Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LG 32LN536B - uszkodzona matryca czy inna przyczyna

romti 13 Nov 2016 10:20 2331 7
    romti
    Level 15  
    Witam, w tv brakowało podświetlenia, po wymianie 3 ledów podświetlenie działa, ale na matrycy pojawiły się pionowe pasy, fonia jest. Robiłem już w podobnym LG podświetlenie i było ok. Nie wydaje mi się żeby wszystkie taśmy matrycy nagle straciły połączenie. Cz jest sens w inwestowanie w zakup płyty t-con za jakieś 60zł w tym wypadku? Może coś przeoczyłem podczas montażu, czy matryca 32D0XN-SLFX1-21XX ma jakieś dodatkowe połączenia na szkle, czy tylko cztery taśmy na górze. Czy włączenie tv podczas sprawdzania podświetlenia bez podłączonej matrycy a podłączonym t-com do płyty głównej mogło uszkodzić t-com?
    LG 32LN536B - uszkodzona matryca czy inna przyczyna
    bogred
    Moderator of TV
    romti wrote:
    Cz jest sens w inwestowanie w zakup płyty t-com za jakieś 60zł w tym wypadku?

A czy może zrobiłeś choćby podstawowe pomiary na tym module? Byłoby może łatwiej odpowiedzieć na Twoje pytanie.
    zdzich42
    Level 41  
    Istnieje taka możliwość, że uszkodziłeś matryce podczas wymiany ledów podświetlenia. Sprawdzałeś co było widać na matrycy niepodświetlonej (czyli przed naprawą)?
    romti
    Level 15  
    Obraz na matrycy był przed demontażem, robiłem to bardzo ostrożnie dlatego się zdziwiłem.
    Łudziłem się jeszcze że nie podłączyłem czegoś albo winny może być t-con. Zauważyłem też że centralnie umieszczony układ na t-con (nie pamiętam oznaczenia) dość mocno się nagrzewa.
    Macosmail
    Level 34  
    Odłączy Kolega kable FFC między T-CON, a ekranem i przemyje gniazda zarówno na T-CON (nawet jeżeli nie były odpinane), jak i na PCB ekranu. Kilka razy w LG zdarzyło mi się uzyskać podobny efekt mimo starannego zapięcia. Po przemyciu i ponownym zapięciu wszystko wróciło do normy.
    zdzich42
    Level 41  
    Ciekawe czy uprzedziłeś klienta, że taka naprawa matrycy jest obciążona ryzykiem...
    Moim zdaniem uszkodziłeś (pech) matrycę a taśmy sprawdzić i przemyć to ostatnia deska ratunku.
    Dejwid Koperfilc
    Level 13  
    "Ciekawe czy uprzedziłeś klienta, że taka naprawa matrycy jest obciążona ryzykiem... "

A ty informujesz??? Za każdym razem??

romti, a ty miernik masz?
    romti
    Level 15  
    Wymiana t-con rozwiązała problem.