbym o pomoc.
  • #5
    MARCIN.SLASK
    Home appliances specialist
    Pomierz stabilność napięć +5 i +12V. Na ten czas możesz dla bezpieczeństwa odłączyć przewody zasilające (230V) od transformatora WN.
  • #6
    tomo280
    Level 9  
    Pomierzyłem napięcie tam gdzie ma być +5V jest jakieś 4.95V a tam gdzie +12V jest 12.80Vwymontowałem jeszcze raz ten zasilacz i podłączając małą żarówkę 5W 12V pod wyjście 12V nie da rady zaświecić i napięcie spada niemalże do zera co może być za to odpowiedzialne?
  • #7
    MARCIN.SLASK
    Home appliances specialist
    To zasilacz impulsowy i pewnie cały ma mniej niż 5W wydajności, a zimna żarówka wymaga sporo więcej.
    Napięcia w normie.
    Co się dzieje z napięciami jak wciśniesz START (chwilowo przy odłączonym trafie WN)?
  • #8
    tomo280
    Level 9  
    Więc tak po wciśnięciu przycisku START napięcia chwilowo spadają niemalże do zera.