Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugot Partner 3.0 2010r - Światła mijania nie działaja poprawnie

13 Lis 2016 10:37 546 10
  • Poziom 5  
    Witam, jestem nowy na forum,
    Mój problem polega na tym, że po odpaleniu silnika pojawiła się kontrolka od spalonych żarówek, problem tyczy się tylnych świateł od strony pasażera oraz obrysówek od strony kierowcy. Zacząłem od sprawdzenia żarówek w tylnych lampach, okazały się dobre. Następnie przeszedłem do bezpieczników, z powodu braku instrukcji sprawdziłem wszystkie pokolei (te na desce rozdzielczej i w komorze silnika) jednak one również okazały się sprawne. Na koniec przeszedłem do sprawdzenia kabli, ponieważ myślałem ze jest możliwość jakiegoś zwarcia, jednak wszystkie kable sa bardzo dobrze od siebie odizolowane.
    Po włączeniu zapłonu i świateł, żarówki w tylnej lampie i obrysówkach zapałają się na dwie sekundy i gasną.
    Pisałem na forach samochodowych oraz pytałem google, lecz nie znalazłem rozwiązania swojego problemu.
    Proszę uprzejmie o pomoc i możliwie jasne wyjaśnienie ponieważ jestem całkowicie lewy z elektryki.
    Za POMOC z góry dziękuję.

    W załączniku narysowałem sposób w jaki biegną kable pod samochodem.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
  • Poziom 5  
    Jestem poza granicami kraju, z tym jest właśnie kolejny problem.
  • Poziom 43  
    No nie przesadzaj tam mają w każdym warsztacie komputer. Czasem tylko trzeba znaleźć tych że specjalizacja PSA.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Za mocne masz tylne żarówki, wsadz 5W
  • Moderator Samochody
    Od kiedy Partner ma jakieś obrysówki i instalację pod samochodem? Jak dla mnie to raczej Boxer będzie. No i gdzie te światła mijania z tytułu tematu?
    chudy0101 napisał:
    jestem całkowicie lewy z elektryki

    Ale prawo jazdy chyba masz? Więc masz obowiązek umieć poprawnie nazwać wszystkie światła.
  • Poziom 5  
    andrzej20001 napisał:
    Za mocne masz tylne żarówki, wsadz 5W

    Na tyle sa wsadzone 2x5W, wyjąłem po jednej ale to nic nie dało.

    Dodano po 2 [minuty]:

    kkknc napisał:
    No nie przesadzaj tam mają w każdym warsztacie komputer. Czasem tylko trzeba znaleźć tych że specjalizacja PSA.

    No niby prosta sprawa, ale gorzej jak stoisz na parkingu przy autostradzie, nie znasz języka, a jutro musisz ruszać dalej w trasę ;p

    Dodano po 2 [minuty]:

    ociz napisał:
    Od kiedy Partner ma jakieś obrysówki i instalację pod samochodem? Jak dla mnie to raczej Boxer będzie. No i gdzie te światła mijania z tytułu tematu?
    chudy0101 napisał:
    jestem całkowicie lewy z elektryki

    Ale prawo jazdy chyba masz? Więc masz obowiązek umieć poprawnie nazwać wszystkie światła.

    Obrysowki sa zamontowane jest to sprinter-plandeka, zabudowa na 13 palet, auto jest troche przerobione.

    Dodano po 4 [minuty]:

    kkknc napisał:
    Sprawdź jaki jest kod błędu i jego opis.

    Ale jak mówisz ze to błąd to może zjadę jutro gdzieś do serwisu.
    Dzięki
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Masz za duze obciążenie na obwodzie i dlatego po 2 s. gasną .Jakby było zwarcie nawet by nie błysły.
  • Poziom 5  
    A jest możliwość zrobienia tego tak aby lampy świeciły razem z obrysówkami, czy poprostu trzeba odłączyć obrysówki?
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Albo puszka zamokła i obciążenie za duże. Jak ci kolega odłączaj po koleji i zobacz wtedy.
  • Poziom 5  
    Dzięki wszystkim za pomoc, okazało się ze po odłączeniu na chwile akumulatora i podłączeniu go z powrotem światła działają poprawnie, awaria pojawia się dopiero po włączeniu świateł przeciwmgielnych z tyłu, w piątek auto i tak idzie na warsztat z powodu innych problemów. Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.