Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D

pawel13t 13 Nov 2016 13:11 19485 18
  • Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D
    Witam
    Przedstawiam kolejny wzmacniacz wykonany od podstaw, tym razem na TDA7498.
    Moduł kupiłem na Aliexpres jakiś czas temu z ciekawości jak gra i z potrzeby wykorzystania części.
    Podczas uruchamiania wzmacniacza nie napotkałem żadnych problemów, zaletą takich modułów jest niewątpliwie brak jakichkolwiek regulacji.
    Obudowa pochodzi z tunera satelitarnego, panel przedni to blacha 3mm.
    Oprócz modułu i kilku części wszystko posiadałem.
    Moduł jest zasilany napięciem 24V DC, filtracja to 2 kondensatory 2200uF.
    Jest opóźnione załączanie kolumn, przedwzmacniacz oraz wskaźnik poziomu wysterowania.
    Byłem zadowolony z dźwięku jaki generował wzmacniacz, jednak przy tym napięciu zasilania (24C DC) nie powalał mocą.
    Dioda nad włącznikiem jest dwu kolorowa, gdy przekaźniki się nie załączą świeci na czerwono, a później na zielono. Napisy na przednim panelu to termo transfer.
    Wzmacniacz wykonałem niecały rok temu.
    Koszt zamknął się w kwocie 100zł.
    Zdjęcia:
    Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D Wzmacniacz na TDA7498 w klasie D
    Pozdrawiam serdecznie pawel13t

Cool? Ranking DIY
    About Author
    pawel13t
    Level 17  
    pawel13t wrote 382 posts with rating 276, helped 12 times. Live in city Łańcut. Been with us since 2008 year.
    szymon122
    Level 38  
    pawel13t wrote:
    filtracja to 2 kondensatory 2200uF

Troszkę duże te kondensatory jak na taką pojemność. Nie jest to przypadkiem 22000uF?
    Przy takim zasilaniu będziesz miał około 2x 45W przy 4ohm.
    Wzmacniacz wykonany staranie, ładna obudowa ale te cztery śruby z przodu wglądają fatalnie. Ładniej by było gdybyś wziął śruby z płaskim łbem stożkowym i wpuścił je w blachę.
    indianka
    Level 15  
    Każdy kto budował wzmacniacz i obudowę do niego wie, że kwestie mechaniczne są czasem trudniejsze od elektronicznych. Niestety nie jest łatwo wykonać front obudowy bez wystających śrub lub bez śrub widocznych na front panelu w ogóle. Lepszym rozwiązaniem jest doklejenie śruby na kleju dwuskładnikowym od wewnętrznej strony front panelu i zastosowanie nakrętek aby połączyć to z resztą obudowy. Autorowi należy się jednak uznanie za wykonanie całości - za równo od strony elektronicznej jak i mechanicznej. Dla mnie większym mankamentem od wystających śrub jest czarny wyłącznik kwadratowego kształtu i w dodatku mocno wystający - on trochę psuje przód, ale jest to mankament, który Autor może łatwo poprawić w przyszłości. Gratulacje.
    voyytas
    Level 15  
    indianka wrote:
    ale te cztery śruby z przodu wglądają fatalnie.
    Śruby wyglądają akurat wg. mnie fajnie. Gorzej z włącznikiem sieciowym i kontrolką nad nim...poza tym konstrukcja bardzo fajna a kupiłeś mnie wskaźnikami VU - chciałbym zobaczyć je w akcji.
    kotuniunia
    Level 29  
    Wyłącznik pasuje jak świni dzwonek, weź go zmień na jakiś metalizowany. Ile w rzeczywistosci to ma wacików? Tak to fajne+
    Euzebiusz23091998
    Level 15  
    Dają radę te moduły? Warto to kupować? Np w celu dorobienia przetwornicy 12-32V i używania w Car audio? Albo po prostu w domu, zamiast wzmaka na tda7294 albo unitry pw9010? Kusi mnie to dłuższy czas ale nie wiem czy warto :/

Z czego pochodzą wskaźniki wysterowania? Jak nimi sterujesz?
    metalic69
    Level 2  
    Euzebiusz23091998 wrote:
    Dają radę te moduły? Warto to kupować? Np w celu dorobienia przetwornicy 12-32V i używania w Car audio? Albo po prostu w domu, zamiast wzmaka na tda7294 albo unitry pw9010? Kusi mnie to dłuższy czas ale nie wiem czy warto :/

Klasa D to klasa D...do samochodu może i tak, ale do domu, do dobrych głośników...jakoś nie widzę tego;)
    Freddy
    Level 43  
    metalic69 wrote:
    ...jakoś nie widzę tego;)
    Bo źle patrzysz, dobry sprzęt klasy D nie odbiega jakością od innych klas, na ucho nie poznasz który jest który :D.
    Lukson
    Level 32  
    Freddy wrote:
    dobry sprzęt klasy D nie odbiega jakością od innych klas

Za to portfel pozna różnicę.
    Klasa D dla plebsu czyli wszystkie kostki TDA, TAS i ich pochodne mają jakość dźwięku porównywalną właśnie do starej Unitry.
    Źle zaprojektowane PCB albo zasilacz i będzie to się wzbudzać, strzelać, trzeszczeć.

