Zestaw bardzo zbliżony do tego wymienionego na samym początku, czyli nie sprawdzi się, do tego obudowa desktop(brak możliwości dołożenia porządnej karty graficznej), nietypowy zasilacz(małej mocy, nie poradzi sobie z dobrą kartą graficzną) itd.
Posiadasz jakieś podzespoły(ze starego komputera)?
Spoko, jeśli zawodzą wszystkie rozwiązania wymagające niebywałej wiedzy to najprostsze sposoby zawsze okazują się najskuteczniejsze. NIENAWIDZĘ dyletantów którzy klepią swe racje, nie zwracają uwagi na to co zostało napisane wcześniej.
Spoko, jeśli zawodzą wszystkie rozwiązania wymagające niebywałej wiedzy to najprostsze sposoby zawsze okazują się najskuteczniejsze. NIENAWIDZĘ dyletantów którzy klepią swe racje, nie zwracają uwagi na to co zostało napisane wcześniej.
Dwa rdzenie 4wątki, dużo nowsza architektura, wydajniejsze pamięci DDR3.
Co do obudowy desktop i zasilacza napisałem Ci już wcześniej, procesor jest wolniejszy nawet od wspomnianego/zaproponowanego i3.
Pytałem czy posiadasz jakieś podzespoły(dysk, zasilacz, obudowa itp.).
Tak, i uruchomisz na nim nowsze tytuły(nie w FullHD na Ultra, ale powinny pozwolić na w miarę komfortową rozgrywkę).
Uważaj na komputery typu HP czy DELL, raczej wszystkie mają nietypowe płyty główne, nie da się wymienić zasilacza nie dlatego że mało miejsca w obudowie, tylko gniazda na płycie głównej są inne niż mają tradycyjne zasilacze, mam np. HP ELITE 8200, jak go kupowałem to niestety musiałem się z tym pogodzić, jednak zawsze lepiej wziąć obudowę jak największą ponieważ w HP jest zasilacz chyba 320 W, dało się zamontować kartę graficzną GT730, podobno można też GT740, ja wybrałem tą tańszą, karta musi być niskoprofilowa i mieć mały pobór prądu, te dwie przeze mnie podane są ok do HP Elite 8200, jednak nic lepszego już się raczej nie da zamontować. Mój komputer ma dokładnie taką obudowę jak w tym linku http://allegro.pl/hp-6005pro-2-x-3-2-ghz-4gb-250gb-hdd-w7pro-gw12-fv-i6185050075.html.
Dodam jeszcze że jak z miesiąc temu miałem zamiar kupić jakiś komputer z legalnym systemem 64 bity do rozbudowy, właśnie wysłałem zapytania do sprzedawców komputerów DELL, pytałem czy da się w komputerze założyć jakiś typowy zasilacz i każdy sprzedawca pisał że niestety jest to nie wykonalne (pewnie jakimiś przejściówkami jest to możliwe, ale to też nie jest takie proste, jak przyjdzie co do czego), miałem nadzieję że kupię komputer w cenie nieco większej niż system, jednak nic z tego nie wyszło.
Moim zdaniem lepiej poczekać i uzbierać sobie więcej pieniądze na lepszy sprzęt. Po co kupić kompa i go zaraz rozbudowywać za dużo kombinowania. Zasilacz, obudowę i dysk można zostawić.
Jeżeli rozważasz zakup HP lub DELL, może nawet i Lenovo (z tym Lenovo, to nie jestem do końca pewny), to musisz zadać odpowiednie pytanie sprzedającemu, zauważ że w ofertach tych komputerów nie ma informacji o zasilaczu i o płycie głównej, nic o tym nie napisali bo nie dość że nie ma się czym chwalić to jeszcze dodatkowo muszą ukryć ważne fakty.
dlatego szukam jakiegos dobrego gotowca bo zawsze moge wziasc to na raty a jak osobno bede kupowal to nie bardzo, chociaz myslalem by znalezc gotowca i np dokupic karte dobra
nic o tym nie piszą bo nie dość że nie ma się czym chwalić to jeszcze dodatkowo muszą ukryć ważne fakty.
Te komputery nie są szrotami pchanymi z opisem 7rdzeni 1000GHz - to dobrze przemyślane i zaprojektowane w konkretnych celach jednostki, które mimo wieku i bezawaryjności nadal są poszukiwane i trzymają cenę na rynku wtórnym.
Ciekawe co za ważne fakty wg.Ciebie ukrywają?
