Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bezprzewodowy system audio do małego mieszkania

gramz1 13 Nov 2016 17:21 1179 3
    gramz1
    Level 9  
    Witam,
    Poszukuje...no właśnie do końca sam nie wiem - odbiornika/odtwarzacza/radia/kolumny aktywnej/ soundbar który najlepiej sprawdzi się moim przypadku.
    Mam bardzo małe mieszkanie około 40m2, nie mogę więc pozwolić sobie na wieżę z 5 głośnikami dlatego poszukuję coś "zgrabnego".

Radio będzie w dość dużym salonie połączonym z kuchnią więc w sumie o powierzchni około 25m2.
    Potrzebuje odtwarzacz z funkcją odbioru radia FM, słucham również Polskiego Radia więc fajnie jakby obsługiwał DAB+ (ale nie jest absolutnie potrzebne).

Zależy mi bardzo na możliwości odtwarzania bezprzewodowego muzyki bezpośrednio z laptopa poprzez wifi lub bluetooth na tym odtwarzaczu.

Oczywiście chciałbym żeby jakość dźwięku była bardzo dobra.

Nie jestem do końca pewien co najlepiej sprawdzi się w moim przypadku.
    Na razie wybrałem odbiornik Hama DIR3100. Spełnia moje wymagania ale obawiam się, że w przypadku salonu będzie za słaby to tylko 2x5W.
    Cena około 670zł też nie jest niska...
    https://pl.hama.com/000548190000/hama-radio-cyfrowe-dab+-fm-internet-dir3100?bySearch=dir3100

Chciałbym się dowiedzieć też jak sprawuje się takie radio internetowe w przypadku przesyłania muzyki z laptopa poprzez wifi.
    Czy połączenie jest stabilne, nie przerywa muzyki? Czy jakość jest ok? Jak to wygląda w ogóle w praktyce - po prostu puszczam sobie muzykę np. na Aimp i bez kabli odtwarza muzykę przez wifi?

Czy możecie zaproponować może inne rozwiązanie?
    Mam budżet około 500-650zł. Maksymalnie 1000zł jeśli było by jakieś naprawdę ekstra rozwiązanie.

Edit:
    Znalazłem rewelacyjny system multiroom firmy Sanos. Niestety cena jest zawrotna koszt Bridge plus 2 głośniki to wydatek około 2500 zł.
    Ale bazując na takim rozwiązaniu to byłby idealny system dla mnie.
    Potrzebuje jednak Waszej podpowiedzi.
    Jakby taki system można zbudować niższym kosztem.
    Kupić jakiś odtwarzacz sieciowy który da możliwość podpięcia jakiejś przystawki obsługującej radio i do tego 2 głośniki bezprzewodowe.

Czy ktoś bardziej doświadczony może pomóc w tym temacie?Coś podpowiedzieć, jakoś naprowadzić na dobre rozwiązanie w dobrej cenie?

Z góry dziękuję za wszystkie pomysły i propozycję!

Dodano po 3 [godziny] 47 [minuty]:

Kolejny update.
    Chromecast audio 2 od Googla to jest to czego szukałem.
    To jest podstawa do zbudowania takiego systemu jak potrzebuje.
    Chromecast umożliwi przesył muzyki z telefonu czy laptopa przez wifi.

Potrzebuje jednak jeszcze przystawkę która umożliwi mi odbiór stacji radiowych.
    Oraz oczywiście głośniki aktywne.

Czy możecie polecić jakieś głośniki może 2.1 do takiego zastosowania?
    Co myślicie o Edifier r1600tiii?
    buczo11
    Level 28  
    Witam!
    gramz1 wrote:
    Co myślicie o Edifier r1600tiii?

To jest zestaw głośników w systemie 2.0. Głośników używam od dłuższego czasu w połączeniu z Maya U5 oraz PC z Win 10. Nagłaśniają pomieszczenie 4mx3m, bardzo skutecznie, ale sprawdzone zostały w pomieszczeniu trzykrotnie większym z dużymi skosami, jako nagłośnienie do TV.
    Same głośniki prezentują się bardzo przyzwoicie, dźwięk również oceniam na duży plus-basów nie brakuje, średnica wyeksponowana, wysokie tony troszkę przytłumione, na plus sterowanie zdalne (z pilota). Dodatkowe wejście audio też się czasem przydaje, np do szybkiego podłączania innego źródła sygnału (smartfona, mp3 itp).
    gramz1
    Level 9  
    Witam,
    kupiłem Chromecast Audio, ale niestety w zestawie jest wtyczka angielska.
    Ze starego telefonu HTC Desire mam ładowarkę polską.
    Czy mogę bezpiecznie podpiąć Chromecast do tej ładowarki?
    Czy nie Chromecast Audio nie ulegnie uszkodzeniu?
    Chodzi mi o to czy natężenie z ładowarki, prąd ładowania itd nie będzie za niskie lub za wysokie.

Wydaje mi się, że moja ładowarka HTC ma 1.5A.
    A ładowarka Chromecast ma "Input 100 240C 0,25A 50/60Hz, Output 5V 1.0A"