Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hyundai Tucson - Nowy model Tucson 2015 nie odpala po uszkodzeniu

Łukaszxx 14 Nov 2016 18:20 3135 15
  • #1
    Łukaszxx
    Level 9  
    Witam
    Zakupiłem nowy model Hyundai Tucsona 2015r 1,7 Diesel i mam problem ze auto nie chce odpalić
    Włącza się po przekręceniu kluczyka jakaś jakby pompka ale ani rozrusznik ani silnik nie daje głosu.
    Auto ma lekkie uszkodzenie z przodu podbitą maskę i uszkodzone chłodnice i wszystkie poduszki itd całe nie wystrzelone
    Czy może ktoś miał podobny problem....Po podłączeniu kompa nie pokazało w silniku żadnych błędów ..
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    mosmati88
    Level 23  
    Wyłącznik uderzeniowy??
  • #3
    Ireneo
    Level 41  
    Tylko błędy patrzone żadnych parametrów?
  • #4
    Łukaszxx
    Level 9  
    Z tego co wiem nie ma wyłącznika awaryjnego ...
  • #5
    mosmati88
    Level 23  
    Nigdy nie miałem przed sobą tucsona ale raczej w tych czasach wszystkie są w to wyposażone...

    Moderated By Pawel wawa:

    Proszę powstrzymać się od pisania dla samego pisania. Nie wiem, nie wypowiadam się! Zasada na przyszłość.

  • #6
    drdrug
    Level 18  
    Kontrolki się palą po przekreceniu stacyjki ? Jezeli się palą to przygasają przy próbie startu ?
    Masy od silnika, budy całe ?
    Proponuje sprawdzić rozrusznik na krótko czy w ogole działa.
    Czujnik może być, ale nie musi. Może nie być widoczny, proponuje dobrze rozejrzeć się pod maską, w okolicach podszybia, pompy hamulcowej , czasami też montowane są wewnatrz auta w dolnych czesciąch słupków na wysokosci butów od strony pasażera. W miare swiezym santa fe widziałem go ostatnio w okolicach zbiorniczka od plynu hamulcowego.
  • #7
    t3syncro
    Level 13  
    sprawdz czy napinacze pasow cale i bledy w srs moze blad zderzenia trzyma go i nie pozwala na rozruch,sprawdz wszystkie ukldy pod wzgledem bledow.jesli wybija zderzeniowka to czesto jest blad immio to tak na podstawie roznych dziwnych przypadkow
  • #8
    Łukaszxx
    Level 9  
    Czekam na kompa by zrobić mu diagnostykę może coś pokaże i dam znać .
  • #10
    Łukaszxx
    Level 9  
    Same czujniki zderzeniowe są ..chodzi o wyłącznik odcinający dopływ np prądu lub pompy paliwa... tego szukamy jeśli wogóle jest panie Pawle
  • #11
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie ma właśnie ;)

    Dodano po 35 [sekundy]:

    Ponad to, zauważ drobiazg, auto nie załącza rozrusznika.
  • #12
    Łukaszxx
    Level 9  
    Za chwilę przystąpię do rozebrania przodu w aucie i sprawdzenia rozrusznika itd . ..... po tym napiszę co i jak ... pozdrawiam (jeszcze kilka dni zejdzie )
  • #14
    drdrug
    Level 18  
    Zanim rozbierzesz przód to jezeli jest dostep to sprawdź czy na grubym przewodzie rozrusznika jest +12v, i czy na drugim cienszym od elektromagnesu jest zasilanie kiedy ktoś kręci rozrusznikiem.

    Pfemek dobrze pisze, trzeba zacząć od najprostszych rzeczy. Przedzwon sobie wszystkie bezpieczniki pod maską razem z tymi duzymi. Ja w cięzkich przypadkach w celu sprawdzenia, robie fotke od góry wyciągam wszystkie i po kolei sprawdzam przejście i ogladam wizualnie :p
    A ty czasem nie masz jakiegoś bezpiecznika na klemie od akumulatora ?
  • #15
    Łukaszxx
    Level 9  
    Czekam na kolejkę w warsztacie jak tylko rozbiorę przód i ewentualnie przeglądnę czy coś się nie odłączyło przez uszkodzone chłodnice lub podobnie ...dam na pewno znać co jest lub co było przyczyną.
  • #16
    Łukaszxx
    Level 9  
    Sprawa załatwiona ...po rozebraniu chłodnic okazało się ze z rozrusznika wypięło kostkę która nie dawała chyba prądu do końca by auto odpaliło....wpiąłem ją i odpala bez problemu.... jako takiego wyłącznika bezpieczeństwa w Tucsonie nie ma... Pozdrawiam