Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Maxtor DiamondMax 10 - Nie rozkręca się, nie startuje, niewykrywany przez BIOS

Boreq 13 Lis 2016 01:16 540 3
  • #1 13 Lis 2016 01:16
    Boreq
    Poziom 2  

    Witajcie,

    Proszę o pomoc w diagnozie usterki HDD; najprawdopodobniej problem tkwi w PCB dysku (opis poniżej).
    Model HDD: Maxtor DiamondMax 10 160GB
    Interfejs danych: P-ATA 133
    Faktor urządzenia: 3,5"
    Klasa komputera, do której był dołączony dysk: desktop Pentium 4 Prescott@MSI mainboard FSB 400MHz; DDR1 RAM
    System operacyjny: Windows XP SP3, bieżąco aktualizowanych aż do końca świadczenia wsparcia przez jego wydawcę

    Symptomy usterki
    Dysk nie rozkręca się (nie startuje) oraz nie jest wykrywany podczas procedury POST przy starcie komputera. Przed awarią, dotykając delikatnie wtyczki moleksa zasilającego dysk, ten potrafił się wyłączyć (spin down) lub ponownie włączyć (spin up). Zaznaczam, że podany objaw może być mylący i może nie mieć nic wspólnego z istotą awarii!

    Historia awarii
    Dysk pracował normalnie przez prawie 10 lat; od nowości w w/w desktopie (tzw. normalnie wykrywany, normalny dostęp do danych, brak dziwnych odgłosów pracy głowic - słowem: normalnie!) Od jakiegoś czasu zaczęło dochodzić do dziwnych zawieszeń sesji pracy systemu operacyjnego wskutek (jak się okazało) zatrzymywania się w/w dysku (spin down). Po dotknięciu wtyczki moleksa zasilającego dysk, tenże "wstawał" (spin up) i działał normalnie. Właściwa awaria nastąpiła 2 dni temu, gdy podczas sesji pracy, dysk wykonał spin down, a następnie już nie wstał po resecie kompa (objaw: patrz Symptomy usterki powyżej).

    Wstępna diagnostyka i wczesne próby naprawy
    Przedstawiam główne zdjęcie PCB dysku. Foto proszę oglądać w pełnym powiększeniu, ponieważ dodane przeze mnie opisy na zdjęciach wyszły ciut za małe:
    Maxtor DiamondMax 10 - Nie rozkręca się, nie startuje, niewykrywany przez BIOS
    Wymontowałem dysk. Skoro problem z tym dyskiem był związany z moleksami zasilającymi dysk i pojawiał się wielokrotnie, postawiłem...

    ...Hipotezę 1: przerwa na zasilaniu we wtyczce molex dołączonej do dysku OBALONA!
    Przetestowałem zasilacz (niestety marki "Krzak", ale - jak się dowiecie z tekstu poniżej - nie w nim tkwi problem): zmierzyłem multimetrem napięcia na wszystkich moleksach. Linia +12V: 11,8V (w normie); linia +5V: 4,75V (OK). Pomiar pomiędzy przewodem zasilającym a zaciskiem masy (GRD; czarny kabel moleksa). Poruszałem kablami przy wtyczce podczas pomiaru: brak zaników napięcia; brak wahnięć napięcia (OK). Kable więc nie są luźne i nie powodują przerw w zasilaniu (tym samym, symptom przy poruszaniu wtyczki podczas pracy dysku i jego cudowne spin-upy robią się interesujące).




    Dodam, że w kompie mam drugi, identycznej generacji dysk, który działa normalnie od jeszcze dłuższego czasu niż ten Maxtor. Może więc...

    ...Hipoteza 2: zimne luty/erozja złącz na pinach gniazda zasilania w dysku, pomiędzy pinem a PCB OBALONA!
    Wypiąłem dysk. Sprawdziłem testem ciągłości multimetru przejście na wszystkich czterech pinach wtyczki, w ten sposób że:
    1. jedna sonda przyłożona od strony pinu gniazda, druga na polu lutowniczym [ element nr 8 na zdjęciu powyżej), do którego bezpośrednio przylutowany jest dany pin (wynik: ciągłość galwaniczna).
    2. jedna sonda przyłożona od strony pinu gniazda, druga na polu lutowniczym lutowniczym najbliższej diody transil, do którego prowadzi ścieżka danego pinu(wynik: ciągłość galwaniczna).