W CA klasy D najczęściej używa się do napędzania subwooferów i raczej tylko do tego.

Sens montażu takiej kostki razem z przetwornicą jest żaden bo w tych samych pieniądzach można dostać lepiej grający wzmacniacz klasy AB o takiej samej jak nie większej mocy - np. Sony XM-4040.
    indianka
    Level 15  
    I tu Kolego Lukson się z tobą nie zgodzę, może nie jestem wielkim znawcą wzmacniaczy ale klasę D mam w praktyce przerobioną, szczególnie jeżeli chodzi o zastosowania właśnie samochodowe. Przykładem niech będzie firma AudioFisherGermany (Match/Helix/Brax). Stosują oni wzmacniacze w klasie D o bardzo przyzwoitych parametrach. Używam trzech sztuk tych wzmacniaczy więc imówię z własnej praktyki a nie teoretyzuję. Zgadzam się w całości z Kol Freddy'm, mimo, że jego teorie są czasem kontrowersyjne. Dla przykładu podam także doskonałą firmę car audio - Mosconi/Gladen - również posiadające w swej ofercie wzmacniacze w klasie D, także dla całego pasma akustycznego. I mógłbym tu wymieniać jeszcze wiele topowych firm car audio, które robią doskonałe wzmacniacze klasy D. A dlaczego właśnie car audio bo zdecydowanie mniej "pary idzie w gwizdek". Pozdrawiam.
    Freddy
    Level 43  
    Lukson wrote:
    Klasa D dla plebsu czyli wszystkie kostki TDA, TAS i ich pochodne mają jakość dźwięku porównywalną właśnie do starej Unitry.
    Źle zaprojektowane PCB albo zasilacz i będzie to się wzbudzać, strzelać, trzeszczeć.
    Napisałeś, tak, żeby tylko napisać, czy masz jakieś doświadczenie?
    Z Twoich postów wynika, że z klasą D chyba nie miałeś do czynienia, ani nie słyszałeś w praktyce takiego sprzętu.

Lukson wrote:
    Zwłaszcza to stwierdzenie mnie w tym upewnia.
    Lukson
    Level 32  
    Freddy wrote:
    Napisałeś, tak, żeby tylko napisać, czy masz jakieś doświadczenie?

Na co dzień dłubię wzmacniaczyki z takimi kostkami (głównie TAS) i jak już wcześniej napisałem tani sprzęt klasy D nie ma prawa dobrze grać.

Cóż z tego, że kostka ma SNR na poziomie 110dB skoro osiąga to zatykając wyjście. Wystarczy podać sygnał i już słuchać szum i nie jest to wina zasilacza tylko słabej separacji w samej kostce.

I tak, to jest moja opinia oparta na sprzęcie, który przewinął się przez moje ręce.
    pawel_x
    Level 13  
    Najlepiej w testach jeżeli chodzi o jakość dźwięku wyszła mi kostka TPA3116.
    patsi2
    Level 11  
    Cześć , czy udało Ci się zmierzyć poziom szumu przy braku wysterowania ? Mi na TPA3118 wychodzi ok 100mV i częstotliwości podstawowej 400kHz.
    conisl
    Level 11  
    Witam,

Bardzo estetyczna adaptacja obudowy. Wychyłowe wskaźniki mocy to dzisiaj prawdziwa rzadkość. Nie wiem tylko jak taka końcówka mocy w klasie D brzmi. Z klasą D jeszcze nie miałem styczności, więc się nie wypowiadam w tej kwestii.

Pozdrawiam
    pawel_x
    Level 13  
    Tanie wzmacniacze pracujące w klasie D słychać, że to wzmacniacz cyfrowy. Do zasilania np subwoofera jak najbardziej się nadają.
    vodiczka
    Level 43  
    kotuniunia wrote:
    Wyłącznik pasuje jak świni dzwonek, weź go zmień na jakiś metalizowany
    O gustach się nie dyskutuje. Mnie ten wyłącznik się podoba bo stanowi przeciwwagę dla wskaźników VU gdy nie są podświetlone.
    Natomiast lekko kłuje mnie potencjometr siły głosu umieszczony wyżej niż pozostałe i w mniejszej odległości niż pozostałe ale to mój gust.
    Nie mówię autorowi "weż go i przesuń" ;)