Ukrywają dokładnie to co napisałem. Ja nigdzie nie pisałem, że to szrot, autor tematu chce komputer do rozbudowy, a akurat do rozbudowy takie komputery się nie nadają, mam rację czy nie? Odpowiedz, oczywiście jeżeli wiesz coś na ten temat, jaką według Ciebie kartę graficzną można tam zainstalować, co z zasilaczem? Ja mam HP i Della to ten temat nie jest mi obcy.
Nie uświadczysz tam zasilacza robionego w garażu, płyty to Intele bądź np.Microstary robione dla danej firmy.
Paweł1000 wrote:
akurat do rozbudowy takie komputery się nie nadają, mam rację czy nie?
Nie - nadają się do rozbudowy(nie licząc obudów SFF itp.) - wystarczy kupić komputer w standardowej obudowie mATX/ATX w których montowane są standardowe zasilacze.
Paweł1000 wrote:
jaką według Ciebie kartę graficzną można tam zainstalować, co z zasilaczem?
W obudowach o których napisałem wyżej praktycznie dowolną, podobnie jak i zasilacz.
Paweł1000 wrote:
Ja mam HP i Della to temat nie jest mi obcy.
Widocznie dokonałeś nieprzemyślanego zakupu, stąd problemy.
Zresztą temat wielokrotnie omawiany na Forum w tematach sensowności zakupu komputera poleasingowego z możliwością dalszej rozbudowy.
Nie wiem o jakich problemach napisałeś, w każdym razie ja z komputera jestem zadowolony, tylko ja go kupowałem do pracy nie do gier, i mój zakup był w pełni świadomy, sęk w tym że nie da się tam zmienić zasilacza i nie dlatego że obudowa jest za mała, tylko płyta ma inne gniazda zasilania. Podaję pierwszy lepszy link ze zdjęciem płyty głównej do HP ELITE 8200 http://archiwum.allegro.pl/oferta/hp-compaq-e...8200-desktop-pc-plyta-glowna-i6464465502.html da się wymienić zasilacz w komputerze który ma taką płytę? Wracając do mojego komputera to ja mam dokładnie taki tylko grafikę założyłem GT730 i mam 8GB RAM i mój procesor to i5 2400 http://www.komputronik.pl/product/121576/Komp...ery_PC/HP_Compaq_Elite_8200_CMT_XY129EA_.html uważam że to fajny komputer tylko nie da się go za bardzo rozbudować, jak wiesz jak to zrobić to napisz, z chęcią to zrobię, co prawda pojawiły się przelotki do zasilacza, ale póki co nie są dostępne w Polsce, więc ich pozyskanie nie należy do najłatwiejszych. Sęk w tym, że nie ma takich komputerów że standardowymi zasilacza mi ATX, oczywiście mogę się mylić, jeżeli tak jest to napisz proszę jaki konkretnie model komputera HP, lub DELL, ma standardowy zasilacz i żeby kosztował kilkaset złotych razem z systemem.
Te trzy podane linki są faktycznie godne polecenia, co nie zmienia faktu że można się naciąć jak ma się zamiar kupić tego typu komputer do rozbudowy, dlatego pisałem "Uważaj na komputery typu HP czy DELL, raczej wszystkie mają nietypowe płyty główne".
podane przeze mnie w/w linki potwierdzają moje słowa, dlatego też nie można powiedzieć że uczepiłem się jednego modelu, bo trzy omawiane komputery w tym temacie nie nadają się do rozbudowy, właśnie z opisanych przeze mnie powodów.
Uważaj na komputery typu HP czy DELL, raczej wszystkie mają nietypowe płyty główne
Wystarczy czytać dokładnie opisy, w razie wątpliwości sprawdzić w Google.
Paweł1000 wrote:
podane przeze mnie w/w linki potwierdzają moje słowa, dlatego też nie można powiedzieć że uczepiłem się jednego modelu, bo trzy omawiane komputery w tym temacie nie nadają się do rozbudowy, właśnie z opisanych przeze mnie powodów.
Nie one są tematem wątku - powstał offtop. Autor prosił o pomoc w innej kwestii i uważam że taka została udzielona.
Nie chce mi się dłużej dyskutować na ten temat, szczególnie że zwróciłeś uwagę na odpowiedni komputer, mam na myśli konkretnie DELL 790, Zrobiłeś to w poście #10. Jednak w dalszych postach #32 i #36 autor tematu pyta o konkretne modele, to napisałem co wiem na ich temat i tyle.