    (wtedy udałem się na forum Elektroda.pl i przez dwa dni poszukiwałem podobnych awarii; wróciłem z następującymi hipotezami)

    ...Hipoteza 3: utlenienie złącz pomiędzy PCB a interfejsem prowadzącym do szczelnej komory z talerzami OBALONA!
    W kilku tematach na forum Elektrody (oraz w kilku filmach na YT) pojawiła się usterka polegająca na braku dobrego połączenia galwanicznego na konektorach PCB z resztą urządzania. Jak pewnie wiecie doskonale, są tylko dwa złącza: jedno, wielostykowe (element nr 6 na foto powyżej), łączące elektronikę odpowiedzialną za odczyt/zapis danych (jeśli się mylę, proszę mnie poprawić) oraz to 4-stykowe (element nr 7 na foto powyżej), zasilające - jak mniemam - główne wrzeciono dysku (silnik talerzy) - pytanie o to złącze w dalszej części tekstu...
    Odmontowałem PCB od dysku. Po bliższym przyjrzeniu się obydwu złączom dostrzegłem, że:
    1. na złączu wielostykowym (element nr 6 na foto powyżej) jest miejscami ciemny nalot: nalot został usunięty twardą gumką. Stan łącza po oczyszczeniu: wzorowy.
    2. złącze 4-stykowe wyglądało fatalnie: na lutowiu pól lutowniczych złącza (padach) wydać było coś w stylu nagaru z wyraźnymi punktowymi ciemnymi mikroskopijnymi wgłębieniami, jakby od nadpalenia (ciemne kropki, ale spokojnie! - nic się nie paliło). Te same, lustrzane znaki ("wzgórki" zamiast wgłębień) były widoczne na blaszkach złącza od strony komory dysku). Ponadto, lutowie, po przeciągnięciu po nim igłą sondy multimetru, łuszczyło się.
    Oczyściłem igłą sondy obsypujące się lutowie i przelutowałem dokładnie pady złącza. Wykonałem też test ciągłości pomiędzy nowopokrytymi lutowiem padami, a najbliższymi polami diagnostycznymi na ścieżkach dobiegających do nich. Sprawdziłem też, czy pola nie mają zwarcia pomiędzy sobą. Wynik: ciągłość galwaniczna nowych powłok ze ścieżkami (brak zimnych lutów) oraz brak zwarć.

    Po tej operacji złożyłem dysk, wpiąłem do kompa i... nie wstał. Stąd, pomyślałem że problemem mogą być diody zabezpieczające - transile!

    ...Hipoteza 4: uszkodzone transile zabezpieczenia linii zasilania DO SPRAWDZENIA!
    W kilku postach na tym forum pojawił się temat transili. Ich uszkodzenie (zwarcie do masy) powodowało brak właściwego zasilania (ogólnie rzecz ujmując), a więc brak rozkręcania się dysku. Na tej PCB znalazłem ich 5 (elementy ponumerowane na foto na czerwono, od 1 do 5).
    Sprawdziłem testem ciągłości, czy któraś z diod nie jest zwarta (czyli martwa). Wynik: żadna nie jest zwarta.
    Zmierzyłem opory w każdym z kierunków, ale wyniki mi niczego nie mówią.
    Oto, co udało mi się ustalić/zmierzyć (Rf=rezystancja w kierunku przewodzenia; Rr=rezystancja w kierunku zaporowym):
    Transil 1 (Z52): dołączony do linii +12V: Rf=390Ω; Rr=4,26kΩ.
    Transil 2 (BUX P416): dołączony do linii +12V: Rf=388Ω; Rr=4,27kΩ.
    Transil 3 (Z52): dołączony do linii +5V: Rf=380Ω; Rr=4,37kΩ.
    Transil 4 (3446): dołączony do linii ???: Rf=1,58Ω; Rr=53,5kΩ [podejrzany element!].
    Transil 5 (BUX P416): dołączony do linii +12V: Rf=2,26Ω; Rr=52,1kΩ.

    Skąd wywnioskowałem, do jakich linii podpięte są poszczególne transile? Po prostu - po zmierzeniu oporów nadal byłem w lesie, więc postanowiłem podpiąć dysk do kompa, a następnie bardzo ostrożnie zmierzyłem napięcia na transilach.
    Wyniki:
    Transil 1 (Z52): ~12V
    Transil 2 (BUX P416): ~12V.
    Transil 3 (Z52): ~5V.
    Transil 4 (3446): ~0,2V (!!!).
    Transil 5 (BUX P416): ~12V.
    Wszystkie napięcia na transilach w kierunku przewodzenia w momencie dokonywania pomiaru (oprócz rzecz jasna elementu nr 4), pokrywają się z pomiarami napięcia na odpowiednich pinach zasilania (element 8).
    Maxtor DiamondMax 10 - Nie rozkręca się, nie startuje, niewykrywany przez BIOS Maxtor DiamondMax 10 - Nie rozkręca się, nie startuje, niewykrywany przez BIOS
    Stąd, już ta moja ostatnia, doprecyzowana hipoteza i zarazem pytanie do Szanownych Kolegów:
    1. Czy transil nr 4 jest uszkodzony (zwiera do masy), a tym samym nie pozwala działać urządzeniu poprawnie? - oraz:
    2. Czy jeśli go po prostu wylutuję (jak sugerowano w niektórych postach na Elektrodzie), to czy dysk ma szanse ruszyć?
    Zdaję sobie sprawy, że transil to element zabezpieczenia przed przepięciami i jego usunięcie to zgoda na jazdę bez trzymanki z zasilaczem :)

    Proszę o sugestie i porady, jak to dziadostwo uruchomić, bo przydałoby się dokonać posektorową kopię partycji...

    Pytanie dodatkowe: ma ktoś pojęcie jakie napięcia powinny być na poszczególnych stykach 4-stykowego łącza biegnącego w kierunku wrzeciona dysku (element nr 7)?

    Z góry dziękuję za fachową pomoc i pozdrawiam!

    0 3
  • #2 13 Lis 2016 01:39
    safbot1st
    Poziom 43  

    Wylutowanie transila to w ww. przypadku standardowa procedura, tylko bez tego zabezpieczenia zamierza kolega podłączyć dysk do:

    Boreq napisał:
    zasilacz (niestety marki "Krzak", ale - jak się dowiecie z tekstu poniżej - nie w nim tkwi problem)

    ?
    Tak fachowo opisałeś temat, a wydaje się, że nie zdajesz sobie sprawy, że to dyski twarde najbardziej cierpią na felernych zasilaczach. Użyj do swoich działań markowy w 100% pewny zasilacz. Po tak starannie napisanym temacie dziwi też fakt, że nie ma słowa o monitorowaniu SMART, co z pewnością powinieneś zrobić już po pierwszych problemach z tym HDD.

    0
  • #3 13 Lis 2016 01:44
    Boreq
    Poziom 2  

    Witaj,
    Dziękuję za zainteresowanie. Zasilacz jest, jaki jest - trudno. Działał przez 10 lat bez awarii i absolutnie żadnego problemu ze sprzętem przez niego zasilanym nie miałem. Na dodatek, napięcia nie odstają od normy, więc sprawa zasilacza dostaje niższy priorytet. Jakieś pomysły co do istoty awarii? Transil czy może coś innego? Mój drugi dysk pracuje bez zarzutu.
    SMART-a niestety nie jestem w stanie zrobić, bo dysk obecnie "nie gada" z interfejsem ATA:)

    0
  • #4 13 Lis 2016 11:57
    Boreq
    Poziom 2  

    OK, no to pytanie pomocnicze: gdzie (oprócz identycznych płytek "dawców") dostanę taką diodę TVS/transil (3446, element nr 4 na moim foto)? Chodzi mi o nową diodę. Nie mogę znaleźć jej specyfikacji (producentem jest najprawdopodobniej STM).

    Z tego, co udało mi się ustalić, diody 4 i 5 są blisko scalaka kontrolera silnika (SMOOTH L7250E). Stąd wniosek, że zabezpieczają linie zasilające silnik. Dobrze myślę? Czy diody 4 i 5 mają coś wspólnego z łagodzeniem pików napięcia z obciążenia indukcyjnego (silnik)? Jeśli tak, to może silnik spowodował awarię transila nr 4 (hipoteza nadal niepotwierdzona, ale najbardziej prawdopodobna), dioda się zwarła do masy zabezpieczając kontroler przed wywaleniem go w Kosmos. Proszę o opinię.

    BTW: Podobne diody na wejściu zasilania od strony zasilacza są OK.

    0
  Szukaj w 5mln produktów